Ajankohtaiset

Työelämäfoorumissa keskusteltiin reformista

Kymmeniä työnantajia kokoontui tammikuussa Omniaan keskustelemaan ammatillisen koulutuksen reformin mukanaan tuomista muutoksista.

Kuntayhtymän johtajan Sampo Suihkon mukaan Omnian tavoitteena on tarjota yrityksille työvoimaa ja monenlaisia yhteistyömahdollisuuksia.

”Omnia haluaa olla auttamassa alueen yrityksiä ja kysyä yrityksiltä, mitä niille voidaan tarjota. Omnian muuttuminen koulutuskonserniksi tammikuussa 2018 tuo jälleen uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön.”

Verkostoja ja työvoimaa yrityksille

Sampo Suihkon mukaan esimerkiksi koulutusvienti tarjoaa mahdollisuuksia kehittää uusia tuotteita yhteistyössä yritysten ja oppilaitoksen kesken.

”Omnia voi tarjota yrityksille myös hyvää ja erikoistunutta työvoimaa sekä yritysten omaa kieli- ja kulttuurikoulutusta sekä verkostoitumismahdollisuuksia eri yritysten kesken.”, hän sanoo.

”Yli 50 000 opiskelijan myötä Omnialla on pitkälle yli sadantuhannen opiskelijan verkosto, jonka kautta saadaan näkyvyyttä.”

Työelämän ja yksilön tarpeet yhdistyvät

Omnian rehtori Maija Aaltola totesi puheenvuorossaan, että ammatillinen koulutus ei ole erillään muista koulutuksista ja elämänalueista.

”Osaamisperusteisuus ja –tarve ovat keskeistä reformissa. Yksilön osaamisen tarve ja se, miten yhteiskuntaan voi osallistua ja edetä uralla kulkevat käsi kädessä työelämän tarpeiden kanssa.”

Uudistuksista askarruttivat erityisesti uudet koulutussopimukset ja muun muassa työpaikalla tapahtuvan oppimisen arvioinnin ja näyttöjen perusteet.

Mukana tilaisuudessa ollut Bilia Oy:n huoltopäällikkö Tuomo Kuuluvainen totesi, että yhteistyö Omnian kanssa on toiminut hyvin.

”Uudet koulutussopimukset askarruttavat jonkin verran, mutta uskon, että niihin saa tarvittaessa neuvoja,” hän sanoi.

Tiivistyvä yhteistyö hyödyttää kaikkia

Yrittäjä Heidi Nyytäjä Pihantekijät Oy:stä kertoo odottaneensa uutta reformia.

”Yritysmaailmassa on tapahtunut monia isoja muutoksia viime vuosikymmeninä. Kahdeksan vuoden mittaiseen yhteistyöhön Omnian kanssa mahtuu monenlaista, myös superhyviä kokemuksia, joita muistelen lämmöllä.”, Nyytäjä toteaa.

”Nyt odotan, että yhteistyö laajenee. Asiakasvastuullinen henkilö Omnian sisällä kuulostaa hyvältä ja odotan keskusteluja ja tiivistyvää yhteistyötä.”