Digitutorit tukevat digiasioissa Omnian henkilökuntaa ja opiskelijoita.
Ajankohtaiset

TVET for Impact - ammatilliseen koulutukseen keskittyvä tapahtuma Omniassa

Uraauurtava suomalaisten tutkintojen vienti pakolaisasutusalueille houkuttaa päättäjiä Suomeen. Tapahtumassa 30.–31.10 eri järjestöjen ja maiden edustajat keskustelevat, mitä ratkaisuja suomalainen ammatillinen koulutus tarjoaa globaaliin oppimisen kriisiin.
 
Suomalainen ammatillinen koulutus herättää maailmalla kiinnostusta käytännönläheisyydellään ja kytköksillään työelämään. Omnia Education Partnership Oy (OEP) ja yhtiön osakas Kirkon Ulkomaanapu (KUA) järjestävät ammatilliseen koulutukseen keskittyvän tapahtuman Suomessa yhteistyössä YK:n koulutus- ja tutkimuslaitos UNITAR:n ja pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa.
 
Osallistujia saapuu muun muassa Ugandasta, Bangladeshista, Jordaniasta, Etiopiasta ja Kolumbiasta sekä YK:n kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:sta, teknologia ja innovaatiolaboratorio UNTIL:sta ja kansainvälisestä työjärjestöstä ILO:sta.
 
Järjestöt ja maiden hallituksia edustavat ministeriöt keskustelevat siitä, miten paikallista elinkeinoelämää kehitetään pienyrittäjyyttä tukemalla, ja miten selkeät linkit työelämään antavat pakolaisille ja muille kaikkein haavoittuvimmille ihmisryhmille mahdollisuuden toimeentuloon.
 
Suomalainen malli opettaa paljon toimivan ekosysteemin rakentamisesta, ja mallille on kova kysyntä, sanoo OEP:n toimitusjohtaja Mervi Jansson. Kehittyvissä maissa jopa 70 prosenttia uusista työpaikoista syntyy pieniin ja keskikokoisiin yrityksiin. Yrittäjyys on puolestaan elintärkeä taito nuorille. Nuoria on maailmassa 1,8 miljardia, ja 90 prosenttia heistä on kehittyvissä maissa.
 
”Tavoitteena on löytää ammatilliseen koulutukseen pohjautuvia ratkaisuja globaaliin oppimisen kriisiin ja luoda pitkäaikaisia kumppanuuksia yksittäisten projektien sijaan”, Jansson sanoo.
 
Globaalin oppimisen kriisin ydin on, että vaikka koulua käyvien ihmisten määrä on kasvanut kohisten, valtaosa oppilaista ei opi edes perustaitoja. Lisäksi alle 4 prosenttia humanitaarisesta avusta kohdentuu koulutukseen, ja vain pieni osa kanavoidaan ammatilliseen koulutukseen.  
 
OEP ja KUA ovat UNHCR:n tuella tehneet uraauurtavaa työtä suomalaisten ammatillisten tutkintojen tarjoamiseksi pakolaisasutusalueilla. Pilottihankkeessa 60 henkilöä opiskeli yrittäjän ammattitutkintoa Ugandassa ja kuusi kuukautta valmistumisestaan 73 prosenttia työllistää itsensä.  
 
”Tunnustetut tutkinnot ja suomalainen joustava ammatillinen koulutus luovat kestävän pohjan tulevaisuuden suunnittelulle hauraammillakin alueilla”, sanoo KUA:n ohjelmapäällikkö Ville Wacklin.

Lue lisää englanniksi TVET for Impact -tapahtumasta.