Ajankohtaiset

Tekoälyrekka tuo digiajan ymmärrystä lähellesi

Tänään julkistetun tekoälyrekan tavoitteena on auttaa mahdollisimman monia kokemaan ja kokeilemaan tekoälyä sekä opettaa tekoälyyn liittyviä keskeisiä käsitteitä. Omnian ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden rakentama tekoälyrekka kiertää 28.5. alkaen pääkaupunkiseutua, Hämettä ja Pirkanmaata juhannukseen asti. 

Tekoäly muuttaa arkeamme ja työtämme, sekä vahvistaa ihmisen kykyjä: tekoälysovellukset havainnoivat maailmaa ihmisten kanssa ja puolesta, tekevät liiketoiminnassa budjetteja ja myyntiennusteita ja suosittelevat meille sopivaa musiikkia tai elokuvia. Tekoäly muuttaa myös työtä – on puhuttu jopa miljoonan suomalaisen uudelleenkoulutustarpeesta. Koska tekoäly koskettaa tulevaisuudessa lähes kaikkea arkielämämme osa-aluetta, on tärkeää, että ymmärrämme, mitä tekoäly on ja kuinka se toimii. 

Tähän tarpeeseen Espoon kaupunki, Lenovo, Microsoft Oy ja Omnia käynnistävät tekoälyrekkakiertueen. Rekassa ja sen yhteyteen pystytettävällä tekoälyalueella on tarjolla kokemuksia, joiden avulla vierailijat voivat oppia tekoälyn toimintaperiaatteita ja nähdä, mitä tekoäly käytännössä tekee. 

Jatkumo tekoälymentoreiden koulutukselle

Tekoälyrekka sai alkunsa Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän ajatuksesta auttaa ihmisiä tutustumaan tekoälyyn. ”Omnia valmensi viime syksynä 100 espoolaista senioria tekoälymentoreiksi. Tekoälyrekka on jatkumo tälle työlle: Pakkaamme rekkaan käytännön esimerkkejä tekoälystä ja viemme kansantajuista oppia jokaisen kiinnostuneen testattavaksi. Tärkein kohderyhmämme ovat ihmiset, joille digitaalisuus on vielä vieras asia. Haluamme varmistaa, ettei kukaan putoa kehityksen kyydistä, vaan innostuu opettelemaan uutta teknologiaa, jonka avulla arkea voidaan helpottaa jo nyt”, sanoo Mäkelä. 

Visiosta toteutusvastuun otti ammatillista koulutusta tarjoava koulutuskuntayhtymä Omnia.  Omnian ammatilliset opiskelijat ja Aalto-yliopiston tuotekehityskurssin kansainvälinen opiskelijaryhmä ideoivat ja toteuttivat tekoälyrekan yhdessä yhteistyöyritysten kanssa.

Rekassa vierailijat oppivat tekoälyn toimintaa konkreettisten tehtävien ja pelin keinoin. 

Tekoälyrekkavierailu on suunniteltu toteutettavaksi pakohuonepelinä, jossa 4–6 osallistujaa yhdessä ratkaisevat kolme tehtävää, joiden avulla he ymmärtävät datan, oppimisen ja algoritmien merkityksen tekoälyssä. Tekoälyrekan edustalla on erillinen kokemusalue, jossa kävijät pystyvät tutustumaan muun muassa kasvojen- ja puheentunnistukseen sekä puheohjaukseen. 

Lisätietoa löytyy Tekoälyrekan sivuilta.

Lisätietoja antaa
Päivi Korhonen
Viestintä- ja markkinointijohtaja
0401267599
Paivi.Korhonen@omnia.fi