Hyppää pääsisältöön

Taitaja2023 avattiin innostuneissa tunnelmissa

Uutinen | 08.05.2023
Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus. Teemat läpileikkaavat tapahtumaa suunnittelusta toteutukseen.

Espoon Metro Areenalla 8.–11.5. järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu Taitaja2023 avattiin maanantaina iltapäivällä näyttävästi joukkueiden, Suomen ammattitaitomaajoukkueen ja Taitaja-kisojen kansainvälisten kilpailijoiden sisääntulolla. 

Taitaja2023-tapahtuman juontajana toimiva näyttelijä Christoffer Strandberg totesi, että parhaimmillaan kilpailu sparraa kunnianhimoa oman osaamisen kehittämiseen.

”Se kannustaa näyttämään osaamisensa. Samalla voi solmia ystävyyksiä ja ammatillisia kontakteja”, hän korosti.

Huippuosaajia 47 lajissa

Taitaja-tapahtumassa nähdään yhteensä 47 kilpailulajia. Mukana on 378 finalistia. 

Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähdään ajankohtaisia teemoja – ammattinäytöslajeina ovat drone-lennätys, tulevaisuuden ruokateknologia ja seinämaalaus.

Avajaisten videotervehdyksissä kuultiin tilaisuuden suojelijaa, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelää, joka muistutti Taitajan olevan erinomainen keino nostaa ammatillisen koulutuksen arvostusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Petri Lempinen korosti, että kilpailijat ovat alansa huippuja ja kiitti kaikkia eksperttejä. Opetushallituksen ylijohtaja Minna Kelhä muistutti kilpailijoita niin ikään ammattiosaamiseen liittyvästä ylpeydestä. AMKE ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu painotti vetovoiman merkitystä.

”Suomalainen ammattikoulutus on maailman huippua”, hän totesi.

Taidoille kysyntää

Kilpailuun osallistuminen on vaatinut kaikilta osallistujilta paneutumista ja harjoittelua.

”Olette kaikki jo tässä vaiheessa voittajia ja edustatte hyvin monipuolista ammattitaitoa. Tulevaisuudessa taidoilla tulee olemaan paljon kysyntää. Hyvinvoiva yhteiskunta nojaa nimenomaan taitoihin”, muistutti Espoon kaupungin toisen asteen koulutuksen johtaja Tapio Erma.

Hän toivoi kilpailussa mukana oleville iloista kohtaamisen viikkoa, kiitti puheessaan järjestäjiä ja toivotti kilpailijoille tsemppiä.

Koulutuskuntayhtymän johtaja Tuula Antola painotti iloa ja ylpeyttä osaamisesta.

"Tapahtuman slogan, Ole Pro, tarkoittaa juuri sitä", Antola muistutti.

Kiitokset tukijoukoille

Taitaja2023-tapahtuman kilpailujohtaja Thomas Vasenius iloitsi muiden mukana avajaisissa.

"Kilpailujen järjestämisessä parasta on aina se sydämen tunne, kun näkee hienoja kilpailijoita. Tämä on ollut upea matka. Luottakaa itseenne”, hän kannusti kilpailijoita.

Live-säätiön toimitusjohtaja Marja Pajulahti korosti puheenvuorossaan, että Taitajassa tarvittavista taidosta valtavasti hyötyä koko elämän.

”Mitään ei tehdä yksin, ollaan kiitollisia myös tukijoukoille. Olette myös hyviä esimerkkejä teitä seuraamassa olevalle yleisölle”, hän sanoi.

Tapahtuma täynnä mahdollisuuksia

Taitaja-organisaation taustalla olevan SkillsFinlandin toiminnanjohtaja Maria Ekroth kannusti kaikkia nauttimaan kilpailukokemuksesta.

”Tähtäämme kaikki ammattiosaamisen huipulle. Ehkä voittamistakin tärkeämpää on kokonaisvaltainen kokemus. Kilpailu on oppimiskokemus ja kaikki jakavat oppimaansa”, hän sanoi.

”Ilman yrityskumppaneiden tukea kilpailu ei olisi mahdollinen. Tämä on tapahtuma täynnä mahdollisuuksia inspiroitua omasta alasta ja sen kehittämisestä.”

Tilaisuudessa kuultiin myös vuoden 2022 Taitajien Taitajan Inka Myyryläisen puheenvuoro.

”Jännitys on hyvästä, ja kun kisasuoritus alkoi, oma jännitykseni hävisi. Tehkää kisapäivien aikana tämänhetkinen parhaanne, se riittää. Olkaa ylpeitä siitä ammatista, mihin olet valmistumassa", hän korosti.

Tärkeä osa avajaistapahtumaa olivat kilpailjoiden ja tuomareiden valat. SakuStarsissakin menestynyt Eemeli Kelokorpi ja Camilla Duncker tarjosivat yleisölle musiikkiesitykset.

Tunnelmia Taitaja2023-tapahtuman maanantailta

Following frame contains a video
Takaisin ylös

Lisätietoja antaa

Tagit:
Uutinen
Ammattitaito