Hyppää pääsisältöön

Taitaja rakentaa kestävää tulevaisuutta

Uutinen | 10.05.2023
Opetushallituksen Osaaminen 2035 -raportissa kestävän kehityksen periaatteiden tuntemus on tärkein tulevaisuuden osaamistaito. Myös Taitaja2023-kilpailun yksi kantavista teemoista on kestävä kehitys ja se näkyy kilpailuissa monella tavalla. Omnia on sitoutunut kestävän tulevaisuuden tavoitteisiin toiminnassaan.
Tulevaisuusmökki.
Kestävän tulevaisuuden mökissä on tarjolla tietoa kestävistä ratkaisuista.

Ammattiosaamisen parhaat pääsevät näyttämään käynnissä olevissa Taitaja2023-kilpailuissa myös keke-osaamisensa. Kilpailussa arvioidaan myös kestävyystaitoja. Suorituksissa tarkastellaan esimerkiksi työturvallisuuden huomioon ottamista, taitoa kohdata muita ihmisiä ja materiaalien hävikin minimoimista.

Lisäksi kilpailuissa palkitaan yksi laji kestävän kehityksen palkinnolla. Loppukilpailuun ovat päässeet tekstiili ja muoti, kondiittorit ja leipurit sekä asiakaspalvelu ja myynti, ja palkittava laji julkistetaan torstaina 11.5.

Kestäviä ratkaisuja tulevaisuusmökissä

Taitajan tapahtuma-alueella Metro Areenan edustalla pääsee tutustumaan kestävän tulevaisuuden ratkaisuihin vierailemalla kiertotalousteemaisesti toteutetussa Tulevaisuusmökissä, johon Omnian kestävän kehityksen opettajat ovat keränneet monipuolisesti materiaalia.

Mökin tekemisessä on ollut vahvasti mukana Omnian eri alojen opiskelijoita. Sen ovat rakentaneet Omnian rakennusalan opiskelijat. Omnian puutarha-alan opiskelijat ovat rakentaneet muun muassa mökin viherkaton ja viheristutukset.

Kuvallisen ilmaisun opiskelijat ovat rakentaneet mökkiä varten tulevaisuuden liikennevälineitä, ja Omnian media-alan opiskelijat Bea Toivola ja Ari-Pekka Koskela ovat suunnitelleet ja tulostaneet mökin julisteet. Tulevaisuuden lääkäriasun on suunnitellut Omnian tekstiili- ja muotialan opiskelija Olga Popova, ja kestävän kehityksen valinnaisen verkkokurssin opiskelijat ovat kirjoittaneet kuvauksia tulevaisuudesta.

Tulevaisuuden ammatit kiinnostavat

Omnian kestävän kehityksen opettajat Niina Rossi ja Iiris Lukkarinen kertovat, että mökissä ollaan keskusteltu muun muassa tulevaisuuden liikenteestä, ja moni kävijä on valinnut itselleen tulevaisuuden ammatin. Mökissä on pohdittu myös tulevaisuuden työelämätaitoja, kuten sinnikkyyttä, tulevaisuuslukutaitoa ja elinikäisen oppimisen taitoja.

”Myös hyönteisten ja solujen ravinnoksi käyttäminen on herättänyt keskustelua ja hyönteisiä on maisteltukin. Paljon on keskusteltu myös tulevaisuuden lääkäriasusta, viherkatosta ja mökin rakentamisesta”, Iiris Lukkarinen kertoo.

Tulevaisuusmökkiin voi tutustua vielä keskiviikkona ja torstaina aamupäivällä. Tulevaisuusmökki kierrätetään tapahtuman jälkeen käytettäväksi saunarakennuksena. Mökin toteuttamisessa ovat olleet yrityskumppaneina EG Trading, Espoon kaupunki, Teknologiateollisuus, 3bear, Nordic Umami, HSY jäteneuvonta ja pelipiste sekä Lindström.

Vastuulliset hankinnat

Taitaja2023-tapahtuman hankinnoissa on pyritty huomioimaan vastuullisuus mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi erilaiset rakenne-elementit kiertävät kisatapahtumasta toiseen ja useat kisoissa valmistuvat tuotteet lahjoitetaan tai myydään eteenpäin. Tapahtumajärjestelyissä on pyritty hyödyntämään kiertotalouden mahdollisuuksia käyttämällä olemassa olevia materiaaleja, kalusteita sekä lainaamalla ja vuokraamalla tarvikkeita.

Kestävän kehityksen teemoja voi ottaa lisäksi haltuun esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) jäteneuvontapisteellä tai Omnian työväenopiston tuunauspisteellä.

Vastuullisuusvinkit tapahtumakävijöille

Jokainen tapahtumakävijä voi myös omalta osaltaan vaikuttaa Taitaja-tapahtuman kestävyyteen. Tässä vastuullisuuden vinkkilista ihan jokaiselle kävijälle:

  • Minimoi jätteen synty ja lajittele jätteet huolella – roskien paikka on roskiksessa!
  • Nappaa mukaasi oma kestomuki ja vesipullo ja käytä niitä tapahtuman aikana
  • Liiku julkisilla (hsl.fi) tai lihasvoimaa käyttäen
  • Vaikuta ruokavalinnoilla – vältä ruokahävikkiä ja valitse ilmastoystävällistä ruokaa (ilmasto-opas.fi)
  • Ole ystävällinen, kohtelias ja huomioi toiset tapahtumakävijät
  • Muista reilu kilpailu ja kannustaminen

Tapahtuma toteutetaan monien organisaatioiden, yhteistyökumppaneiden, Omnian henkilökunnan sekä opiskelijoiden yhteistyönä. Sadat opiskelijat osallistuvat tapahtuman rakentamiseen ja toteuttamiseen osana opintojaan. Kestävä tulevaisuus rakennetaan yhdessä. Olkaamme siis kaikki kestävän tulevaisuuden taitajia!

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Ammattitaito
Kestävä kehitys
Kilpailutoiminta
Työelämäyhteistyö
Vastuullisuus