Ajankohtaiset

Suojele tietoturvaa ja kunnioita yksityisyyttä

Turvallisuusteemoissamme otamme esiin toisten yksityisyyden kunnioittamisen, joka on tärkeää myös verkossa. Sosiaalisessa mediassa on hyvä muistaa kiinnittää huomiota myös käyttäjäprofiilin yksityisyysasetuksiin, jotta et tule tarjonneeksi kuviasi koko maailmalle, mikäli ne on tarkoitettu vain ystävillesi nähtäväksi. Eri verkkopalveluissa on mahdollista rajoittaa sisällön näkyvyyttä esimerkiksi omalle lähipiirille tai suuremmalle joukolle ihmisiä.

Huolehdi laitteiden tietoturvasta. Käytä vain riittävän vahvoja salasanoja, äläkä käytä samaa salasanaa eri palveluissa. Älä käytä Omnian tunnuksia ja salasanoja sosiaalisessa mediassa tai muualla.

Muista nettietiketti ja pyydä apua tarvittaessa

Toimimalla harkitusti verkossa itse suojaat myös omaa yksityisyyttäsi. Suhtaudu harkiten tuntemattomiin yhteydenottoihin, älä napsauta hämäräperäisiä linkkejä. Käytä esimerkiksi nettihakua tarkistaaksesi taustoja.

Jos epäilet, että olet joutunut huijatuksi tai muun hyökkäyksen kohteeksi verkossa, voit pyytää apua Omnian it-tuesta.

Haastavina aikoina myös monenlainen ongelmakäyttäytyminen lisääntyy verkossa, jolloin voi esiintyä myös normaalia enemmän esimerkiksi seksuaalista häirintää.

Seksuaalinen häirintä voi ilmetä ainakin seuraavin tavoin:

  • seksuaalisesti vihjailevat eleet tai ilmeet
  • epäasialliset seksuaaliset puheet, kaksmieliset vitsit sekä vartaloa, pukeutumsita tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset
  • epäasialliset seksuaaliset sisällöt eri sosiaalisen median kanavissa
  • Whatsapp-, Snapchat- yms. viestit, tkstiviestit, sähköpostit, puhelinsoitot
  • fyysinen koskettelu ja lähentely
  • sukupuoliyhteyttä tai muuta sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
  • seksuaalirikos kuten raiskaus, sen yritys tai seksuaalinen ahdistelu

Häirinnän kohde ja tekijä voi olla kuka vain. Seksuaalinen häirintä voi kohdistua yhtä lailla poikiin kuin tyttöihin, miheniin kuin naisiinkin. Häirintää ei tarvitse sietää. Siihen pitää puuttua, koulussa ja vapaa-ajalla.

Jos kohtaat epäasiallista käyttäytymistä, hae apua esimerkiksi opiskelijahuollosta. Pääasia on, ettet jää asian kanssa yksin. Lisätietoa seksuaalisesta häirinnästä löydät Ei meidän koulussa -sivustolta.

Kesäkumikampanja viestii turvallisuudesta

Jo 25. kertaa järjestettävä kesäkumikampanja viestii turvallisuudesta: seksin perustana on osallistujien turvallinen olo – silloin voi puhua ehkäisystäkin vapaasti. Vuoden 2020 Kesäkumikampanjan käynnistää Tuure Boeliuksen Hengitä-Kesäkumibiisi.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi kampanja siirtyy festareilta verkkoon ja Kesäkumibiisi kuullaan ensimmäistä kertaa livenä YleXPopissa, joka järjestetään virtuaalisesti lauantaina 30. toukokuuta koulujen päättymisviikonloppuna.

Opiskeluterveydenhuolto on apunasi myös kesällä

Vaikka koulut ja oppilaitokset ovat pääosin kesällä kiinni, apua on tarjolla loma-aikanakin. Voit ottaa yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon missä asiassa tahansa: jos huoli painaa, on stressiä, ahdistus-tai masennusoireita, tarvitset ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi liittyen ihmissuhteisiin, ehkäisyyn, rokotuksiin tai haluat tulla terveystarkastukseen tai tarvitset kutsuntojen ennakkoterveystarkastusaikaa.

PDF iconOpiskeluterveydenhuollon kesäajan 2020 toiminta

Myös kesällä kannattaa seurata Omnian verkkosivujen Ajankohtaista-osiosta uutisia ja tapahtumia, niin tiedät mitä Omniassa tapahtuu.

Hyvää ja turvallista kesää!

Kysely opettajille ja muille oppilaitosten ammattilaisille

Opettajat ja muut oppilaitoksissa työskentelevät ammattilaiset ovat avainasemassa nuoriin kohdistuvan häirinnän ja väkivallan havaitsemisessa. Tampereen yliopiston ERASE GBV -hankkeessa tutkitaan sukupuolistuneeseen väkivaltaan puuttumisen haasteita ja mahdollisuuksia yläkouluissa, lukioissa sekä ammattioppilaitoksissa.

Kysely on auki 23.6.2020 asti.

Tavoitellut vastaajaryhmät

  • opettajaopiskelijat ja muut tulevat koulun ammattilaiset (koulupsykologit, kuraattorit, terveydenhoitajat jne.)
  • opettajat ja muut koulun ammattilaiset

Lisätietoa tutkimuksesta

Lisätietoja antaa
Mia Kivelä
Työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö
0468515041
Mia.Kivela@omnia.fi