Ajankohtaiset

Savuton Omnia

Vuoden 2015 kouluterveyskyselyn mukaan yläkoululaisista poltti 9 prosenttia, lukiolaisista 6 prosenttia ja ammattiin opiskelevista tupakoi päivittäin 30 prosenttia. Seuraava kouluterveyskysely tehdään syksyllä 2017.

Työskentelemme monin eri tavoin savuttoman arjen puolesta. Hyvinvointiviikolla savuttomuus on aina yhtenä teemana esillä, opiskelijatiloista on tehty viihtyisämpiä, ja niissä voi pelata pelejä tai lukea lehtiä ja kirjoja. Tietokoneita on avoimissa tiloissa käytössä. Liikunnan opettajat käyvät päihde- ja tupakka-asioita lävitse kursseillaan. Terveydenhoitajat antavat tukea ja neuvoja lopettamiseen. Opiskeluhuoltoryhmä miettii toimenpiteitä ja vaikuttaa tupakoimiseen ja hyvinvointiin. Ryhmänvetäjät ja opettajat tuovat savutonta ammatti-identiteettiä esille. Henkilöstö on velvoitettu puuttumaan koulun alueella tapahtuvaan tupakointiin.

Tukea työssämme savuttomuutta vastaan saamme erilaisista valtakunnallisista hankkeista. Syöpäjärjestöjen Nikotiiniton amis eli Namis-hankkeessa olemme olleet mukana jo vuosia. Tässä hankkeessa tavoitteena on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön väheneminen ja loppuminen tarjoamalla nuorille vaihtokauppaa – vaihtoehtoista tekemistä ja toimintaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön sijaan. Let’s move it -hankkeessa puolestaan opiskelijoita aktivoidaan liikkumaan.

Nuoret aktivoidaan mukaan

Tupakoimattomien esimerkki on tärkeä. Osallistaminen on tärkeää. Tällä hetkellä opiskelijahallitus valmistelee keväälle 2017 kilpailua, jonka tarkoitus on kannustaa Omnian opiskelijoita lopettamaan nikotiinituotteiden käyttäminen.