Hyppää pääsisältöön

Ruokahävikin vähentäminen kiinnosti hävikkiviikon tapahtumassa

Uutinen | 16.09.2022
Omniassa järjestettiin 15. syyskuuta hävikkiaiheinen tapahtuma otsikolla ”Tähdellistä asiaa hävikistä”. Joukko asiantuntijoita jakoi tietämystään niin kuluttajahävikin vähentämisestä kuin jätelain uudistumisesta. Tilaisuus järjestettiin osana kansallista hävikkiviikkoa, ja siihen osallistui yleisöä Tapiolan toimipisteessä sekä verkon välityksellä.

Kuluttajahävikistä kertonut Kuluttajaliiton hankekoordinaattori Jenni Vainioranta kertoi suuren osan suomalaisista suhtautuvan hävikin vähentämiseen myönteisesti ja pyrkivänsä siihen kodeissaan. Moni kokee myös onnistuvansa siinä.

Haasteena vaikuttaa olevan erityisesti nuorten aikuisten kokemus siitä, että he eivät onnistu ruokahävikin vähentämisessä toivomallaan tavalla. Sitä ei välttämättä myöskään koeta yhtä tärkeäksi nuorten aikuisten keskuudessa kuin vanhempien ikäpolvien parissa.

”Ruokahävikki tulisi puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Runsauden aika on jo mennyt ohitsemme”, Vainioranta totesi.

Biovaaka vähentää hävikkiä

Omnia on sitoutunut toiminnassaan kestävän kehityksen tavoitteisiin. Ruokahävikin vähentäminen osa konkreettisia toimia tavoitteiden saavuttamiseksi. Biovaakaa on käytetty Omnian ruokapalveluissa keväästä 2021 alkaen, ja sen käytöstä on saatu hyviä kokemuksia.

Ruokapalveluissa on tehty myös muita toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi. Tarjottimet otettiin pois käytöstä vuonna 2018​. Ruoka-annostelija Foodduck otettiin koekäyttöön Kirkkokadulla syksyllä 2021. Muutamissa toimipisteissä on käytössä yhdenkoon lautasmalli.

Jätelain uudistus velvoittaa lajitteluun

Jätelain uudistuminen on osaltaan vaikuttanut yritysten velvollisuuteen lajitella jätteet aiempaa huolellisemmin. Omnian Keto-hankkeessa työpajoissa on keskusteltu kokemuksista jätelakiin ja sen soveltamiseen liittyen. 

Keto-hankkeessa työskentelevän Omnian lehtorin Oona Haapakorven mukaan Jätelaki uudistui- workshopissa on käytetty Erätauko-menetelmään, joka kehitetty Sitrassa 2016–2017.

"Menetelmän tarkoituksena oli syventää ymmärrystä hävikistä ja uudesta jätelaista. Workshopissa oli osallistujia sekä verkon välityksellä että fyysisesti paikalla. Tilaisuuteen osallistuivat maa- ja metsätalousministeriöstä erityisasiantuntija Elina Ovaskainen,  asianajaja Klaus Kähäri Marasta,  tutkija Raija Lantto VTT:sta ja tutkija Kirsi Silvennoinen LUKE:sta", Haapakorpi kertoo. 

Ilmastoviisas ruokailu vaatii paikallisia tekoja

Ilmastoviisaan ruokailun periaatteita tilaisuudessa esitteli Espoon kaupungin kiertotalouden kehittämispäällikkö Reetta Jänis. Hän korosti muun muassa paikallisen tekojen suurta merkitystä ilmastoviisaiden ruokailutottumusten vahvistamisessa.

Lisäksi tilaisuudessa kuultiin tutkimustietoa hävikin vähentämisestä Suomessa LUKE:n tutkijan Kirsi Silvennoisen esittelemänä sekä Wasteless Food Services in Finland-hankeen esittely, josta vastasi projektipäällikkö Taina Seppälä-Kolkka.

Tilaisuuden järjestämisestä vastasi Keto-hanke.

KETO-hanke

Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku (KETO) on Espoon kaupungin, VTT:n, Aalto-yliopiston ja Omnian yhteishanke, jonka avulla edistetään Suomen kestävän kasvun ohjelman tavoitteita vahvistamalla yksityisiä ja julkisia kumppanuuksia ja kehitetään tutkimusinfrastruktuuria kohti vihreän siirtymän ja digitaalisuuden kasvavia markkinoita.

Lue lisää KETO-hankkeesta
Takaisin ylös

Lisätietoja antaa

Tagit:
Uutinen
Kestävä kehitys
Vastuullisuus
Verkostot