Ajankohtaiset

Opiskeluterveydenhuolto tiedottaa

Opiskeluterveydenhuolto on käytettävissäsi, jos opiskelet päätoimisesti perustutkintoa ja opintosi kestävät yhtäjaksoisesti vähintään 2 kuukautta. Palvelut ovat maksuttomia.

Opiskeluterveydenhuolto ylläpitää ja tukee fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointiasi, sekä auttaa opintojen sujumisessa ja valmistumisessa tulevaan ammattiin. Saat tukea arkeen ja elämänhallintaan sekä terveisiin elintapoihin.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asioissa tulee ensisijaisesti olla yhteydessä oman oppilaitoksen terveydenhoitajaan.

Oman toimipisteesi yhteystiedot löydät sivulta Terveydenhuolto ammatilliselle opiskelijalle.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollolla on myös keskitetty ohjaus ja neuvontapalvelunumero: p. 09 8166 1234 (ma-to 8.30-15.30, pe 8.30-14) sekä
TerkkariChat.

Vaikean koronavirustaudin riski on matala terveillä lapsilla ja nuorilla sekä heillä, joiden perussairaus, kuten astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa.
Jos lapsella/nuorella tai perheenjäsenellä on vaikea perussairaus, hoitaja tai lääkäri arvioi, voiko lapsi/nuori palata kouluun.

Sairaana jäädään kotiin

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky (THL: Koronavirus COVID-19). Kenenkään lapsen, nuoren tai aikuisen ei pidä tulla kouluun, jos hänellä on sairastumiseen viittaavia oireita.

niistäminen.

Yhdenkin lievän oireen tulee johtaa näytteenottoon. Yksilöllistä harkintaa voidaan käyttää, jos kyseessä on tuttu allergiaoire, joka alkaa totuttuun aikaan esimerkiksi siitepölyn vaikutuksesta ja häviää allergialääkkeellä.

Hiukankaan epäselvässä tilanteessa koronavirusnäyte kannattaa ottaa kertaalleen ja tarvittaessa uudestaan oireiden muuttuessa tai pahentuessa.

  • Jos koronavirustauti todetaan näytteessä, tartuntatautilääkäri asettaa sairastuneen eristykseen 14 vrk:si oireiden alusta.
  • Jos henkilö on altistunut koronavirustartunnalle, hänet asetetaan karanteeniin.
  • Muissa tapauksissa, jos näyte on negatiivinen (koronavirusta ei todeta) mutta on muuten vahva epäily koronavirustartunnasta (esim. useita taudille tyypillisiä oireita tai lähipiirissä todettu tartuntoja),

Ennen oppilaitokseen paluuta tulee olla 2 oireetonta päivää. Jos testi on negatiivinen ja oireille on ilmeinen muu syy (esimerkiksi allergia tai muu diagnosoitu sairaus) voi kouluun palata, kun oireet ovat selvästi lievittyneet ja niiden kanssa pärjää.

Jos sairastut kesken koulupäivän

Oireiset oppilaat soittavat huoltajalle ja luvan saatuaan voivat lähteä kotiin ilmoitettuaan asiasta ensin opettajalle koulun normaalin käytännön mukaisesti. Voit ottaa yhteyttä myös: Espoon koronaneuvonta, p. 09 816 34600 ma−pe klo 7−18, muina aikoina palvelee Päivystysapu, p. 116117. Näiden palvelujen kautta saat toimintaohjeet ja pääset koronatestiin. 

Espoon terveyspalvelut

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Suu-nenäsuojaimia ei käytetä opetuksessa eikä muussa asiakaspalvelussa. Espoossa noudatamme sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksia, joissa ei tällä hetkellä suositella kasvomaskien käyttöä koulussa. Suu-nenäsuojaimia ei ole tarpeen käyttää myöskään muussa asiakaspalvelussa tai työssä, jossa kohdataan terveitä asiakkaita.

käsienpesu.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana

  • Pese kätesi vedellä ja saippualla aina tullessasi kouluun/oppilaitokseen sekä ennen kotiinlähtöä.  
  • Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.  
  • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla.
  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, aivasta tai yski hihaan. Kädet pestään tämän jälkeen. 

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta THL:n verkkosivuilla

Koronavirusohjeita Espoon kaupungin verkkosivuilla