Hyppää pääsisältöön

Opiskelijatiedote Omnis 5/2022

Uutiskirje | 25.05.2022
Opiskelijatiedote Omnis toukokuu 2022

Tervetuloa kesä!

Kevätkausi on päättymässä, aurinko lämmittää ja odotettu loma alkaa. Teistä suuri osa jatkaa syksyllä opintoja tuttujen opiskelukavereiden kanssa. Valmistuvilla opiskelijoilla edessä on uusi elämänvaihe ja tutut ihmiset ympärillä vaihtuvat. Luottakaa itseenne ja osaamiseenne, elämä kantaa.

Koronaepidemian vuoksi meillä oli kahtena vuonna virtuaaliset kevätjuhlat. Tänä keväänä voimme juhlia valmistumista ja opiskelujen päättymistä vihdoin lähitilaisuuksina. Ylioppilaiksi ja ammattilaiseksi julistetaan satoja omnialaisia opiskelijoita. Nyt on aika juhlia, yhdessä.

Omnia on muutakin kuin opiskelua. Tarjoamme mahdollisuuksia harrastaa ja osallistua urheilu-, kulttuuri- ja ammattitaitokilpailuihin. SakuStars-kulttuurikilpailuissa Omnian joukkue keräsi runsaasti mitaleja ja kunniamainintoja. Ammattitaidon Taitaja2022-kilpailuissa oli suuri joukkue ja tuliaisina kaksi kultaa ja kaksi pronssia. Koripallojoukkueemme OBA sai SM-hopeaa. TeamOmnialla on paljon juhlan aihetta!

Loma ei tämän viikon jälkeen ala kaikilla. Kesällä Omniassa on paljon toimintaa eri koulutuksissa ja palveluissa. Yhä useampi opiskelijoista opiskelee kesällä työssä oppien. InfoOmnia neuvoo, ohjaa ja palvelee hakijoita ja opiskelijoita koko kesän. Syksyllä tavataan, mutta ennen nautitaan kesästä!

Onni on unelmoida ja pyrkiä pienestä suureksi.
Onni on ahkeroida ja tehdä haaveita todeksi.
Onnittelut suurenmoisesta suorituksesta jokaiselle!

Maija Aaltola, rehtori

Ajankohtaisia asioita

Lukuvuoden ajat

Omnian koulutusten tärkeät päivämäärät 2022–2023 löytyvät verkkosivuilta.

Koulutusten omat lukuvuoden ajat:

Kirjaston kesä

Muistathan palauttaa lainat. Mikäli olet valmistuva opiskelija, muista palauttaa samalla myös kirjastokortti kirjastoon.

Aukioloajat

Leppävaaran kirjasto on avoinna 10.6. saakka ja Kirkkokadun kirjasto 17.6. saakka. Katso tarkemmat aukioloajat.

Kirjaston toimipisteet ovat suljettuina 18.6.7.8.2022.

 

Ulkokuntosalit

Ulkokuntosalit löytyvät neljästä toimipisteestä:

 • Leppävaara (koulun puistopääty)
 • Kirkkokatu (parkkipaikan puoli)
 • Lehtimäki (Golfin ja koulun välinen pieni metsä)
 • Kirkkonummi (keskipiha)

Ulkokuntosaleja voi käyttää vapaasti kesälläkin.

Medialukutaito

Mitä on medialukutaito?

Videolla Omnian opettajat Essi Riutamaa-Pauli ja Iiris Savela sekä pedagoginen asiantuntija Kusti Kaukoniemi keskustelevat siitä, mitä on medialukutaito ja mitä kaikkea siihen liittyy.

Valmistuvat opiskelijat

Omnian ammatillisesta koulutuksesta valmistuneet kevätlukukaudella 2022

Omniasta valmistuu tällä kevätlukukaudella 964 perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittanutta. Lämpimät onnittelut kaikille valmistuneille!

Kevään 2022 valmistuneet

Espoon aikuislukiosta valmistui 88 uutta ylioppilasta

Tänä keväänä saamme juhlia 88 uutta ylioppilasta, joista 35 suoritti kaksoistutkinnon, eli samaan aikaan ylioppilastutkinnon lisäksi ammatillisen tutkinnon. Onnea tuoreille ylioppilaille!

Kevään 2022 ylioppilaat

Juhlat

Omnian valmistujaiset 31.5.–3.6.2022

Kevään 2022 valmistuvien ammatillisten opiskelijoiden valmistujaisjuhlia vietetään 31.5.3.6.2022 välisenä aikana. Tarkemmat tiedot juhlista löytyvät tapahtumakalenterista.

Valmistuvat opiskelijat ovat saaneet sähköposteihinsa henkilökohtaisen linkin, josta ilmoittautuminen juhlaan tulee tehdä.

Lisätietoja

Opintohallinto auttaa, jos opiskelija on valmistumassa, eikä ole saanut ilmoittautumislinkkiä tapahtumaan. Ota yhteyttä opintohallinto@omnia.fi.

Omnian tapahtumat auttaa tapahtumaan liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä tapahtumat@omnia.fi.

Espoon aikuislukion ylioppilasjuhlat 3.6.2022

Ylioppilasjuhlat vietetään 3.6.2022. Juhlaan on ennakkoilmoittautuminen, jonka ilmoittautumislinkki on välitetty suoraan ylioppilaille.

Opintojen jälkeen

Jatko-opinnot

Omalta opinto-ohjaajalta voi pyytää ohjausta jatko-opintoihin hakeutumisessa. Katso opinto-ohjaajien yhteystiedot ja sovi tapaaminen:

Uraohjaus

Valmistuville opiskelijoille on tarjolla henkilökohtaista uraohjausta. Uraohjaajilta saat tietoa työhaun aloituksesta, jatko- ja täydennyskoulutuksiin hakeutumisesta sekä muista valmistumisen jälkeen muistettavista asioista.

Lue lisää uraohjauksesta ja varaa aika Kirkkokadun uraohjaaja Jonna Korhoselle tai Leppävaaran uraohjaaja Anne Tuomojalle.

Amis-opiskelijapalautekysely

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneet opiskelijat saavat sähköpostitse amis-opiskelijapalautekyselyn. Vastaa kyselyyn ja kerro meille, missä olemme onnistuneet ja mitä voisimme tehdä vielä paremmin.

InfoOmnian kuukauden vinkit

Tällä palstalla nostamme esiin ammatillisen koulutuksen InfoOmnian ajankohtaisia asioita.

InfoOmnia palvelee koko kesän

Kesäloma lähestyy, mutta InfoOmnian palvelut pysyvät auki koko kesän ajan. Palvelemme tavalliseen tapaan puhelimella ja sähköpostilla. Henkilökohtaisen palvelun keskitämme Kirkkokadun palvelupisteelle, joka on lähtökohtaisesti auki koko kesän. Leppävaaran palvelupisteen aukioloja voidaan joutua vähentämään. Muista aina tarkistaa palveluajat InfoOmnian sivuilta. Maanantaina 6.6. InfoOmnian palvelut ovat kokonaan kiinni.

Muista sähköinen opintotoimisto

Tarvitsetko todistuksen kesän opintotukea varten tai muun lomakkeen? Jos Kela on pyytänyt sinua toimittamaan todistuksen kesäopinnoista, voit tilata sen kätevästi sähköisen opintotoimiston kautta omaan sähköpostiin. Sähköisen opintotoimiston kautta saat myös muut opiskelijan todistukset ja lomakkeet. Lisätietoja ja linkki palvelulomakkeeseen löytyy osoitteesta omnia.fi/opintotoimisto.

Opintosuoritusote Wilmasta

Tiesitkö, että voit saada opintosuoritusotteen suoraan oman Wilman kautta? Opintosuoritusote löytyy Wilman yläpalkin pudotusvalikon Tulosteet-kohdan takaa. Voit tallentaa tiedoston koneelle tai tulostaa sen ulos. Wilman kautta otettuun suoritusotteeseen tulostuu lause ”Opiskelijan tulostama opintosuoritusote”.

Opiskelijoiden kevätnäyttely 20.5.–31.8.2022

Olet tässä nyt kevätänäyttely 2022

Työ ja ura

Työnhakupajat

Työnhakupajaan voi tulla, jos kaipaa tukea esim. CV:n, työhakemuksen, työpaikkojen löytämisen kanssa. Työnhakupajoihin ovat tervetulleita kaikkien alojen opiskelijat.

Ei ennakkoilmoittautumista.

Pajat ovat vapaaehtoisia eikä niistä saa osaamispisteitä.

Työnhakupajat

Lisätietoa pajoista.

Kaikille avoimet uraohjauspalvelut

Uraohjaus auttaa sinua suunnittelemaan ura- tai koulutuspolkua, oli sitten kyse nykyisen osaamisesi laajentamisesta tai uudelle alalle suuntaamisesta. Uraohjauksessa selvitetään yhdessä, millaisia vaihtoehtoja sinulle on tarjolla oman osaamisesi kehittämiseen ja millaista tukea siihen on saatavissa. Ohjauksessa huomioidaan mielenkiintosi kohteet, osaamisesi, koulutuksesi sekä aiempi työkokemuksesi.

Lue lisää uraohjauksesta ja varaa aika ajanvarauskalenterin kautta.

Tiitus-työnhaku

Omnialaisille kaksi kultaa ja kaksi pronssia Taitaja2022-finaalissa

Omnian Taitaja-finalisteista kuusi pääsi mitalisijoille Porissa 16.–19. toukokuuta kisatuissa ammattitaitokilpailuissa.

Kuntayhtymän johtaja Tuula Antola korostaa finalistien osaamista ja ammattilaisten roolia huippuosaajina tulevaisuuden työelämässä.

”Jokainen finalisti on voittaja”, hän toteaa.

Katso kaikki Omnian mitalin saaneet.

Omnialaista kilpailumenestystä

Omnia Basketball Academy SM-hopealle

Koripallojoukkue Omnia Basketball Academy on päässyt SM-hopeasijalle alle 19-vuotiaiden sarjassa. Tampereen Pyrintö voitti OBA:n sunnuntaina 15. toukokuuta otteluvoitoin 2–0. 

Tiukka finaaliottelu ratkaistiin jatkoajalla täynnä yleisöä olleessa Urhea-hallissa.

Onnittelut hienosta sijoituksesta!

SAKUstars-kilpailun livesarjoista omnialaisille yhteensä 27 mitalia ja kunniamainintaa

SAKUstars-kulttuurikilpailu järjestettiin Tuusulassa 26.-28.4.2022. Kilpailuihin osallistui Omniasta 57 opiskelijaa. Kilpailuista mitalisijoille sijoittui seitsemän opiskelijaa ja kunniamaininnan sai 20 opiskelijaa.

Omnian mitalin ja kunniamaininnan saaneet (avautuu uudessa ikkunassa, siirtyy toiselle verkkosivustolle)

Omnian strategia vuosille 2023–2025 on kestävän tulevaisuuden onnistumissuunnitelma

Kirkkokadun toimisto

Espoon koulutuskuntayhtymä Omnian hallitus on vahvistanut organisaation uuden strategian vuosille 2023–2025.

Onnistumissuunnitelmaksi nimettyä strategiaa on valmisteltu yhdessä henkilöstön, opiskelijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa loppuvuodesta 2021 lähtien.

Strategian pohjatyönä Omniassa teetettiin Luottamus ja maine -tutkimus, jossa Omniaa tarkasteltiin ulkoisten sidosryhmien ja organisaatiota tuntevien tahojen silmin. Lisäksi viime syksynä tehty henkilöstötutkimus ja kattava toimintaympäristöanalyysi ovat antaneet eväitä uuden strategian luomiselle.

Nyt vahvistettuun strategiaan Omnian visio, missio ja arvot muovautuivat seuraavasti:

Visiomme: Kestävän tulevaisuuden tekijöitä ja tekoja - Ratkaisuja. Kaikille. Yhdessä.
Missiomme: Osaamista, osallisuutta ja uudistumista - Hyvä olla, oivaltaa ja onnistua.
Yhdessä kiteytetyt arvomme: Arvostavasti, asiakaskeskeisesti ja vastuullisesti.

Lue lisää Omnian strategiasta vuosille 2023–2025.

Luottamus & Maine tutkimuksen tulokset

Tammikuussa 2022 toteutettiin Luottamus & Maine -tutkimus, jossa opiskelijat, keskeiset sidosryhmät ja henkilöstö arvioivat Omnian toimintaa.

Tutkimukseen vastasi 94 keskeisten sidosryhmien edustajaa, 1207 opiskelijaa ja 305 henkilöstön jäsentä. Opiskelijoista 756 vastaa oli työväenopistosta, 316 vastaajaa ammatillisesta koulutuksesta ja 135 muista koulutuksista.

Kiitos kaikille vastanneille! Tässä koostettuna opiskelijoilta saatuja tuloksia.

Mielikuva

Mielikuva Omniasta oli hyvä ja helposti saavutettava oppilaitos, hyvä opetus, hyvät kurssit eri-ikäisille, laadukas ja kekseliäs koulutustarjonta, monialainen ja -puolinen, mahdollisuus oppia. Sekava oppilaitos, opettajien yhteistyön puute.

Maineen parantaminen

Omniassa tuotetaan monipuolisia opiskelu- ja harrastustarinoita julkisuuteen. Opettajien syytä kuunnella enemmän opiskelijoita ja käydä keskustelua opiskelusta. Osa opettajista ei vastaa opiskelijoiden viesteihin juuri koskaan. Tietojärjestelmien moninaisuus ja toimimattomuus luo tehottomuutta, asiakaspalvelun vasteajoissa on usein pitkä viive erityisesti maksullisissa koulutuspalveluissa.

Tunteminen

Miten Omnia tunnetaan? Aikuiskoulutus, ammatillinen koulutus ja työväenopisto. Laaja-alainen ja monikulttuurinen. Hyvät työväenopiston kurssit. Laaja koulutustarjonta, mutta korreloiko negatiivisesti laadun kanssa?

Omnialle / omnialaisille tyypillisiä piirteitä

Opiskelijoiden mielestä tyyppillisiä piirteitä olivat aktiivisuus, ammattitaito, halu oppia ja kehittää, innostus ja uusiutumiskyky. Tiedonkulun haasteet.

Tulosten hyödyntäminen

Tutkimuksen avovastausten perusteella on nostettu vuodelle 2022 seuraavat kehittämiskohteet, joita seurataan:

 • Prosessien selkeyttäminen ja vastuut
 • Asiakkaan aito kohtaaminen ja ratkaisukeskeisyys
 • Sisäinen viestintä ja markkinointi Omnian eri toiminnoista.

Tutkimus toteutettiin ensi kertaa ja toistetaan jatkossa vuosittain alkuvuodesta. Seuraavan kerran tutkimus toteutetaan tammikuussa 2023.Tuloksia hyödynnettiin Omnian strategiatyössä ja hyödynnetään kehittämisessä.

Strategia-aiheisten puhepiirien tulokset

Osana strategiatyötä toteutettiin puhepiirejä muutamille opiskelijaryhmille, jotka edustivat yhteisiä tutkinnon osia (YTO-ryhmät), maahanmuuttajien osaamiskeskusta (OSKE), aikuislukiota ja nuorten työpajoja. Oppijoita pyydettiin kuvailemaan Omniaa, joka huomioi kaikki opiskelijat ja unelma-Omniaa vuonna 2027. Lisäksi pyydettiin pohtimaan omia tavoitteita ja toiveita sekä kysyttiin miksi tulla oppimaan Omniaan.

Opiskelijoiden vastauksissa korostui myönteisyys, arvostus ja kiitollisuus Omniaa, koulutusta ja opettajien työtä kohtaan. Vastauksista nousi kaikkien kansalaisuuksien ja ryhmien tasa-arvoisuuden ja tasavertaisuuden huomioiminen kaikessa toiminnassa ja jokaisella tunnilla. Opiskelijat arvostivat mahdollisuutta yksilölliseen polkuun: tarjotaan erilaisia oppimisvaihtoehtoja ja tukea. Opiskelijoilla oli tavoitteina mm. työllistyminen tai jatko-opinnot sekä ammattitaito.

Kiitos kaikille puhepiireihin osallistuneille! Tuloksia hyödynnettiin Omnian strategiatyössä ja hyödynnetään kehittämisessä.

Strategia meets toimipisteet -tulokset

Omnialaiset feissarit kiersivät Omnian toimipisteissä ja esittivät kysymyksiä opiskelijoille ja henkilöstölle. Kysymykset koskivat luonnoksia strategisista tavoitteista ja niiden vaikutusta menestyksen.

Kiitos kaikille vastanneille! Tässä kooste opiskelijoille suunnatuista kysymyksistä ja nostoja kommenteista.

 1. Omnian henkilöstö ja opiskelijat ovat hyvinvoivia
 • Paljon vuorovaikutusta oppilaiden ja opettajien välillä
 • Hyvä tavoite. Mitä tehdään käytännössä?
 • Toiminnan perusta
 • Hyvinvoivana on motivaatiota opiskella ja opettaa
 • Hyvinvointi menee kaiken edelle ja jos kaikki ovat hyvinvoivia toteutuvat muutkin tavoitteet yleensä paremmin
 • Tavoite on erinomainen sillä ihmisen hyvinvointi, sekä tasa-arvoisuus on se, mitä maailma tarvitsee
 • Heijastuu kaikkeen, tärkeä tavoite
 1.  Omniassa opiskelijat löytävät parhaan polkunsa ja saavuttavat tavoitteensa
 • Valinnan vapaus opinnoissa, tuki ja ohjaus
 • Tuki kaikille! Ei vain nuorille
 • Todistaa miten hyvä paikka Omnia on oppia ja löytää oma polku
 • Minun mielestä on tosi hyvä tavoite
 • On hyvä löytää oma linjansa
 • Ainaskin jos oppilaat löytävät oman polun niin heillä on motivaatioita opiskeluun
 • Tavoitteessa oppija ja oppiminen on keskiössä. Siitä syystä pysäyttävän hyvä!
 1. Omnia on kestävän kehityksen edelläkävijä
 • Tavoite on kova
 • Kestävä kehitys on nykyään perusasia
 • Ei ole tällä hetkellä, tavoite on kaukana
 • On. Tulevaisuus vaatii tätä
 • Kestävän kehitys on todella tärkeä
 • Laaja tavoite, pitää konkretisoida
 • Tämä osion toteuttaminen voisi alkaa ensitöikseen

Tuloksia hyödynnettiin Omnian strategiatyössä ja hyödynnetään kehittämisessä.

Kestävän kehityksen kyselyn tulokset

Piirroskuvassa henkilö pyöräilee kestävän kehityksen tiellä.

Opiskelijat kestävän tulevaisuuden rakentamisessa-kyselyn tulokset

Opiskelijoiden näkemyksiä ja kehitysideoita kestävän kehityksen toiminnasta kerättiin kyselyn avulla huhti-toukokuun vaihteessa. Kyselyyn vastasi 102 opiskelijaa.

Vastanneiden opiskelijoiden tyytyväisyyden keskiarvo Omnian kestävän kehityksen toiminnalle on 3.9 (asteikolla 1-5). Opiskelijoiden arvioita eri osa-alueiden tärkeydestä kestävän kehityksen toiminnassa mitattiin eri väittämillä. Väittämistä tärkeimmiksi koettiin opettajien kestävän kehityksen osaamisen lisääminen, kestävän kehityksen näkökulman sisällyttäminen olemassa oleviin opintoihin sekä kestävän kehityksen tarkempi huomiointi Omnian toiminnassa.

Nostoja opiskelijoiden vastauksista

 • "Ottaa opiskelijoita mukaan esim. keke työryhmiin tai sisällyttää kestävän kehityksen teemoja osallisuuspäiviin."
 • "Kierrätyksen tehostaminen."
 • "... sitä voisi painottaa jokaisessa aineessa."
 • "... opiskelijat ovat oppimassa, joten opettajien on tomittava mallina."
 • "Ehkä voisi olla enemmän esillä mitä jo tehdään. Se avaa jo silmiä."
 • "Koululla voi järjestää esim. kierrätystapahtumia opiskelijoiden ja henkilökunnan kesken."
 • "... ei saa olla kyse pari kertaa vuodessa tapahtuvista ideapajoista vaan päivittäisestä, katkeamattomasta asenteesta ja toiminnasta."

Avoimilla kysymyksillä kerättiin opiskelijoiden toiveita ja ehdotuksia siihen, kuinka Omniassa voitaisiin edistää kestävän kehityksen toimintaa ja kuinka opiskelijat voitaisiin ottaa paremmin mukaan kestävän kehityksen toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen.

Avointen kysymysten vastaukset kohdentuivat erityisesti

 • Kierrättämiseen ja hukan minimoinnin kehittämiseen,
 • Ruokailutiloihin ja lounasvaihtoehtoihin,
 • Opetukseen ja oppimisympäristöjen viihtyvyyteen, sekä
 • Viestintään ja näkyvyyteen.

Opiskelijoilta kerättiin useita eri kehittämisideoita liittyen toimiin ja tapahtumiin, joilla voidaan edistää kestävän kehityksen jalkautumista ja näkymistä Omnian toiminnoista. Vastauksissa korostui kiinnostus ja tärkeys kestävän kehityksen toiminnan kehittämiselle. Kyselyn tuloksia tullaankin hyödyntämään Omnian toiminnan kehittämistyössä.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Elämää Omniassa

Ajankohtaiset uutiset ja blogit

Uutiset
Blogit

Työväenopiston ilmainen tarjonta

Työväenopiston ilmainen tarjonta
Takaisin ylös
Tagit:
Uutiskirje
Hyvinvointi
Kestävä kehitys
Osallisuus
Vastuullisuus