Hyppää pääsisältöön

Opas oman henkilöbrandin rakentamiseen urheilijaopiskelijoille - Omnia mukana yhteistyössä

Uutinen | 02.03.2023
Espoossa on erinomaiset mahdollisuudet yhdistää toisen asteen opinnot ja urheilu. Urheiluoppilaitokset tekevät tärkeää työtä mahdollistaessaan nuorille huippu-urheilijoille koulutuksen ja urheilun yhdistämisen. Uutena elementtinä espoolaisissa urheiluoppilaitoksissa on nuorten urheilijoiden henkilöbrändäyksen perusteiden step-by-step -materiaali ja kurssi. Kokonaisuus on suunniteltu yhteistyössä Laurea ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja Espoon urheiluoppilaitosten kanssa.

Laurean Hyvinkään kampuksen opiskelijatiimi toteutti keväällä 2022 opiskeluprojektin urheilijoiden kaksoisuran brändäyksen ja urheilijaopiskelijoiden henkilöbrändäyksen kehittämisestä yhteistyössä Omnian, Haukilahden ja Leppävaaran lukioiden urheilulinjojen, Espoon kaupungin sekä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian kanssa. Projektista syntyi urheilijoiden henkilöbrändäyksen materiaali, jota tulevaisuudessa hyödynnetään urheiluoppilaitosten opetuksessa. Tutustu henkilöbrändin rakentamisen oppaaseen (espoo.fi).

Toimeksiannon taustalla oli tarve saada konkreettista tukea espoolaisille nuorille urheilijoille oman henkilöbrändinsä kehittämiseen, tuoda tunnetummaksi urheilijan kaksoisuraa sekä espoolaisia eri lajien nykyisiä ja tulevia huippuja.  

”Henkilöbrändit ovat nykyurheilijoille arkipäivää. Urheilijan oma brändi luo seuraajia ja nostaa mielenkiintoa sekä lajia että itse urheilijaa kohtaan. Henkilöbrändäyksen kurssi ja materiaali antavat urheilijaopiskelijoillemme tärkeää tukea oman brändin luomisessa ja tukemisessa”, kommentoi Omnian urheiluoppilaitospäällikkö Petra Sillanpää

“Yksi keskeinen huipulle tähtäävän urheilun osaamisalue on oman brändin rakentaminen. Olen riemuissani, että voimme yhdessä tukea tuon valmiuden vahvistamisessa”, iloitsee Espoon kaupungin toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalveluiden johtaja Tapio Erma

Urheilija hyötyy vahvasta henkilöbrändistä 

Opiskelijatiimin projektipäällikkö Oona Uusitalo kertoi nuorten urheilijoiden olevan kiinnostuneita henkilökohtaisesta brändistään.

“Tarve saada nuorille huippu-urheilijoille lisää tietoa oman brändin luomisesta on suuri, sillä oman brändin hallitseminen on sitä tärkeämpää, mitä korkeammalle urheilija urallaan tähtää”, Uusitalo kuvailee.  

Henkilöbrändin luominen on urheilijoille ajankohtaista jo hyvissä ajoin, ennen kuin yhteistyökumppaneiden hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. Vahvan brändin rakentaminen ei ole nopeaa, joten valmis näkyvyys ja erottuvuus positiivisessa mielessä auttavat nuorta yhteistyökumppaneiden hankinnassa, mutta myös muista kilpakumppaneista erottautumisessa.  

Projektissa haastateltiin sekä Omnian että Haukilahden ja Leppävaaran lukioiden urheilijaopiskelijoita, ja toteutettiin kysely kaikille kyseisten oppilaitosten urheilijaopiskelijoille. Opiskelijoiden haastatteluista kirjoitettiin hieno katras henkilökohtaisia bränditarinoita, joita oppilaitokset hyödyntävät urheilijan kaksoisuran markkinoinnissa, ja urheilijaopiskelijat oman henkilöbrändinsä näkyvyyden kasvattamiseksi.

Omnian sekä Leppävaaran ja Haukilahden lukioiden urheilulinjojen urheilukoordinaattorit Petra Sillanpää, Heikki Saloranta sekä Heikki Taskinen odottavat innolla, että materiaali päästään ottamaan käyttöön toisen ja kolmannen vuoden urheiluopiskelijoiden kanssa syksyllä 2023.

“Todella hieno materiaali, jota urheilijat voivat käyttää oman henkilöbrändin rakentamisessa muun muassa osana Kehity huippu-urheilijaksi –opintoja.” 

“Opasta voidaan hyödyntää moniammatillisesti ja tulemme varmasti jakamaan sen kaikkien urheilijoita opettavien opettajien käyttöön. Toivotaan, että urheilijat saavat tästä jälleen lisää tukea kaksoisuran edistämiseen”, summailee Sillanpää. 

Espoossa erinomaiset mahdollisuudet yhdistää kilpa- ja huippu-urheilu sekä opiskelu

Espoossa on erinomaiset mahdollisuudet yhdistää tavoitteellinen urheilu ja opiskelu toisen asteen opinnoissa. Urheilijat voivat hankkia ammatin, lukion päättötodistuksen tai ylioppilastutkinnon samalla, kun he jatkavat omassa lajissaan kohti tavoitteita.  

Urheiluoppilaitokset Espoossa 

Omnia järjestää ammatillista koulutusta, TUVA-koulutusta sekä aikuislukiokoulutusta. Omnialla on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämänä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen erityistehtävä. Myös Omnian Espoon aikuislukiossa urheilijat voivat opiskella urheilijan kaksoisuralla.  

Haukilahden ja Leppävaaran lukioissa on laadukkaat urheilulinjat, joilla voi yhdistää tavoitteellisen urheilun ja lukio-opinnot. 

Lukioiden urheilulinjoille haetaan perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa 21.2.-21.3.2023. Omnian urheiluoppilaitokseen voi hakea sekä yhteishaussa että ympäri vuoden jatkuvassa haussa. Espoon aikuislukioon on jatkuva ilmoittautuminen. 

Tiesitkö tämän Urheasta? 

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea on valtakunnallinen urheiluakatemia, jonka yhteydessä toimii kesälajeihin keskittyvä Olympiavalmennuskeskus Helsinki. Urhean yhteistyöverkosto tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa urheilijan kaksoisuran rakentamisessa ja linkittää asiantuntijatoiminnan urheilijan ja valmentajan arkeen.

Lisätietoja

Omnia
Petra Sillanpää
Urheiluoppilaitospäällikkö
Petra.Sillanpaa@omnia.fi
+358 46 8515210

Haukilahden lukio
Heikki Taskinen
Urheilukoordinaattori
heikki.taskinen@opetus.espoo.fi

Leppävaaran lukio
Heikki Saloranta
Urheilukoordinaattori
heikki.saloranta@opetus.espoo.fi
+358 50 5631006

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Ammattitaito
Oppimisympäristöt
Osallisuus
Pedagogiikka
Urheilutoiminta