Ajankohtaiset

Omniassa testataan opiskelijoiden läsnäolon seurantaa kasvojentunnistuksen avulla

Opiskelija testaa kasvojentunnistuslaitetta.Opiskelija Jere Verkka saapuu Leppävaaran kampuksen hitsaamoon ja asettuu pöydällä olevan kannettavan tietokoneen eteen. Hetken päästä ruudulle ilmestyy kuittaus läsnäolon kirjauksesta. Jere jatkaa matkaansa kohti omaa työpistettään jatkamaan kaasuhitsauksen harjoituksia. Samaan aikaan opettajan kännykkään ilmestyy viesti, jossa kerrotaan Jeren tulleen paikalle.

Kyseessä on Omnian toteuttama kokeilu, jossa testataan opiskelijoiden läsnäolon seurantaa kasvojentunnistuksen avulla. Kokeilu aloitettiin joulukuussa 2018 kone- ja tuotantoteknologian pajamuotoisissa opinnoissa. Kokeilua on tarkoitus laajentaa myös muille aloille.

Ensimmäisellä kerralla opiskelijan kasvot opetetaan järjestelmälle ottamalla tietokoneen kameralla kuva opiskelijasta ja tallentamalla se järjestelmään opiskelijan tietojen kanssa. Seuraavilla kerroilla riittää, että järjestelmä kuvaa kasvoja hetken aikaa samaan tapaan kuin automaattisessa passintarkastuksessa lentokentällä. Kasvojentunnistusjärjestelmän toiminta perustuu koneoppimiseen, joka on yksi tekoälyn menetelmistä. Tässä tietokone siis opettelee opiskelijan kasvojen piirteet, jotta se voi jatkossa automaattisesti tunnistaa opiskelijan.

Opiskelijoiden suhtautuminen kasvojentunnistukseen on yllättänyt positiivisesti. Omniassa on pidetty tärkeänä sitä, että ratkaisua kehitetään siinä ympäristössä, jossa sitä käytetään. Opiskelijat pääsevät kommentoimaan ja seuraamaan menetelmän kehittämistä. Talotekniikan opiskelija Jere Verkka toteaa kokeilun sujuneen hyvin. Opettajan näkökulmasta kasvojentunnistus vapauttaa opettajan työaikaa läsnäolokirjausten tekemisestä opiskelijoiden ohjaamiseen. Samalla opiskelijoiden läsnäolon rekisteröinti varmistuu. Opiskelijoilta ja opettajilta on jo kokeilun aikana tullut runsaasti uusia ideoita, miten tekoälyä voisi laajemminkin hyödyntää oppilaitoksen arjessa.

Lisätietoja antaa
Heidi Rajamäki-Partanen
Innovaatiojohtaja
0401267182
Heidi.Rajamaki-Partanen@omnia.fi