Ajankohtaiset

Omnian teknologiapainotteinen yhteistyötila Makerspace yhdistää opiskelijat ja startupit

Omnian teknologiaan painottuneen yhteiskehittämistilan Makerspacen avajaisia vietettiin 11. huhtikuuta Otaniemen A Gridissä. Avajaiset kokosivat yhteen joukon teknologiasta kiinnostuneita, A Gridissä toimivia startup-yrittäjiä sekä Omnian, Aalto yliopiston ja työelämäverkostojen edustajia. Avoimeen tapahtumaan riitti runsaasti yleisöä koko päivän ajan, ja tilasta kiinnostuneita saapuikin paikalle useita satoja.

Makerspacen tarkoituksena on muun muassa lisätä teknologia-alan vetovoimaa, kehittää teknologia-alan koulutusta, mahdollistaa monipuolisesti erilaista toimintaa ja antaa uusia mahdollisuuksia yrittäjille verkostoitumisen kautta.

Avajaispuheenvuoroissaan kuntayhtymän johtaja Sampo Suihko, ACRE:n toimitusjohtaja Antti Tuomela sekä kansanedustaja Jyrki Kasvi painottivat yhteistyön ja luovan toiminnan merkitystä. Makerspace tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia opiskelijoiden ja startup-toimijoiden yhteistyölle, teknologiapainotteiseen luovaan toimintaan sekä tekemällä oppimiseen. Makerspace on täällä, koska tulevaisuudessa teknologialla luodaan uusia työpaikkoja.

”Omnian tavoite on saada opiskelijat oppimaan startupien kanssa. Makerspace on lähtenyt hienosti käyntiin. Omnian opiskelijoille on jo löytynyt työssäoppimispaikkoja, ja tilassa on järjestetty erilaisia työpajoja.”, tapahtuman organisoija, Omnian projektipäällikkö Esko Lius kertoo. Makerspacea hyödynnetään jatkossa monipuolisesti erilaisten workshopien, tapahtumien, kurssien, tapaamisten ja yhteistyöprojektien muodossa.

Yhtenä yhteistyökumppanina toimii startup MehtaHeino Industries, jossa on tällä hetkellä kolme Omnian opiskelijaa työssäoppimisjaksolla. Yritys on kehittänyt uudenlaisen, patentin saaneen 3D-printterin, joka oli ensimmäistä kertaa esillä yleisölle Makerspacen avajaisissa.

Avajaisiin osallistuneet pääsivät kokeilemaan uutta teknologiaa Makerspace Expossa, jossa oli paikalla useita startupeja esittelemässä innovaatioitaan. Myös Omnian kehittäjät esittelivät digitaalisia palveluja. Ohjelmassa nähtiin myös Third Space Auto -startupin demoja ihmisiä väistävästä dronesta.

Tapahtuman paneelikeskustelussa pohdittiin, mitkä työmme mahdollisesti siirtyvät roboteille ja milloin. Panelisteina toimivat yrittäjä Niklas Ansamaa (Nitomani startup), Omnian ruokatuotannon lehtori Oona Haapakorpi, Jari Handelberg (Xamk ja Aallon pienyrityskeskus) sekä toimitusjohtaja Heini Karppinen (Mehackit). Panelistit totesivat teknologian ja robotiikan tarjoavan hienoja mahdollisuuksia oppimiselle, oppimisen kehittämiseen sekä työelämään. Robotit ja tekoäly voivat olla hyödyksi monilla aloilla esimerkiksi yksinkertaisten, suorittavien työtehtävien hyödyntämisessä. Oona Haapakorpi kertoi teknologian vaikuttavan monilta osin myös kokin työhön, kun koulutuksessa käytetään verkko-oppimisen lisäksi robotiikkaa ja sosiaalisen median hyödyntämistä osana opintoja.

Tilan isäntänä toimiva Siim-Eigo­­­ Saar kertoi avajaisten sujuneen erittäin hyvin ja ylittäneen kaikki odotukset. Kiinnostus tilaa kohtaan oli suurta koko päivän ajan. Tila on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9-16 välillä kaikille kiinnostuneille. Makerspace sijaitsee Otaniemessä osoitteessa Otakaari 5. Tervetuloa tutustumaan!

Lisätietoja antaa
Esko Lius
Erityisasiantuntija
0401326492
Esko.Lius@omnia.fi