Ajankohtaiset

Omnian koripallojoukkue OBA:n historian ensimmäinen kausi päättyi menestyksekkäästi runkosarjan voittoon

Omnian koripallojoukkue OBA.

Omnian koripallojoukkue OBAn menestyksekäs kausi päättyi maaliskuussa tappiottomaan runkosarjan voittoon. Koronaepidemian vuoksi pudotuspelejä ei tänä vuonna päästy pelaamaan. Pelattu kausi 2019-2020 alle 19-vuotiaiden poikien SM-sarjassa oli joukkueen historian ensimmäinen.

Joukkue perustettiin viime vuonna huippu-urheiluun tähtäävällä Omnia Basketball Academy -ohjelmalla, jossa koripalloa tavoitteellisesti pelaavat nuoret voivat suorittaa samalla ammatillisen tai lukiotutkinnon Omniassa. Kilpailullisesti kausi oli huippumenestys, toteaa ohjelman toteutuksesta Walter ry:ssä vastaava Maurizio Pratesi ja joukkueen valmentaja Justice Graham.

Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kertoo ohjelman olleen henkilökohtaisesti yksi upeimpia juttuja, joissa on saanut olla mukana. Tulevaisuudessa hän toivoisi näkevänsä Suomessa vastaavanlaisia enemmänkin – muilla paikkakunnilla ja ehkä jossakin toisessakin globaalissa urheilulajissa.

OBA on vienyt pelaajia eteenpäin niin pelaajina kuin opinnoissakin

OBAn menestykseen on vaikuttanut moni asia. Pelaajia, Ian Uwamungua ja Samatar Abokaria, kuunnellessa nousee kuitenkin yksi ylitse muiden – sitoutunut valmentaja Justice Graham. Liiketaloutta opiskeleva Abokar kertoo esimerkin, kuinka Graham oli tullut koululle katsomaan, kuinka hänen koulunkäyntinsä sujuu ilman, että tiesi tästä etukäteen. Valmentaja on osoittanut monin tavoin, että haluaa pelaajilleen parasta myös kentän ulkopuolella. Samaa mieltä on kaksoistutkintoa eli lukiota ja ammatillista koulutusta suorittava Uwamungu. Pelaajat kertovat valmentajan saaneen yhteistyön toimimaan hyvin koulun ja pelaamisen välillä.

Joukkueen pelaajille on muodostunut selkeät arjen rutiinit: treenit, aamupuuro koululla, opiskelua, lounas ja treenit. Joukkue harjoittelee yhdessä kaksi kertaa päivässä. Lisäksi pelejä on viikossa kerran tai kaksi. Pratesi ja Graham nostavat ammattimaisen harjoittelun olleen kaudella yksi avaintekijä menestyksen taustalla. Joukkueen pelaajien harjoittelun määrän nostaminen kahteen kertaan päivässä tehtiin asteittain, jotta pahimmilta loukkaantumisilta vältyttiin, sanoo Pratesi.

Kun arki sujuu, pääsevät pelaajat treenaamaan enemmän ja kehittymään pelaajina. Joukkuehenki on hyvä ja paranee koko ajan, kun aikaa vietetään yhdessä. Pelaaminen on myös hauskaa ja tulokset näkyvät kentällä, kertovat Uwamungu ja Abokar.

Samaa mieltä ovat valmentaja Graham ja toiminnasta vastaava Pratesi, jotka kertovat pelaajien kehityksen olleen huimaa. Jokainen pelaaja on kovan työn tuloksena parantanut huimasti siitä, mitä olivat ennen OBAa. Huikeaa on, kuinka OBA voitti joukkueita, joissa pelaa ikäluokkansa parhaita pelaajia, sanoo Graham.

USA:n matkat avasivat pelaajien silmät – huipulle pääseminen vaatii pitkäjänteistä työtä

Tammikuussa 2020 valmentaja vei OBAn New Yorkiin pelaamaan vastaavanlaisia oppilaitoksia vastaan kuin Omnia. Uwamungu kertoo reissun olleen silmiä avaava nähdessä peleissä tason, jolla siellä pelataan.  Tuon ymmärtäminen vakavoitti siinä määrin, että Uwamungu ymmärsi tien huipulle olevan kovan työn takana. Motivaatio ja päämäärä huippupelaajana ovat entistäkin kirkkaampina mielessä.

Abokar kertoi hänelle käyneen samoin käydessään vuonna 2018 Los Angelesissa. Reissulla näki, kuinka eri tavalla siellä koripalloa pelataan ja kuinka paljon. Pakko olla hyvä valmentaja ja joukkuepelaajat, sillä ne saavat vuosi vuodelta kehittämään itseä pelaajana. On pakko tehdä töitä päästäkseen huipulle.

Jo 19 vuotta täyttänyt Abokar ei ole päässyt pelaamaan OBA:n peleissä, mutta on treenannut joukkueen kanssa. Kesän jälkeen häntä odottaa uudet haasteet Atlantin toisella puolen, New Jerseyn Pioneer Academyssä, jonne hän sai täyden stipendin. Arki on samantyyppistä kuin Suomessakin, askel lähempänä NBA:ta – pelataan koripalloa, opiskellaan ja valmistaudutaan yliopistoa varten.

Muille koripalloileville nuorille Uwamungu ja Abokar kehottavat hakeutumaan OBA:aan. Miksei tulla tänne hyvään ympäristöön pelaamaan hyvän valmentajan kanssa, jota kiinnostaa myös, kuinka koulu sujuu.

Omnia Basketball Academy -ohjelmalla tuetaan opintojen ja huippu-urheilun yhdistämistä. Ohjelma on Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEAn hallinnoima, jonka koordinoinnista ja toteutuksesta vastaa Walter ry yhteistyössä Omnian ja Suomen Koripalloliiton kanssa. Toimintaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja antaa
Petra Sillanpää
Opettaja
0468515210
Petra.Sillanpaa@omnia.fi