Ajankohtaiset

Omnian koordinoima HANAKO-verkosto viettää juhlavuotta

HANAKOn perustajajäseniä ovat 5 ammatillisen koulutuksen järjestäjää (Omnia, Turun ammattiinstituutti, koulutuskeskus Salpaus, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria, Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä) ja 3 yksityistä yritystä (Villa Tapiola, Alasin Media ja KH Japan Management). Verkosto toimii lippulaivana Suomen ja Japanin ammatillisen koulutuksen verkostomaisen yhteistyön kehittäjänä.

HANAKO järjesti marraskuussa 2010 ensimmäisen delegaatiomatkan Japaniin, mukana verkostokumppanien edustajia sosiaali- ja terveysalalta sekä av-median alalta. Delegaatiomatkan tavoitteena oli tutustua Japanin ammatilliseen koulutukseen, alan oppilaitoksiin ja työpaikkoihin, löytää yhteistyöstä kiinnostuneita osapuolia, suunnitella Japanin vaihtoja ja saada uusia kehittämisinnovaatioita.

Verkosto on laajentunut sekä Suomessa että Japanissa. Nykyään mukana on 14 ammatillisen koulutuksen järjestäjää ympäri Suomea, yksityisiä yrityksiä (Villa Tapiola, Tactic Games, Alasin Media, Pilke päiväkodit, KH Japan Management OY) sekä kunnallisia tukipartnereita (Espoon, Tampereen ja Vaasan kaupungit sekä Kirkkonummen kunnan varhaiskasvatus). Suomen Japanin suurlähetystön sanoin se on harvinainen verkosto, jossa verkoston yhteistyön tavoitteet nousevat oppilaitoksista ja työelämästä.

HANAKO on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen RF Groupin lisäksi Tatsuzawa Gakkan Groupin (2013), Sapporon Koen Gakuenin (2014) ja Suzuki Academy’n (2016) kanssa. Korona-kevään takia yhteistyösopimukset uusien partnereiden Welmon ja Smile Nikonikon kanssa odottavat allekirjoittamista.

Monipuolista yhteistyötä maiden toimijoiden välillä

Hankerahoituksella on vuosina 2010-2019 ainoastaan Omniasta ollut Japanissa 39 asiantuntijaa (1-2 viikon työelämäjaksot) ja 23 opiskelijaa (työssäoppimassa 2-3 kk). HANAKO-verkosto on aidosti monialainen sekä opiskelija- ja työelämälähtöinen. Japanissa on jopa 16 eri alan yrityksissä otettu vastaan verkostomme opiskelijoita ja asiantuntijoita.

Sosiaali- ja terveysalan sekä av-media- ja pelialan yhteistyö on herättänyt kiinnostusta verkostoitumisen alusta lähtien. Näiltä aloilta on verkostossa ollut myös eniten vaihtoja Japaniin.

Verkosto on vahvistanut aitoa koulutuksen järjestäjien ja työelämän yhteistyötä sekä globaalin näkökulman ymmärtämistä. Omnian opettajilla on ollut mahdollisuus pitää opetusta Sapporon kokkikoulun ja Suzuki Academyn lisäksi Osakan yliopistossa. Asiantuntijavaihdot Japaniin ovat tarjonneet innovaatiota oman työn ja koulutuksen kehittämiseen. Verkoston toimintaan osallistujat ovat kiteyttäneet vaikutuksen ”monipuolisena kokemuksena, joka on antanut enemmän kuin osasi odottaa.”
 
HANAKO-seminaarit ja teemapäivät (Omniassa seminaarit 2013 ja 2018, ammatillisen ja yleissivistävän koulutuksen opiskelijapäivä 2014, Ovet auki Aasiaan -tapahtuma 2018, sekä japanilaisen puutarhan ja japanilaisen ruoan teemapäivät) ovat tukeneet kotikansainvälistymistä ja tarjonneet mahdollisuuden tutustua japanilaisiin sekä japanilaiseen kulttuuriin.

Verkoston asiantuntijat esittelivät skandinaavista ruokakulttuuria Sapporon oppilaitoksessa vuonna 2013. Tästä avautui opiskelijoiden ja opettajien yhteistyö: kokkialan vaihdot alkoivat vuonna 2014 ja muuttuivat nopeasti kaikkein suosituimmiksi opiskelijoiden keskuudessa.

Sosiaali- ja terveysalalla eri HANAKO-hankkeissa toimineet työryhmät ovat kehittäneet verkkokurssit Hyvä mieli–parempi terveys (2012) ja Muistot tarinoina (digitarina, 2016) sekä Hyvinvointiteknologian opintokokonaisuuden (2017).

Verkoston uusin yhteistyö on auto- ja moottoriurheilun yritysten Nova Engineering ja Cusco kanssa.

Japani-yhteistyö on värittänyt omnialaisten arkea

Syyskuussa 2019 Omniassa oli jopa 40 japanilaista opiskelijaa Naganon yliopistosta. Heillä oli myös yhteisseminaari Omnian lähihoitajaopiskelijoiden kanssa.  Omnia on myös ottanut vastaan lukuisia japanilaisia vieraita ja lisännyt näin ammatillisen koulutuksen tunnettuutta.

Omnia on päässyt HANAKO-verkoston kautta otsikoihin jopa Japanissa: tammikuussa 2017 Omniassa vieraillut Yomiuri Shimbun’n toimittaja kirjoitti Omniasta artikkelin ja Ryusei Fukushikai Groupin toimitusjohtaja Kayoko Fujimoto esitteli verkoston toimintaa japanilaisella TV-kanavalla One’s Style -ohjelmassa.  Erityisesti sosiaali- ja terveysala on kiinnostanut japanilaisia tutkijoita ja he ovat käyneet haastattelemassa Omnian opettajia ja opiskelijaryhmiä.
 
Verkostossa on kehitetty ja otettu käyttöön digitaalisia työkaluja (digiportfolio, digitarinakoulutus, virtuaalihaastattelut ja virtuaalivalmennukset) sekä uusia menetelmiä (vuonna 2013 vertaisarviointi ja vuonna 2018 LEAN-laatujärjestelmän koulutus ja pilotointi verkoston toiminnassa).
 
Suurin vaikutus on kuitenkin pienissä askelissa: olemme oppineet japanilaisilta kohteliaisuutta, toisten huomioimista ja hyvätuulisuutta. Hymy sanoo enemmän kuin sata sanaa.
 
Nykyisessä HANAKO-hankkeessa (2019-2021) verkosto kokeilee LEAN-laatujärjestelmää isossa kansainvälisessä verkostossa. Toiminnan kehittäminen, selkeyttäminen ja visualisoiminen tukee verkoston toimintaa ja laajenemista jatkossakin.

Kymmenen vuoden toiminnan jälkeen HANAKOsta on muovautunut avoin, rohkea, vastuullinen ja innovatiivinen verkosto, jonka tavoitteena on olla Euroopan ja Japanin ammatillisen koulutuksen verkostomaisen kehittämisen edelläkävijä.

Jatkossa keskitymme HANAKO-verkoston markkinointiin ja etsimme uusia mahdollisuuksia yhteistyön mielekkääseen toteuttamiseen.  

Uudessa normaalissa olemme siirtäneet yhteydenpidon verkkoon: myös japanilaiset osallistuvat TEAMS-kokouksiimme ja kehitämme yhdessä valmennusmateriaalia Japaniin lähtijöille. Valmistelemme ja kokeilemme virtuaalisia työssäoppimisia sekä virtuaalivierailuja. Verkoston toiminnoissa jalkautamme LEAN-laatujärjestelmää.

Juhlavuoden tapahtumat siirretään koronan takia. Seminaari Omniassa siirtyy lokakuulta 2020 vuoden 2021 syksyyn.

Lue lisää verkostosta Hanako-verkoston sivuilta  ja Finvet.fi-sivustolta.

Teksti ja kuvat Sirje Hassinen