Ajankohtaiset

Omnia pilotoi maailman ensimmäistä älykästä aeroponista yhteisöpuutarhaa

Aeroponisessa viljelyssä kasvin juuret kasvavat pimeässä, suljetussa kammiossa roikkuen ilmassa. Multaa, turvetta tai muuta kasvualustaa ei juuri käytetä.

Pilottipuutarhassa vihannekset ja yrtit kasvavat viljely-yksiköissä, joiden olosuhteita valvotaan niihin asennettujen sensoreiden avulla. Kukin yksikkö lähettää dataa pilvessä sijaitsevaan tietokantaan. Käyttäjä voi seurata yksiköiden tilannetta ajantasaisen näkymän kautta tai omassa älypuhelimessa olevan applikaation avulla. Ongelmatilanteissa viljely-yksiköt lähettävät hälytyksiä suoraan käyttäjien puhelimiin.aeroponinen puutarha.

aeroponinen puutarha.

Omnia AI Lab (Artificial Intelligence Lab) innovoi yhdessä yhteistyökumppanien kanssa ratkaisuja, joilla edistetään kansalaisten osallistumista ja osallisuutta digitalisoituvaan yhteiskuntaan. Jotta kaikki löytäisivät itselleen sopivan tavan osallistua ja oppia tulevaisuuden kansalaistaitoja, on tärkeää, että haemme erilaisia ja radikaalejakin ratkaisuja viestiä kansalaisille digitalisaation mahdollisuuksista.

Puutarha voi toimia turvallisena ja rauhoittavana paikkana tutustua uusiin teknologioihin. Tekoälyn kansalaistaitojen levittämiseksi AI Labissa on koulutettu senioreja tekoälymentoreiksi ja senioridevaajiksi, kierretty rekalla Suomea perävaunussa olevan tekoälyaiheisen pakohuoneen kanssa ja nyt sama työ jatkuu yhteisöpuutarhan avulla.

Puutarhan rakentamiseen ovat osallistuneet useat Omnian koulutusalat. Tärkeässä roolissa ovat yhteistyökumppanit. Ensimmäiset viljelijät ovat työväenopiston kurssilaisia, jotka viljelevät tomaattia, chiliä, basilikaa ja salaattia. Yhteisöllisyyden rakentaminen viljelmän ympärille ja yhdessä tekeminen sekä tekoälystä oppiminen ovat keskeisiä pilottihankkeen tavoitteita.

Lue lisää Omnian AI Lab:ista.

Lisätietoja antaa
Heidi Rajamäki-Partanen
Innovaatiojohtaja
0401267182
Heidi.Rajamaki-Partanen@omnia.fi
Päivi Korhonen
Viestintä- ja markkinointijohtaja
0401267599
Paivi.Korhonen@omnia.fi