Hyppää pääsisältöön

Omnia Makerspace on aikuisten leikkipaikka, jossa inspiroidutaan tulevaisuudesta

Uutinen | 02.06.2022
Omnia Makerspacen kolmevuotissynttäreitä vietettiin sateisena tiistaina Otaniemen A Gridissa. Messutyyliin järjestetyssä tilaisuudessa Makerspacen kanssa yhteistyötä tekevät yrittäjät pääsivät esittelemään toimintaansa ja verkostoitumaan. Tilaisuuden avasi kuntayhtymän johtaja Tuula Antola ja juonsi A Gridin yhteisömanageri Leigh Ewin.

Omnia Makerspace avasi ovensa vuonna 2019. Aalto-yliopiston tiloissa Otaniemessä sijaitseva Makerspace on kuin aikuisten hiekkalaatikko, jossa saa rakentaa ja hajottaa, kokeilla ja oppia, ja samalla tutustua uusiin ihmisiin.

Omnia Makerspace on saavuttanut kolmessa vuodessa paljon

Omnia Makerspacen toiminnan keskiössä ovat teknologiapainotteiset pajat, opintojaksot, vapaa kokeilu ja työelämässä tapahtuva oppiminen.

Omnian erityisasiantuntija Esko Lius kertoo, että Makerspacen liikkeellepanevia voimia olivat Omnian rehtori Maija Aaltola sekä entinen liiketoimintajohtaja Riikka-Maria Yli-Suomu.

Yhteistyötä Makerspacen kehittämisessä on tehty alusta asti teknologia-alojen opettajien kanssa. Ennen koronaa ehdittiin myös järjestämään muutamat startupien ja opiskelijoiden yhteiset aamukahvit, joista löytyi myös jokaisella kerralla työelämässä oppimisen paikkoja.

”Useampiakin opiskelijoita on myös työllistynyt A Gridin yrityksiin alusta alkaen. Samoin yhteydet muihin ammatillisiin oppilaitoksiin ja korkea-asteelle on vahvoja, Lius kertoo.

Ensimmäisten vuosien aikana Makerspacessa kävi yli 4000 vierasta. Koronan myötä toiminta pieneni, mutta maailman avauduttua on myös Makerspacessa alkanut uusi aika.

”Nämä 3-vuotisjuhlat ja miniexpo olivat hyvä startti uuteen toiminnalliseen nousuun. Tilaisuudessa oli lähes 60 vierasta, ja 12 näytteilleasettajaa, eikä tuon enempää olisi kyllä Makerspaceen mahtunutkaan” Lius kertoo.

Liuksen kanssa Makerspacea pyörittää ohjaaja Siim-Eigo Saar, joka onkin usein ensimmäisenä vastassa, kun tilaan saapuu.

”Kolme vuotta ei tunnu kolmelta. Olemme saavuttaneet upeita asioita. Olemme rakentaneet paikan yrittäjille ja opiskelijoille verkostoitua ja paikan kokeilla yrittäjyyttä. Täällä näkee, mitä yrittäjyys on ylä- ja alamäkineen. Tämä ei olisi mahdollista ilman Omniaa, jolle kiitokset luovuudesta ja joustavuudesta”, totesi Saar tilaisuuden alussa.

Yksi ihminen puhuu ja kolme kuuntelee. Taustalla on InnoEdun roll-up.

InnoEdun Mukul Saklani korosti puheenvuorossaan oppilaitosyhteistyön merkitystä.

Omnia Makerspacesta löytyy kaikki mitä tarvitsee

Yksi Makerspacessa toimineista yrityksistä on InnoEdu. Yrityksen tavoitteena on mahdollistaa teknologian avulla laadukas oppiminen jokaiselle asuinpaikasta riippumatta.

InnoEdu on perustettu viisi vuotta sitten. Kolmen vuoden ajan se toimi osana Makerspacea. Yritystä edustaneen Mukul Saklanin mukaan nämä kolme vuotta ovat olleet yrityksen tuottoisimmat. Yritys on siirtynyt Otakaari viidestä isompiin tiloihin, mutta yhteistyö on säilynyt.

”Makerspace on kuin laivan konehuone. Siellä on kaikki, mitä tarvitsee lähteäkseen liikkeelle”, Saklani totesi tilaisuudessa.

Myös InnoEdu tarjoaa työelämässä oppimisen jaksoja Omnian opiskelijoille.

”Tavoitteemme on opettaa it-taitoja lapsille, ja opiskelijat ovat tärkeässä osassa kehittämistyössä”, Saklani kertoo.

Yrityksessä on myös useampaan kertaan ollut yhdeksäsluokkalaisia TET-harjoittelijoita. Toimiminen Makerspacessa on mahdollistanut TET-paikan tarjoamisen useammalle nuorelle, sillä tila ei lopu kesken.

Kun koululaiset pääsevät tutustumaan yrityksen toimintaan Makerspacessa, he tutustuvat samalla koulutusmahdollisuuksiin Omniassa.

Teksti: Milla Granlund
Kuvat: Esko Lius

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Digitalisaatio
Työelämäyhteistyö
Verkostot