Ajankohtaiset

OKM-tiedote | Euroopan ammattitaitoviikko kokoaa ammatillisen koulutuksen asiantuntijat ja päättäjät Finlandia-talolle 14.-18.10.

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Euroopan ammattitaitoviikko (European Vocational Skills Week) tuo lokakuussa Suomeen noin 800 ammatillisen koulutuksen asiantuntijaa ja päättäjää eri puolilta Eurooppaa. Neljättä kertaa toteutettavan teemaviikon järjestämisestä vastaa Euroopan komissio ja viikon päätapahtuma on osa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

- Vuoden 2019 Euroopan ammattitaitoviikon teema VET for All –Skills for Life on erityisen kiinnostava. Yhteiskunnassa ja työelämässä selviäminen edellyttää uuden oppimista läpi koko ihmisiän. Tällä hetkellä pohdimme, miten ammatillinen koulutus palvelisi nykyistä joustavammin eri elämäntilanteissa olevia uuden oppimisessa ja olemassa olevan osaamisen päivittämisessä. Ammatillinen koulutus kaikille – osaamista elämää varten sopii erinomaisesti motoksi myös kansalliselle kehittämistyölle, sanoo ylijohtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Euroopan ammattitaitoviikon päätapahtumassa Helsingissä järjestetään yli kaksikymmentä kokousta ja konferenssia. Niiden aiheina ovat muun muassa osaamistarpeiden ennakointi, ammatillisen koulutuksen laatu, aikuiskoulutus, oppisopimuskoulutus, ohjauspalvelut ja ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen. Vaikka ammattitaitoviikon tilaisuudet ovat pääsääntöisesti kutsuvierastilaisuuksia, voi viikon keskeisimpiä konferensseja seurata reaaliaikaisesti verkkolähetyksinä.

Euroopan komission lisäksi viikon järjestelyt ovat työllistäneet opetus- ja kulttuuriministeriötä. Järjestelyissä ovat olleet mukana myös työ- ja elinkeinoministeriö, Opetushallitus sekä laaja joukko ammatillisen koulutuksen järjestäjiä ja sidosryhmiä.