Ajankohtaiset

Nelson Mandela 100 vuotta

Nelson Mandelan syntymästä on kulunut 100 vuotta. Espoon työväenopisto kunnioittaa hänen elämäntyötään järjestämällä useita Etelä-Afrikka-teemaan liittyviä kursseja ja luentoja syksyn 2018 aikana. Juhlavuosi huipentuu Espoon kulttuurikeskuksessa torstaina 15. marraskuuta klo 18 järjestettävään Ubuntu-tapahtumaan, jossa nostetaan esille Nelson Mandelalle tärkeitä teemoja kuten ihmisoikeudet, rauha, vapaus ja demokratia. Hussein Al-Taee, maailmanlaajuisia konflikteja ratkovan Crisis Management Initiativen (CMI) neuvonantaja, kertoo riitojen ratkaisemisesta puhumalla. Ohjelmassa on myös musiikkia Etelä-Afrikasta sekä luento monikulttuurisuudesta ja ubuntusta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Espoo vuoden 2018 Ahtisaaripäivien tapahtumakaupunkina

Ahtisaari-päivien päätapahtumakaupunki on Espoo, jossa rauhannobelisti presidentti Martti Ahtisaari sekä CMI:n työntekijät jalkautuvat yläkouluihin ja lukioihin 15. marraskuuta. Tavoitteena on lisätä tietoa konfliktinratkaisusta, rauhanvälityksestä ja sovinnon merkityksestä Espoon eri kouluissa. Aalto-yliopistolla järjestetään kaikille avoin keskustelutilaisuus ja haastattelutuokio presidentti Ahtisaaren kanssa.

Mikä ubuntu?

Ubuntun käsite on kotoisin Afrikasta ja tarkoittaa ihmisenä olemista, inhimillisyyttä ja myötätuntoa toisia kohtaan. Nelson Mandelan sanoin ”Olen, koska me olemme”. Olemme ihmisiä vain toistemme kautta, ja tehtävämme on palvella toinen toisiamme.

Luennoitsija, radiotoimittaja ja aikuiskouluttaja Amkelwa Mbekeni-Kapanen kertoo, että hän kasvoi ubuntun hengessä. Perheyhteisön monet lapset söivät kaikki samalta lautaselta. Jotta kaikille riitti ruokaa, jokaisen piti huomioida muut ruokalautasen ympärille kerääntyneet lapset. Näin lapset kasvoivat huomaavaisiksi toisiaan kohtaan. Perhe on hyvin tärkeä, myös edesmenneet perheenjäsenet.

Minnesota Orchestra saapui Sowetoon Regina Mundi -kirkkoon Osmo Vänskän johdolla konsertoimaan ja juhlimaan sata vuotta sitten syntynyttä Nelson Mandelaa. Ohjelmassa oli myös Beethovenin Oodi ilolle, jossa Friedrich Schillerin sanoin ”kaikki ihmiset ovat veljiä keskenään”. Näinkin voi ubuntun määritellä. (HS, 16.8.2018)

Luennot

Luentosarjan käynnistää katsaus Nelson Mandelan uskomattomaan tarinaan – kokonaiseen vuosisataan. Etelä-Afrikan suurlähettiläs Carmen Smidt valaisee Nelson Mandelan elämäntyötä englanninkielisellä luennollaan Nelson Mandela 100 years.

Etelä-Afrikan maareformin historiaa, kehitystä, haasteita tarkastellaan luennolla, jossa Greg Jacobs johdattelee kuulijat miettimään kansainvälistä solidaarisuutta ja rooliamme siinä.

Johdanto maan kirjallisuuteen viiden kirjailijan teosten kautta avaa sen nykyisiä ongelmia, apartheidia unohtamatta.

Etelä-Afrikan monista kielistä esitellään Xhosa ja Ndebele luennoilla Introduction to Xhosa ja Ndebele language and culture. Kummassakin kielessä on harvinaisia klikkaukseen perustuvia äänteitä. Xhosan kieli oli Nelson Mandelan ja Miriam Makeban äidinkieli.

Paikallinen musiikki, ruoka ja viinit elävöittävät kuvaa Etelä-Afrikasta. Laulukurssi Singing in Xhosa on koko perheelle suunnattu kielen ja laulun kurssi, jonka opetuskieli on englanti. Etelä-Afrikan viinikurssilla tutustutaan eteläisen pallonpuoliskon viineihin, jotka kilpailevat Euroopan viinimarkkinoilla. Ruokamatkalla Afrikkaan voi tutustua ruoanvalmistukseen eri puolilla Afrikan manteretta.

Tutustu teeman luentoihin ja tapahtumiin.