Ajankohtaiset

Muuttuva työ vaatii uusia taitoja

”Vielä kymmenen vuotta sitten riitti, että oli taitava käsittelemään konetta. Nyt tilanne on muuttunut niin, että hallittavia taitoja tulee olla entistä enemmän. Ryhmätyötaidot korostuvat, koska työ tehdään tiimeissä, joiden sisällä on monenlaista osaamista”, tuotantoinsinööri Santtu Vaistila Amak Oy:sta sanoo.

Teknologiateollisuuden yritysten edustajat, alan kouluttajat ja opiskelijat kokoontuivat keskustelemaan alan nykyhetkestä ja tulevaisuuden osaamistarpeista Omnian järjestämässä keskustelutilaisuudessa 6. lokakuuta. Tilaisuus järjestettiin osana Teknologiateollisuuden vetovoimaviikon tapahtumia.

Hyvä työtilanne

Planmeca Oy:n työnjohtajan Tapani Korven mukaan tämänhetkinen työtilanne yrityksessä näyttää valoisalta.

”Viime kevät oli huono koronan vuoksi, mutta tällä hetkellä tilauskanta näyttää hyvältä”, hän toteaa.

Planmecan oppilaitosyhteistyöstä vastaava HR Specialist Sanna Vartiainen kertoo, että työharjoittelut jatkuvat normaalisti.

”Välillä on ollut jopa pulaa harjoittelijoista”, Vartiainen kertoo.

Santtu Vaistilan mukaan työtilanne on hyvä myös Amak Oy:ssa.

Työelämätaidot tärkeitä

Materiaalit ja työkalut kehittyvät alalla nopeasti, ja niiden tunteminen on välttämätöntä alan osaajille. Toisaalta alalla käytetään jatkuvasti entistä enemmän tietokonejärjestelmiä, joiden käytön oppii yleensä työssä.

Yrittäjät pitävätkin tärkeänä sitä, että materiaalien, työkalujen ja mittavälineiden käyttö opitaan oppilaitoksessa.

”Koneistajalla on suuri vastuu, ja koneet ovat arvoltaan miljoonia euroja. Jälki- ja esityöstöä on koko ajan aiempaa vähemmän”, Tapani Korpi sanoo.

”Muutos on viime vuosina ollut koko ajan siihen suuntaan, että työtä tehdään tietokoneella. Kukaan ei ehkä voi enää osata kaikkea, jolloin ryhmässä työskentelyn osaaminen korostuu.”

Motivoituneita opiskelijoita

Oppisopimusopiskelija Kati Eronen uskoo, että opiskelijat hyötyvät myös siitä, että heille opetetaan jo oppilaitoksessa tietokonejärjestelmien käyttöä. Hän kertoo myös olevansa erityisen tyytyväinen löydettyään oppisopimuspaikan Amak Oy:sta.

”Löysin paikan Omnian järjestämästä DuuniOmnia-rekrytapahtumasta”, hän iloitsee.

Omnian kone- ja tuotantotekniikan opettaja Juha Rautamies on tyytyväinen siihen, että opiskelijoiden määrä ja pysyvyys kone- ja tuotantotekniikassa on vakiintunut viime vuosina.

”Opiskelijat ovat myös erittäin motivoituneita opintoihinsa. Toivomme, että tästä on suunta edelleen ylöspäin”, hän toteaa.

Lisätietoja antaa
Anne Nikkanen
Koulutuspäällikkö
0503798748
Anne.Nikkanen@omnia.fi