Ajankohtaiset

Musiikki menee syvälle -tapahtuma kiinnosti monia

Iso joukko musiikin ystäviä kokoontui kuulemaan Espoon kulttuurikeskuksen lämpiöön akatemiatutkija, dosentti Teppo Särkämön luentoa ”Laulaminen terveen ikääntymisen ja neurologisen kuntoutuksen tukena” torstaina 21.3.2019. Tutkimuksissa on todettu laulamisella olevan positiivisia fysiologisia vaikutuksia hengityslihasten toimintaan sekä stressiin ja mielihyvään liittyvien hormonien eritykseen ja myös immuunijärjestelmäämme. Kuorolaulun pitkäkestoisia vaikutuksia neurokognitiiviseen ikääntymiseen tutkitaan parhaillaan kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä. Toisessa meneillään olevassa tutkimuksessa selvitetään, miten kuorolaulu toimii aivoverenkiertohäiriön aiheuttaman afasian kuntoutuksessa.

Musiikin terveysvaikutukset

Miten musiikki aktivoi terveitä aivoja? Miksi musiikki rentouttaa? Musiikin prosessointi on laaja-alaista, se tuntuu mm. fyysisesti: sydämen syke, väristykset, autonominen hermosto aktivoituu. Stressin ja kortisolin määrä vähenee. Musiikin harrastaminen muokkaa aivojen rakennetta ja toimintaa laajalti ja monipuolisesti. Nämä samat asiat toimivat myös kuntoutuksessa.

Miten musiikki ja ikääntyminen liittyvät yhteen? Odotettu elinikä tällä hetkellä on 78 vuotta, vuosisadan lopulla se on jo 90 vuotta. Yleisesti sanotaankin, että kuorolaulajat elävät pidempään ja onnellisempina.

Miten voimme ylläpitää terveitä vuosia? Särkämön mukaan voimme itse vaikuttaa aivoihin, uuden oppimisen, liikunnan ja musiikin avulla. Soittaminen, laulaminen ja tanssiminen ovat tärkeitä. Tanssi on superfoodia aivoille.

Laulamisen iloa!

Naiskuoro esiintyy Musiikki menee syvälle -tapahtumassa.Luennon jälkeen yleisö kuuli monipuolisen musiikkiesityksen, jossa eri lauluryhmät vakuuttivat kuulijansa laulamisen ilosta välittäen sen hienosti yleisöön. Seniorikuoro Ruusut & Ritarit esiintyi mukaansatempaavasti ja esitti Johanna Lehtinen-Schnabelin johdolla varsinaisen dementian ehkäisyn laulun Minun kultani kaunis on.  Laulussa säkeistöt polveilivat limittäin ja lomittain. Esitys vaati suurta tarkkuutta ja hyvää muistia!

Eksoottisen tuulahduksen toi Kurdikuoro naisille, jonka laulutervehdys keväälle kertoi valosta, kukista, niityistä ja näiden tuomasta ilosta. Erään laulajan sanoin ”laulaminen on sielun ilmaisemista”.

Espoo voices -naiskuoro on koonnut jo vuosia laulajat yhteisiin harjoituksiin. Muuttolinnut-kuoro ja Opi suomea -laulajat oppivat suomen kieltä laulaen. He esittivät mainion laulun objektille. Muuttolinnut kuorossa on 22 eri kieltä puhuvaa laulajaa. Kuorossa laulavan Ashleyn mielestä se on hänelle elämän hauskin asia. Samalla eri kulttuurien tuntemus lisääntyy.  Cantores Kahjos on lauluryhmä niille, jotka luulevat, etteivät osaa laulaa. Kuoro vakuutti esityksellään ja laulutaidollaan! Tapiolan Soundit -kuoro eläytyi täysillä Ray Charlesin Hit the Road Jack -kappaleeseen. ”Onko stemmoissa laulaminen vaikeaa?” kysyttiin kuorolta. Kuoronjohtaja Hanna-Maaria Tuomela kertoo, että kuoro asettaa mielellään haasteita itselleen eikä valitse ohjelmistoonsa helppoja kappaleita. Ja se kuuluisa toisto ja harjoitus tekevät mestarin.

Sokerina pohjalla oli mykistävän täydellinen Musikaaliluokan esitys. Niin upeita ääniä ja eläytymistä kuulee ja näkee harvoin! Musikaaliluokka koostuu laulajista, jotka kaikki laulavat solisteina muualla.

Ihanat Päivän parhaat- ja Aamun äänet- yhteislaulajat toivat kauniilla melodioillaan lohtua ja hyvää mieltä, tällä kertaa laulutapahtuman yleisölle. Yhteislaulajat ilahduttavat usein palvelutalojen ja hoivakotien asukkaita, jotka eivät enää pääse itse paikalle.

Musiikki meni syvälle

Tilaisuus oli hieno kokonaisuus musiikin merkityksestä: teoriaosuus ja käytäntö loksahtivat saumattomasti yhteen. Musiikki meni syvälle!

Musiikin suunnittelijaopettaja Johanna Lehtinen-Schnabel oli suunnitellut kokonaisuuden, yhteislaulujen säestyksestä vastasi työväenopiston viuluryhmä opettajansa Laura Kuisman johdolla.

Lue lisää

Oppia ja iloa aivojesi parhaaksi -esite