Ajankohtaiset

Miten vapaa sivistystyö rakentaa kestävää tulevaisuutta?

Sitran mukaan meillä on 10 vuotta aikaa parantaa hiilijalanjälkeämme. Asiantuntija Sari Laine Sitran Kestävän arjen -ohjelmasta kertoi, miten merkittäviä ympäristövaikutuksia on sillä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Tavoitteena on tehdä kestävästä arjesta entistä helpompaa ja houkuttelevampaa. Jokaisen panos hiilijalanjäljen pienentämiseen on tärkeä; Suomen hiilijalanjälki on kymmenkertainen esimerkiksi Intiaan verrattuna. Sari innostaa ihmisiä muutokseen, ja pienet teot muuttuvat tavoiksi.

Suunnittelupäällikkö Erkka Laininen Okka-säätiöstä toi esiin vaihtoehtoisen ajattelutavan jatkuvalle talouskasvulle ja sen tuottamalle ihmiskunnan hyvinvoinnille. Valinnoillamme vaikutamme ympäristön ja ihmisten elämään globaalisti – joka päivä. Missä vaatteesi on tehty? Tiedätkö, missä brasilialainen karja ja soija kasvavat? Planetaariset rajat ovat ylittymässä: lajeja uhkaa sukupuutto, typen ja hapen kierrot ovat häiriintyneet, muutos maankäytössä vaikuttaa ympäristöön. Missä kulkevat turvallisen toiminnan rajat? Tähän ei kukaan osaa vastata, varovaisuusperiaate on Lainisen mukaan siksi suositeltavaa.

Ekososiaalinen sivistys asettaa luonnon elinehdoksi, ihmisyyden päämääräksi ja talouden välineeksi. Tärkeitä tekijöitä systeemiajattelun lisäksi ovat myös ihmistenvälisyys, vastuullisuus ja kohtuullisuus. Ihmisten välisen myötätunnon kehittyminen on tärkeää.

Mistä johtuu, että nykyisessä jatkuvaan talouskasvuun perustuvassa yhteiskunnassa ihmiset eivät olekaan kovin onnellisia? Monelta on kadonnut elämän merkityksellisyys ja masennus on merkittävä syy eläköitymiseen.

Omnian johto toimialarehtori Anna-Maija Iskanius, rehtori Maija Aaltola ja koulutuspäällikkö Tuula Alanko esittelivät oppilaitoksen toimintaa kestävän tulevaisuuden viitekehyksen kautta. Omnialla on erittäin tärkeä tehtävä ja hieno mahdollisuus rakentaa parempaa maailmaa. Työväenopisto voi jatkuvan ja ketterän kurssisuunnittelun avulla nopeasti reagoida ympäristön haasteisiin ja muutoksiin. Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, että kestävä tulevaisuus on mahdollinen. Myös 100-vuotisjuhlavuottaan viettävän Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen painotti esityksessään vapaan sivistystyön merkitystä kansalaisille. Mahdollisuus pitää omat perus- ja kansalaistaitonsa kunnossa sekä kehittää itseään on turvattava jatkossakin kaikille kansalaisille. KoL iloitsee ikäystävällisyyden edistämisen läpäisyperiaatteesta koko yhteiskunnassa. Espoon työväenopistossa Ikääntyneiden yliopisto ja seniorikurssien tarjonta ovat jatkuvassa kasvussa.

Lisätietoja antaa
Tuula Alanko
Koulutuspäällikkö
0503095702
Tuula.Alanko@omnia.fi