Ajankohtaiset

Miten rasismiin voidaan puuttua urheilussa - Omnian koripallojoukkue OBAn pelaajia haastateltiin

Omnian koripallojoukkue OBA hallitsi alle 19-vuotiaiden SM-sarjaa, kunnes korona keskeytti kauden. Harjoituksiin on nyt palattu, ja joukkueessa on seurattu tarkasti viime viikkojen tapahtumia Yhdysvalloissa ja maailmalla, kerrotaan Ylen uutisessa.

Tammikuussa 2020 valmentaja vei OBAn New Yorkiin pelaamaan vastaavanlaisia oppilaitoksia vastaan kuin Omnia. Omniassa opiskelevista huipulle tähtäävistä nuorista koripalloilijoista valtaosalla on monikulttuurinen tausta.

Ian Uwamungu sanoo olevansa yllättynyt, että rasismi on vasta nyt noussut maailmanlaajuisen huomion keskipisteeseen, Ylen uutisessa kerrotaan. Hän on tyytyväinen Omnia Basketball Academyyn, mutta aina häntä ei ole kohdeltu yhdenvertaisesti aikaisemmissa seuroissaan ennen Omnian koripalloakatemiaa.

Myös Omnian koripalloakatemiassa pelaava Ashkan Aghazadeh kertoo tulleensa julkisilla paikoilla rasistisen huutelun kohteeksi. Hän on myös kohdannut rasismia urheillessaan.
– Olin ainoa ulkomaalainen vanhassa joukkueessani. Kun jonkun puhelin tai lompakko katosi, minua syytettiin aina siitä, Aghazadeh kertoo Ylen uutisessa.

Pelaajia haastateltiin tällä viikolla myös Urheiluruudussa.

Omnia Basketball Academy -ohjelmalla tuetaan opintojen ja huippu-urheilun yhdistämistä. Ohjelma on Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEAn hallinnoima, jonka koordinoinnista ja toteutuksesta vastaa Walter ry yhteistyössä Omnian ja Suomen Koripalloliiton kanssa. Toimintaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Omnia on monimuotoinen yhteisö

Omniassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun tarkoitus on varmistaa, että erilaisista lähtökohdista tulevat henkilöt saavat tasavertaiset mahdollisuudet opiskeluun ja työntekoon. Yhdenvertaiset mahdollisuudet edistävät moninaisuuden arvostamista.

Oppilaitoksessamme järjestetään vuosittain tasa-arvo ja yhdenvertaisuusviikko, jolloin näitä teemoja nostetaan erityisesti esille. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusohjelmamme lähtökohtana on, että Omnia on monimuotoinen yhteisö, jossa opiskelee ja työskentelee taustaltaan ja toimintakyvyltään erilaisia, eri-ikäisiä ihmisiä. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus tarkoittavat ensi sijassa ihmisarvon kunnioittamista ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. 

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman pääset lukemaan verkkosivuiltamme: Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus Omniassa.

Omnia mahdollistaa opiskelun ja vaativan kilpaurheilun yhdistämisen monissa lajeissa

Omnia sai urheiluoppilaitoksen statuksen vuonna 2018. Urheilun ja opiskelun yhdistämistä on kuitenkin tuettu jo pitkään ennen virallisen statuksen vahvistamista. Urheiluoppilaitoksen statuksen myötä erityisesti toiminta verkostoissa ja yhteistyö lajiseurojen kanssa on vahvistunut entisestään.

Urheilijan kaksoisuralla opiskelu mahdollistaa opiskelijoille muun muassa aamuvalmennukset. Joustavuus opiskelussa sekä psyykkinen ja fyysinen tuki ravintovalmennuksineen on osa urheilijoiden tukemista Omniassa.

Katso Urheiluoppilaitos-videolta kun jalkapalloilija Arlind Sejdiu, nyrkkeilijä Julian Jalava ja kilpauimari Vilma Ruotsalainen kertovat miten Omnia on auttanut heitä yhdistämään urheilun ja opiskelun. Video oli esillä myös uusille opiskelijoille kesäkuussa järjestetyssä Tervetuloa Omniaan 2020 –verkkotapahtumassa.

Kaikilla tulee olla oikeus opiskella ja nauttia harrastuksesta ilman pelkoa. Urheiluharrastuksesta saa parhaimmillaan iloa, onnistumisia ja hyviä ystäviä. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa edistetään jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Mikäli kohtaat epäasiallista käytöstä, on siitä mahdollista raportoida myös nimettömästi Et ole yksin –palvelussa.

Omniassa myös nyrkkeilijä Arslan Khataev on pystynyt yhdistämään opiskelun ja vaativan kilpaurheilun, ja on näin erinomainen esimerkki tavoitteellisesta opiskelijasta ja kilpaurheilijasta. Hänellä on jo jonkin aikaa ollut tavoitteena päästä kilpailemaan Olympia-tasolla Tokiossa ja nyt poikkeustilanteen myötä kisat siirtyivät vuodella eteenpäin vuoteen 2021.

Nyrkkeilijä ja liiketalouden opiskelija Arslan Khataev.

Nyt siis tsempataan Omnian liiketalouden opiskelija ja nyrkkeilyn Olympia-valmennettava Arslan Tokion Olympialaisiin 2021!

Lisätietoja antaa
Petra Sillanpää
Opettaja
0468515210
Petra.Sillanpaa@omnia.fi