Ajankohtaiset

Metsäluonnon monimuotoisuus -tekstiiliteos valmistui Haltiaan

Aikuisten käsityön taiteen perusopetuksen syventävien opintojen opiskelijat ovat valmistaneet ”Metsäluonnon monimuotoisuus” tekstiiliteoksen Suomen luontokeskus Haltian luontokoululle. Opinnot ovat osa Omnia Koulutuksen Espoon työväenopiston tarjoamaa taiteen perusopetusta, johon kuuluvat myös projektit ulkopuoliselle asiakkaalle. Yhteistyöprojektin opettajana on toiminut tekstiilitaiteilija Raija Rastas.

Opiskelijat kuvasivat kesällä metsäluonnon yksityiskohtia virittäytyen samalla syksyn opintoihin. Yhteisessä tapaamisessa Haltiassa erikoissuunnittelija Elina Pilke sekä luontokoulun opettaja Maria Aroluoma kertoivat luontokeskuksen sekä luontokoulun toiminnasta. Näin ryhmän yhteinen suunnittelu lähti hienosti käyntiin. Asiakkaalle esiteltiin kolme erilaista luonnosehdotusta, joista 20 kennosta koostuva teos valittiin yksimielisesti toteutettavaksi.

Aiheena kennoissa ovat erilaiset puulajit, eläimet, ötökät, linnut, kasvit ja sienet. Kennot on toteutettu monin eri tekstiilitekniikoin kuten tilkkumaalauksella, käsin ja konekirjonnalla, huovuttamalla, applikoimalla ja virkkaamalla. Teosta käytetään luontokoulun opetuksessa ja siihen voidaan yhdistää erilaisia pelejä tai tehtäviä.

Suomen luontokeskus Haltia on monipuolinen tapahtuma- ja näyttelykeskus, joka tarjoaa tietoa ja tekemistä, sekä opastettuja kierroksia yksittäisille retkeilijöille, matkailijoille ja ryhmille. Haltiassa toimii myös luontokoulu, jossa vierailee kouluryhmiä koko pääkaupunkiseudulta. Kouluryhmät pääsevät oppimaan, kokemaan, innostumaan ja toimimaan itse, Haltiassa ja sen lähiympäristössä. Teos on pysyvästi esillä Suomen luontokeskus Haltian alimman kerroksen seinällä, jossa luontokeskuksen vierailijat voivat tutustua siihen.

Teoksen ovat suunnitelleet ja valmistaneet:

  • Tuija Hartikainen, Erja Heinonen, Jaana Jauhiainen, Sari Kuusela, Leena Lahti, Minna Matikainen, Tytti Silvennoinen, Riikka Tiittanen ja Joanna Ylänen. Kennojen taustalevyt on muotoon leikannut Fatwood/Ville Jokinen.

Teoksen julkistaminen:

  • Torstai 19.1. klo 18 Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84 Espoo

Lisätietoja antavat: