Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Meidän Espoo 20X0 innosti kaupunkilaiset kysymään ja kyseenalaistamaan

Uutinen | 19.01.2022
Tulevaisuuden Espoo on taloudellisesti, ekologisesti ja kulttuurillisesti kestävä kaupunki. Ilman maahanmuuttoa Espoon väkiluku laskee ja maahanmuutto tulee lisääntymään. Kotoutumisessa koulutus ja työllistyminen ovat avainasemassa ja kansalaisilta vaaditaan uudenlaisia taitoja. Näitä ja monia muita Espoon tulevaisuuteen liittyviä asioita pohdittiin tulevaisuustiistaina 18.1. Meidän Espoo 20X0 -tapahtumasarjan startanneessa teemaillassa.

Meidän Espoo 20X0 on tapahtumasarja, jonka Espoon työväenopisto toteuttaa yhteistyössä Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen ja kestävän kehityksen osaamiskeskuksen sekä Aalto-yliopiston kanssa. Tammikuusta toukokuuhun espoolaiset kokoontuvat yhteen teemailtojen, keskustelutilaisuuksien ja työpajan merkeissä.

Ensimmäisen teemaillan aiheena oli Muutoksen tuulet. Aalto-yliopiston opiskelijoiden esittämät tulevaisuuskatsaukset saivat pohtimaan, millainen tulevaisuuden Espoon tulee olla, jos veden pinta nousee metrillä ja tulvat täyttävät autotiet tai mitä tapahtuu, jos Espooseen tulee 10 000 pakolaista.

Keskustelu tapahtuman chatissa oli vilkasta. Kaupunkilaiset pohtivat väestönkasvun tarpeellisuutta, teknologian osuutta tulevaisuuden hoivassa, viherkattorakentamista ja tulevaisuuden ruoantuotantoa. Kysymyksissä sivuttiin aiheita, joihin palataan tulevissa teemailloissa sekä kaupunginosien keskusteluilloissa.

Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta sitä voi ennakoida

Ensimmäisen teemaillan tähtipuhuja, tunnettu futuristi ja kirjailija Elina Hiltunen puhui megatrendeistä, jotka vaikuttavat myös Espoon kehitykseen. Megatrendit ovat monelle tuttuja, mutta Hiltunen muistutti, että isojen trendien sisällä tapahtuu jatkuvasti muutoksia. Vaikka esimerkiksi ilmastonmuutos ja kaupungistuminen ovat olleet jo kauan tiedossa, on niiden sisällä tapahtunut muutoksia.

Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan esimerkiksi tulevaisuuden ruoantuotantoon ja sen odotetaan vauhdittavan maahanmuuttoa. Toisaalta Espoossa maahanmuutto on tarpeen, sillä ilman sitä Espoon väkiluku laskee ja väestö ikääntyy entistä nopeammin.

Hiltunen muistutti, että tulevaisuustutkijat eivät ennusta vaan ennakoivat.

”Kukaan ei pysty ennustamaan tulevaisuutta. Siinä on se hyvä puoli, että voimme vaikuttaa siihen. Voimme kuitenkin ennakoida”, Hiltunen totesi tapahtuman aluksi.

Tulevaisuuden ennakoinnin tulee nojata tämän hetken totuuksiin. Mielikuvitus mahdollistaa erilaisten tulevaisuuskuvien muodostamisen ja niihin varautumisen.

Omnia vastaa tulevaisuuden tarpeisiin

Tapahtuman päätöspuheenvuoron pitänyt koulutuskuntayhtymän johtaja Tuula Antola aloitti lainaamalla Peppi Pitkätossun sanoja:

”Tätä en ole aiemmin tehnyt. Siispä osaan sen varmasti.”

Siinä on sellaista lasten ennakkoluulotonta, iloista ihmettelyä tulevaisuudesta, jota tarvitsemme. Uskoa siihen, että kun opin ja oivallan, pärjään”, Antola totesi.

Tulevaisuuden haasteiden ratkaiseminen vaatii yhdessä tekemistä ja innovointia sekä kykyä unelmoida.

”Pohdin sitä, että osaammeko tai uskallammeko unelmoida? Onko se tulevaisuuden osaamista ja oppimista, mitä pitäisi vielä harjoitella ja kehittää? Voisiko tästä syntyä työvikselle kurssi Uskalla unelmoida”, Antola pohti.

Aiempia puheenvuoroja summannut Antola muistutti, että parasta kotouttamista ovat koulutus ja työ.

Kun maahan muuttaneiden määrä kasvaa, palveluiden tarve muuttuu. Yksi Omnian toimintaa ohjaavista perustehtävistä on edistää työllistymistä ja elinikäistä oppimista. Omniassa vastataankin jo nyt tulevaisuuden tarpeisiin. Maahanmuuttajille ja työelämän ulkopuolella oleville on tarjolla laajasti palveluita työllistymisen edistämiseksi. Elinikäistä oppimista edistetään puolestaan vapaan sivistystyön ja ammatillisen sekä lukiokoulutuksen muodossa.

Teksti: Milla Granlund

Lue myös:
Espoon kaupungin uutinen tapahtumasta (espoo.fi)
Meidän Espoo 20X0 kutsuu asukkaat puhumaan tulevaisuuden kaupungista: Kenelle, miten ja millä ehdoilla Espoota rakennetaan?
Meidän Espoo 20X0 -tapahtumat (ilmonet.fi)
Meidän Espoo 20X0 -verkkosivut (espoo.fi)

Takaisin ylös

Lisätietoja antaa

Tagit:
Uutinen
Digitalisaatio
Kestävä kehitys
Työllisyys
Vastuullisuus