Ajankohtaiset

Liikkuva Omnia liikuttaa meitä kaikkia – Aivot voivat hyvin, kun keho voi hyvin!

Valtakunnallisen Liikkuva Opiskelu -ohjelman tavoitteena on edistää liikunnallisuutta ja hyvinvointia koulupäivän aikana niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin. Omniassa hanke kulkee nimellä Liikkuva Omnia, jota vetää liikunnanohjaaja Pia Hutri.

Aktiivinen koulupäivä vaikuttaa positiivisesti keskittymiskykyyn ja aivot aktivoituvat pienestä liikkeestä tunnilla. Elokuussa 2018 käynnistyneen Liikkuva Omnia -hankkeen myötä liikkumisen mahdollisuuksia on lisätty Omnian opiskelijoille ja henkilökunnalle koulupäivän aikana monin tavoin. Viikoittain järjestetään jumppa- ja joogatunteja sekä kuntosaliharjoittelua, välitunneilla voi myös käydä kuntosalilla, pelata VR-pelejä kirjastossa tai pingistä koulun käytävällä. Välitunneilla voi esimerkiksi tauottaa istumista tekemällä elvyttävää taukoliikuntaa toimipisteiden pihojen ulkopunttisaleilla.

Opiskelijoita ulkopunttisalilla Omnian pihalla.Monia ilmaisia liikuntamahdollisuuksia on opiskelijoille eri yhteistyöyrityksissä myös koulupäivien ulkopuolella ympäri Espoota. Koko koulupäivän ajan sekä vapaa-ajalla on monenlaisia mahdollisuuksia liikkua ja voida hyvin!

Ulkopunttisalit kaikkiin toimipisteisiin

Viimeisimpänä liikuntapanostuksena on kaikkien Omnian toimipisteiden pihoille rakennetut ulkopunttisalit. Ulkopunttisalit on tarkoitettu kaikille – ne ovat kaikkien Omnian opiskelijoiden, henkilökounnan sekä ulkoilijoiden ja kuntalaisten vapaassa käytössä. Laitteet ovat herättäneet innostuneita kommentteja ja palaute on muutoinkin ollut positiivista.

”Ulkopunttisaleista on oltu todella innoissaan ja ne ovat herättäneet paljon kiinnostusta – palaute on ollut sekä opiskelijoilta että opettajilta hyvää, ja erityisesti Lehtimäentien paikkavalinta metsän siimeksessä on saanut kiitosta.” Pia Hutri kertoo.

Rahoitus ulkopunttisaleihin saatiin eri osapuolilta yhteistyössä: liikuntapaikka rakentamiseen suunnatusta hankkeesta Etelä-Suomen aluehallintovirastosta, Liikkuva Omnia hankkeesta ja Omniasta. Koulu on tukenut liikuntapaikkarakentamista aina hallinnosta lähtien.

Toiminnallisen oppimisen luokat aktivoivat monella tapaa

Uutta ovat myös toiminnallisen oppimisen luokat. Ideana on saada luokkatila täysin pois vanhasta pulpettimallista eli tehdä luokkatila, joka vähentää istumista ja paikallaan oloa, on mukava ja viihtyisä, ja jonne on kiva tulla.Toiminnallisen oppimisen luokan varusteita.

Lakelassa tällainen luokka aloitti elokuussa, ja luokka onkin ollut äärimmäisen suorittu – tila on aina täyteen varattu.

Tilan idea ja toiminnallisuudet:

  • Tila on viihtyisä ja valoisa.
  • Tilassa voi valita itselleen sopivan työskentelyasennon: voi istua jumppapallolla, keinuvalla jakkaralla, erilaisilla istuimilla, tai työskennellä seisten pöydän ääressä. Ideana on, että kehoa ei rajoiteta, vaan saadaan kehoon liikettä ja liikkuvuutta. Tavoitteena on myös istumisen vähentäminen.
  • Tilan saa varata kuka vain Omnian Wilman kautta.
  • Tila mahdollistaa monipuolisen opetuksen, ja ryhmätöitäkin voi tehdä hyvin – huonekaluja voi helposti siirrellä ryhmätöihin sopivaksi.

Liikuntavälineitä lainaan kirjastoista ja omatoimista liikuntaa myös koulupäivän jälkeen

Omnian kirjastoissa uutuutena nyt marraskuussa on tullut liikuntavälinelainaamo. Erilaisia välineitä saa lainata kotiin kuten kirjojakin kirjastokortilla. Lainattavana on mm. hula-voimavanne, kuminauhoja, tasapainolautoja, Gymstickit ja kävelysauvoja. Välineet löytyvät ainehaku-sivuilta kirjaston nettisivuilta.

Opiskelijoilla on mahdollisuus myös omatoimiseen liikuntaan koulupäivän jälkeen. Liikkuva Omnia antaa mahdollisuuden kokeilla eri lajeja, kuten mm. seinäkiipeilyä, sulkapalloa, uintia, melontaa, joogaa, pilatesta tai hyppimistä trampoliinipuistossa. Lisäksi kaikki koulun omat kuntosalit ovat opiskelijoiden käytössä.

Tule mukaan toimintaan!

Omnian opiskelijat voivat vapaasti vaikuttaa siihen, mitä hankkeessa tapahtuu antamalla palautetta toiminnasta ja tuomalla esiin hyvinvointiin liittyviä tarpeitaan. Hankkeen yhteistyöhön voi myös osallistua tulemalla mukaan liikuntatuutoriksi. Liikuntatutorit järjestävät opiskelijoille erilaisia liikuntatapahtumia (esimerkkinä Omnian peliviikko, joka järjestettiin lokakuussa 2019).

Opettaja Pia Hutri toiminnallisen oppimisen luokassa Omniassa.Liikkuva opiskelu -hanketta on myös opinnollistettu Omniassa. Liiketalouden Nuori Yrittäjyys -kurssin opiskelijat ovat tehneet hankkeessa oman alan opiskeluja, joissa hanke on ollut asiakkaana perustamalleen yritykselle. Opiskelijat ovat saaneet kokeilla oikeata liiketoimintaa, sekä harjoitella asiakaspalvelua, viestintää, markkinointia, laskutusta jne. ja he ovat myös liikuttaneet opiskelijoita.

Tule mukaan Liikkuvaan Omniaan kokeilemaan sinulle sopivaa tapaa voida hyvin! Liikkuva opiskelu auttaa jaksamaan sekä pitää sinut työkykyisenä ja hyvällä mielellä. Liikkuvan Omnian toiminnasta tiedotetaan aktiivisesti opiskelijoille @liikkuvaomnia Instagramissa – ota seurantaan!

Hanke kestää 2020 kesäkuuhun ja siitä toivotaan jäävän pysyviä malleja kouluun.

Lisätietoja

Liikkuva Omnia 2019-2020 -hanke

Liikkuva Omnia opiskelijoille

Henkilöstölle suunnatuista palveluista löytyy tietoa Intrasta henkilöstön liikuntakalenterista.

Kysy lisää liikuntamahdollisuuksista, yhteistyöstä tai anna palautetta:

Pia Hutri, Liikunnanohjaaja
Pia.Hutri@omnia.fi
p. 050 545 8213