Hyppää pääsisältöön

Kuntayhtymän johtaja Sampo Suihkon pitkä työura Omniassa päättyi juhlavasti

Uutinen | 27.08.2021
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtajan Sampo Suihkon pitkää työuraa ja syntymäpäivää juhlistettiin 26. elokuuta Vaikuttavia koulutus-, osallisuus- ja kulttuuritekoja -seminaarissa.

Tilaisuudessa paljastettiin taiteilija Markku Järvelinin maalaama muotokuva kuntayhtymän johtaja Sampo Suihkosta. Kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen luovutti Suihkolle Kuntaliiton myöntämän kultaisen ansiomerkin.

Tilaisuutta varten Marzi Nymanin Omnian tunnussävelmäksi säveltämän Sampo-nimisen teoksen esitti Espoo Big Band Brass.

Verkostoituja ja kulttuuritoimija

Sampo Suihkon työuralla keskeisiä ovat olleet osallisuuden ja kansainvälisyyden vahvistaminen, joita hän on vienyt määrätietoisesti eteenpäin suurten lainsäädännöllisten muutosten kanssa limittäin.

Omnian hallituksen puheenjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen luonnehti Sampo Suihkoa visionääriksi, helposti lähestyttäväksi ja ilmiömäiseksi verkostoitujaksi.

”Sampo on intohimoinen ja monipuolisesti lahjakas kulttuuritoimija”, Kemppi-Virtanen painotti.

Suihkoa luonnehdittiin myös poikkeuksellisen pidetyksi johtajaksi, arvolähtöiseksi ja lämpimäksi.

”Hallussa koko paketti”

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Petri Lempinen totesi puheessaan, että Omniassa on Suihkon työuran aikana otettu haltuun niin kestävä kehitys, korkeakouluyhteistyö, kansainvälisyys kuin vieraskielisen väestön osallisuuden vahvistaminen.

Tervehdyksensä juhlatilaisuuteen toi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, joka totesi Omnian olleen monessa asiassa edellä aikaansa ja nosti esiin muun muassa korkeakouluyhteistyössä Aalto yliopiston kanssa toteutetun Tekoälyrekan.

Juhlapuheissa kuultiin myös Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn hallituksen puheenjohtajaa Kari Kallosta ja toimitusjohtajaa Veli-Matti Lamppua. Lisäksi tervehdyksensä juhlaan toivat Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean toimitusjohtaja Simo Tarvonen ja valtuuskunnan puheenjohtaja Henrik Wolff sekä espoolaisen kulttuurin edustajina taiteellinen johtaja Ninni Perko Sivuun Ensemblesta ja April Jazzin festivaalijohtaja Matti Lappalainen.

Juhlassa kuultiin myös Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalon ja puheenjohtaja Janne Vilkunan tervehdykset sekä videon välityksellä European Training Foundationin ja Unescon tervehdykset.

Työ ja arvot käsi kädessä

Videotervehdyksensä tilaisuuteen tuonut Unevocin emeritus-pääsihteeri Shyamal Majumdar kiitti Sampo Suihkoa kansainvälisestä yhteistyöstä ammatillisen koulutuksen edistämiseksi. Hänen mukaansa Suihkon ja hänen välillään on vahva yhteisymmärrys siitä, että ammatillinen koulutus tarjoaa avaimet köyhyyden ja työttömyyden poistamiseen sekä hyvinvoinnin lisäämiseen globaalilla tasolla.  

Omassa puheessaan Suihko totesi, että 48 vuoden mittainen matka työelämässä on tarjonnut ihanan mahdollisuuden yhdistää työ ja arvot.

Espoon tuntija ja visionääri

Sampo Suihko on työskennellyt Omnian johdossa tammikuusta 2004 alkaen. Hänen työuransa Omnian suurimman jäsenkunnan Espoon kaupungin palveluksessa alkoi vuonna 1986, jolloin hän aloitti työnsä sivistystoimen kaupunginsihteerinä. Espoon kaupungin sivistystoimenjohtajan virka oli Suihkon vastuulla vuosina 2013-2017.

”Omnia on vuosien saatossa kehittynyt laadullisesti, määrällisesti sekä toiminnallisesti huikeaksi osaamisen ja koulutuksen edistäjäksi ja toimijaksi. Uskon, että tulevaisuudessa Omnian kehityskulku johtaa siihen, että se on entistä merkittävämpi ja tärkeämpi yhteiskunnallinen vaikuttaja. Omnia on jo nyt ainutlaatuisen laaja-alainen ammatillisen- ja aikuiskoulutuksen toimija maassamme. Meidän kannattaa jatkossakin pitää ovet auki, liikkua paljon ja hakea oppia muualta. Omniassa on paljon opettajia ja muuta henkilökuntaa, jotka ovat jo palavasti mukana tässä kehityksessä”.

Toimintaympäristön tarpeet edellä

Sampo Suihko on pitkän uransa aikana nähnyt ja vienyt eteenpäin suuria muutoksia koulutuksessa. Koulutusjärjestelmän merkittävimpiin muutoksiin lukeutuu 1990-luvulla ammattikorkeakoulujärjestelmän mukaan tuleminen suomalaiseen koulutusjärjestelmään.

”Tämä vaikutti rajusti myös Espoossa. Se oli yksi merkittävä linko myös Omniassa tehtyihin muutoksiin.  Muita isoja muutoksia ovat matkan varrella olleet nuorten ja aikuisten työpajojen, työväenopiston, aikuislukion ja osaamiskeskuksen liittäminen Omniaan sekä viimeisimpinä ammatillisen koulutuksen reformi ja oppivelvollisuusuudistus. Omnia on pysynyt näissäkin muutoksissa hyvin mukana.  Isoimmat muutokset tehdään lainsäädännön kautta – se, kuinka niitä toimeenpannaan, on aina laajemman tarkastelun paikka”, hän toteaa.

Omassa työssään haastavimmaksi kokonaisuudeksi Suihko on kokenut ammatillisen koulutuksen aseman ja vaikutuksen kehittämisen elinkeinoelämän tarpeita vastaavaksi.

”Tunnen Espoonseudun todella pitkältä ajalta ja olen siten pystynyt tekemään toimintaan muutoksia kehittyvän alueen näkökulmasta. Toimintaympäristö on se, missä työtä tehdään. Johtaja ei ole yksinäinen monumentti, vaan osa omaa aikakauttaan. On olennaista osata haistaa muutosten suunta ja reagoida harkitun ennakoivasti”, hän toteaa.

Kohti uutta elämänvaihetta

Sampo Suihko jatkaa uudessa elämänvaiheessa niin kansainvälisiä tehtäviään kuin erittäin aktiivista toimintaansa kulttuurin ja kansalaisjärjestötoiminnan parissa muun muassa Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtajana. Kulttuuri on aina ollut lähellä Suihkon sydäntä, sekä kuluttajana että osallistujana. Elämänsä aikana Suihko on taiteilijana ollut työsuhteessa mm. Helsingin Kaupunginteatteriin ja Suomen Kansallisoopperaan sekä esiintynyt eri kokoonpanoissa konserteissa yli 2000 kertaa. Hän on ollut ja jatkaa edelleen useiden kulttuuriyhteisöjen hallituksissa ja taustayhteisöissä.  

Suihko on vastikään valittu Euroopan edustajaksi Learning Cities-verkoston arviointiryhmään, joka tekee esityksen UNESCOn Learning City-tunnustuksen saaviksi kaupungeiksi. Toimikausi kestää vuoteen 2026 saakka.

”Minulle työ on ollut aina erittäin tärkeää ja antoisaa. Omniassa parasta ovat olleet tietysti työkaverit, hyvä lopputulos on aina koko työyhteisön yhteinen saavutus. Saumaton suora yhteistyö oman hallituksen ja jäsenkuntien johdon sekä kumppaniyhteisöjen kanssa on ehdoton edellytys onnistumisille. Työ on parhaimmillaan innostavaa verkostotyötä, josta kaikki osapuolet saavat iloa, tuloksia ja uus-innovaatioita. Ja toki niin, että kun on kiva tehdä yhdessä hommia, myös asiat pruukaavat onnistua hyvin. Minulle olennaisen tärkeää on ollut vapaus tehdä, mokata ja onnistua. Ilman mokia ei tule myöskään onnistumisia, varman päälle pelaaminen johtaa tasapaksuun suorittamiseen. Lähes aina olen lähtenyt hyvällä mielellä töihin eikä koskaan ole tuntunut, että ei kiinnosta. Tylsiä päiviä työssäni ei ole ollut, vaikka vaikeita päiviä runsaasti olikin”, hän summaa.

Sampo Suihko näkee Omnian tulevaisuuden valoisana.

”Hyvät elementit ovat olemassa. Tärkeä tehtävämme on kestävän kehityksen edistäminen Omniassa ja kumppaneidemme toiminnassa. Toinen seikka, jota Omnian tulee viedä eteenpäin, on monikulttuurisuuden luonteva sisäistäminen kaikessa tekemisessä. Risaisessa maailmassa on aivan olennaista, että tulemme toinen toistemme kanssa juttuun. Yksi Omnia, jossa erilaisuus on arvossaan, on kestävä tavoite. Toivon, että yhä enemmän nähdään ja koetaan kanssaihmisten kunnioitusta, arvostusta ja kannustusta.”

Suihko kertoo siirtyvänsä uuteen elämänvaiheeseen hyvillä mielin.

”Olen syvästi kiitollinen siitä, että olen saanut olla mukana tekemässä Omniasta sitä, mitä se nyt edustaa. Tätä työtä on ollut hyvä tehdä yhdessä, hienossa jengissä”.

Katso tallenne 26.8.2021 pidetystä juhlaseminaarista (youtube.com).

Takaisin ylös

Lisätietoja antaa

Tagit:
Uutinen
Johtaminen
Työelämäyhteistyö
Verkostot