Ajankohtaiset

Koulutuksen tulevaisuus pohditutti tutkimuspäivillä

AMK- ja ammatillisen koulutuksen valtakunnalliset tutkimuspäivät järjestettiin Omniassa 28.-29. marraskuuta. Noin 160 osallistujaa paneutui päivien aikana kysymyksiin taloudesta ja ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta.

Tilaisuuden avauspuheenvuorossa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen muistutti, että suomalaisessa koulutuksessa tietyt perusasiat ovat säilyneet isoissakin muutoksissa. Näitä ovat muun muassa vahvat perustaidot.

”Digitalisaatiossa ja koulutuksessa ei mennä välineet edellä, vaan halutaan vaalia opettajien autonomiaa ja pedagogista vapautta”, hän totesi.

”On tärkeää huolehtia siitä, miten yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä vastaa muun muassa robotisaation osaamisvaatimuksiin.”

Grahn-Laasonen totesi, että ammatillisesta koulutuksesta on syytä olla ylpeä tilanteessa, jossa isoja uudistuksia on tehty toinen toisensa perään. Hän myös korosti, että reformin toimeenpano vaatii työtä.

Poliitikot paneelissa

Professori Roope Uusitalo kertoi luennossaan hyviä ja huonoja uutisia ammatillisen koulutuksen tutkimuksesta. Hyvänä uutisena hän kertoi tutkinto-opiskelun keskeyttäneiden määrän olevan laskussa.

”Ilman toisen asteen tutkintoa vailla olevien määrä on kestämättömän suuri. Reformi tuo uusia tapoja tutkinnon suorittamiseen”, hän mainitsi.

Ensimmäisen päivän paneelissa toimittaja Kirsi Heikel juonsi poliitikkojen keskustelua koulutuksen taloudesta. Vilkkaana käyneessä keskustelussa olivat mukana Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja ja keskustapuolueen edustaja Tuomo Puumala sekä varapuheenjohtaja ja Kokoomuksen edustaja Sari Multala, sivistysvaliokunnan jäsen ja SDP:n edustaja Jukka Gustafsson sekä Vihreän liiton kansanedustaja Ville Niinistö.

Ensimmäisen päivän muut puhujat olivat Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen sekä koulutuskuntayhtymän johtaja Sampo Suihko.

Tekoäly ja robotisaatio haastavat oppimisen

Tekniikan tohtori ja kansanedustaja Jyrki Kasvi johdatti yleisön pohtimaan tulevaisuutta robotisaation ja tekoälyn näkökulmasta. Esityksessään Kasvi korosti, että osaamisvaatimukset ja -tarpeet muuttuvat ja haastavat koulutuksen ja työelämän.

”Uudet työt edellyttävät uutta osaamista. Robotit korvaavat merkittävän osan työpaikoista, mutta myös uusia töitä syntyy. Teknologiaa ei tulisi käyttää vanhojen toimintatapojen automatisointiin”, hän sanoi.

Vuorovaikutteisuus vahvasti mukana

Tapahtuma aktivoi osallistujia viestiseinän avulla, jonne ilmestyi tilaisuuden aikana 176 viestiä ja tviittausta. Viestiseinällä tilaisuutta kuvailtiin innostavaksi ja kiinnostavaksi. Äänestyksessä, jossa esitettiin kolme skenaariota ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta, voitti jatkuvaan oppimiseen painottunut vaihtoehto.

Tilaisuudessa oli myös hanketori, ja ryhmäsessiossa pohdittiin muun muassa muuttuvaa opettajuutta sekä sosiaali- ja terveysalan koulutuksen erityiskysymyksiä.

Tapahtuman järjestivät Omnian kanssa yhteistyössä OTTU ry, Karvi ja Espoon kaupunki. Tärkeässä roolissa olivat Omnian eri alojen opiskelijat, joiden osaaminen pääsi käyttöön tutkimuspäivien eri järjestelytehtävissä.

Seminaarivieraita viihdyttivät luentojen väliajoilla Espoon musiikkiopiston opiskelijat.