Hyppää pääsisältöön

Kansainvälinen AutoCOVE-hanke tuo ratkaisuja autoalan muuttuviin osaamistarpeisiin

Uutinen | 05.04.2023
Hankkeen tuotokset on tarkoitus saada laajaan käyttöön sekä oppilaitoksissa että autoalan yrityksissä useissa Euroopan maissa. Uutta osaamista kehitetään vahvassa yhteistyössä oppilaitosten ja työelämän kanssa.

Euroopan Komissio on myöntänyt neljän miljoonan euron rahoituksen autoalan koulutuksen yhteiseen kehittämishankkeeseen. Hanke toteutetaan yhteistyössä Baltian maiden, Saksan, Hollannin ja Ranskan autoalan oppilaitosten ja yritysten kanssa.

”Autoala on hyvä esimerkki toimialasta, jonka osaamistarpeet kehittyvät vauhdilla sekä alalla jo toimivien että alalle tulevien osalta. Autokannan voimakas sähköistyminen on osa vihreää siirtymää. Tämän aiemmat toimialarajat ja oppiasteet ylittävän kokonaisuuden haltuunotto onnistuu parhaiten kansainvälisiä verkostoja hyödyntäen ja osaamista jakaen. AutoCOVE-hanke syntyi tästä tarpeesta Omnian onnistumissuunnitelman hengessä – Ratkaisuja. Yhdessä. Kaikille”, sanoo Espoon seudun koulutuskuntayhtymän johtaja Tuula Antola.

Hanke palkittiin myös Omnian ensimmäisessä innovaatiokilpailussa maaliskuussa.

Sujuvat polut koulutusasteiden välillä

Hankkeessa pyritään varmistamaan autoalan sekä muiden tekniikan alojen opiskelijoiden sujuvat palvelupolut toisen asteen koulutuksesta korkea-asteen koulutukseen. Hanke vastaa strategiseen tavoitteeseen, jonka mukaan työelämän ja yhteiskunnan muuttuviin halutaan kouluttaa tarpeisiin vastaavaa osaamista ja osaajia.

”Tämä on äärimmäisen tärkeä hanke, joka tukee myös Autoalan Keskusliiton kokonaisstrategiaa. Tällä hetkellä autot kehittyvät nopeammin kuin sataan vuoteen. Osaamisen kehittämisen väylää rakennetaan jo peruskoulutuksesta alkaen, ja toivon, että hankkeen myötä luodaan selkeitä polkuja myös ammatillisista perustutkinnoista ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Olemassa olevan henkilöstön ja alalle tulevien uusien osaajien taitojen kehittäminen on nykytilanteessa tärkeää. Samalla kasvatetaan autoalan vetovoimaa ja pitovoimaa kansainvälisessä yhteistyössä”, sanoo Autoalan keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg.

Yhteistyö kansainvälisissä verkostoissa on usein pitkäjänteisen työn tulosta.

”Luottamus rakentuu yhdessä tehden ja toisilta oppien. Seuraavien neljän vuoden aikana pystymme entisestään syventämään yhdessä tekemistä ja yhdessä oppimista merkittävässä toimijaverkostossa, ja jakamaan tuloksia todella merkittävälle määrälle toimijoita eri sektoreilla”, iloitsee Omnian palvelupäällikkö Kati Valtonen.

Työelämän tarpeet edellä

Kehittämishankkeessa paneudutaan suoraan työelämän tarpeisiin. Hankkeen alussa VTT sekä saksalainen tekniikan alojen ammattikorkeakoulu Technische Hochscule Würzburg-Schweinfurt toteuttavat eri Euroopan maissa autoalan opettajille ja korjaamoiden päälliköille suunnatun osaamistarvekyselyn.

”Ajoneuvojen teknologia on muutosvaiheessa. Käynnissä olevia ja lähitulevaisuudessa jatkuvia muutoksia ovat kuljettajan tukijärjestelmien yleistyminen, ajoneuvojen automaation kehittyminen sekä ajoneuvojen käyttövoimien muutos. Samalla myös ajoneuvojen ympäristövaikutuksia koskeva EU-tasoinen sääntely tiukentuu. Muutokset luovat uusia osaamistarpeita myös huolto- ja korjaamohenkilökunnalle sekä automyyjille”, toteaa hankkeen suunnittelussa mukana ollut VTT:n tutkija Risto Öörni.

ADAS-järjestelmien kehitystyö taustalla

Hankkeen taustalla on Metropolia ammattikorkeakoulun ESR-rahoitteinen CLEMET-hanke, jossa Omnian autoalan opettajat vastasivat autoalan neuvottelukunnan kokouksessa esiin nostettuun koulutustarpeeseen kehittämällä ADAS-järjestelmien korjauksen ja huollon tutkinnon osan. Suurena apuna työssä oli kumppaniyritys Volvo Car Finland, joka antoi kehittäjäopettajille pääsyn maahantuojansa tekniseen tietokantaan.

”Olemme siirtymässä puhtaasti sähköautojen valmistajaksi ja turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää. Tämän lisäksi tarvitsemme tulevaisuudessa osaavia Omamekaanikkoja huolehtimaan sekä autoista että asiakkaista. AutoCOVE-hanke kehittää Volvon jo ennestään vahvaa sidettä osaamisen kehittämiseen ja olen henkilökohtaisesti innoissani hankkeen tuomista mahdollisuuksista viedä Volvon perusarvoa turvallisuutta osaksi ammattilaisten kouluttamista”, iloitsee Volvo Car Finlandin asiakaskokemuksen ja liiketoiminnan kehittämisjohtaja Jaana Kuivalainen. 

”Volvo Car Finland osallistui Bilian kanssa aiemmin Omnian ADAS-järjestelmien koulutuksen kehittämiseen jo olemassa olevan yhteistyön pohjalta. ADAS-moduulin valmistuttua sen havaittiin olevan erittäin tarpeellinen, niin opettajille kuin opiskelijoillekin. Autoalan ja sen osaamistarpeiden nopeasti kehittyessä haluamme olla mukana jatkokehityksessä ja viemässä koulutusta myös muihin hankemaihin”, kertoo Bilian kehityspäällikkö Tuomo Kuuluvainen.

ADAS-moduulista rakennettiin autoalan opettajille ja korjaamopäälliköille sekä autovahinkotarkastajille suunnattu kaksipäiväinen hands-on-koulutus. Koulutus osoittautui niin tarpeelliseksi, että sitä on tilattu ja vedetty kolmella eri paikkakunnalla yhteensä 12 kertaa.

“Kameroiden ja tutkien kalibrointi on arkipäivää jo nyt autokorjaamoissa.  Niiden osuus lisääntyy merkittävästi, kun autoihin tulee lisää kuljettajaa avustavia turvajärjestelmiä.  Tyypillisiä töitä, joiden jälkeen kalibrointityöt on tehtävä, ovat auton alustan korjaukset, vauriokorjaukset ja muun muassa tuulilasin vaihto.  Siten ADAS-järjestelmien ymmärtäminen ja kalibrointitöiden perusteiden hallinta on tarpeellista sekä ajoneuvotekniikan että vauriotekniikan osaamisalan opiskelijoille ja kouluttajille sekä korjaamoiden asentajille.  Tekniikan nopea yleistyminen ja kehittyminen edellyttää jatkuvaa kouluttautumista ja tietojen päivittämistä”, toteaa Omnian autoalan opettaja Antti Järvenpää.

Omnia vahvasti uusia sisältöjä kehittämässä

Kyselyn tulosten pohjalta hankkeeseen valitut autoalan toisen ja kolmannen asteen oppilaitokset kehittävät yhteistyössä alan yritysten kanssa täysin uuden sisältöisiä tutkinnon osia autoalan koulutukseen.

”Omniasta hankkeeseen osallistuu yhteensä 14 kehittäjän joukko. Mukana on autoalan opettajia, yhteisten aineiden opettajia, tutkija, viestintäasiantuntijoita sekä hankepalveluiden asiantuntijoita Tarkoituksena on, että hankkeessa kehitettävät autoalan tekniset sekä automyynnin uudet tutkinnon osat tulisivat laajalti käyttöön koko autoalan opetukseen Suomessa toisen ja kolmannen asteen oppilaitoksissa, kumppanimaissa ja tekniikan alojen kouluissa laajemmin Euroopassa. Niitä pääsevät hyödyntämään myös korjaamoiden huoltohenkilöstö sekä vakuutusyhtiöiden autovahinkotarkastajat”, kertoo asiantuntija Elina Kollanus Omniasta.  

Hanketuotokset laajaan käyttöön

Hanketuotokset tehdään hollantilaisen teknisten koulujen käyttämälle Electude Internationalin e-learning solutions -oppimisalustalle. Toteutuksessa hyödynnetään pelillistämistyökaluja ja yrityksen digiohjaajien opastusta. Tuotokset julkaistaan ensin englanniksi ja sen jälkeen kaikkien kumppaneiden kielillä.

Electude Internationalilla on tällä hetkellä asiakkaanaan 3400 aktiivista autoalan oppilaitosta 70 maassa. Hanketuotokset jaetaan ilmaiseksi Electuden asiakkaille ja niille, jotka eivät valmiiksi ole Electuden asiakkaita viideksi vuodeksi hankkeen päättymisen jälkeen. Alustaa pääsevät käyttämään koulut ja yritykset korjaamohenkilökuntineen.

Yritykset ja oppilaitokset yhteistyössä

Omnia toimii hankkeen koordinaattorina koko nelivuotiskauden ajan. Hankkeen konsortiossa on autoalan toisen asteen oppilaitoksia kaikista Suomesta, Baltian maista, Ranskasta, Saksasta ja Hollannista. Siihen kuuluu myös kolme autoinsinöörejä kouluttavaa ammattikorkeakoulua Liettuasta, Virosta ja Saksasta.

Hankkeen suomalaisia sidosryhmiä ovat Metropolia, Autoalan keskusliitto AKL, Opetushallitus, Espoon kaupunki, Stadin ammattiopisto ja Pietarsaaren Optima. Lisäksi konsortiossa on neljä eurooppalaista autoalan yritystä: Volvo Car Finland ja sen jälleenmyyjä Bilia, Toyota Baltic, Preh ja Electude International. Kukin kumppani vastaa oman erikoisosaamisalansa kehittämisestä hankkeessa.

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Ammattitaito
Kansainvälisyys
Kehittäminen
Työelämäyhteistyö
Verkostot