Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Jalkautuvat S2-opettajat rohkaisevat käyttämään kieltä työyhteisössä

Uutinen | 22.09.2021
Omniassa on aloittanut kaksi jalkautuvaa S2-opettajaa, jotka tukevat Omnian Osaamiskeskuksen asiakkaiden työllistymistä. Suomi toisena kielenä -opettajat tarjoavat työkokeiluun tai palkkatyöhön työllistyvälle kielitukea työsuhteen kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Jalkautuvien S2-opettajien tavoitteena on helpottaa Omnian Osaamiskeskuksen asiakkaiden työsuhteen alkua kartoittamalla työpaikan kieliympäristöä ja asiakkaan kielitaitoa.

– Keskustelemme kielitaidon merkityksestä työtehtävässä onnistumisen näkökulmasta. Kieltä opitaan vuorovaikutuksessa. Omalla työllämme varmistamme, että asiakkaalla on mahdollisuus tutustua työkavereihin ja haastaa oman kielitaidon rajoja turvallisesti myös työtehtävissä. Näin kielitaito vahvistuu, ja asiakas kiinnittyy työyhteisöön, jalkautuvat S2-opettajat Leena Lempinen ja Virpi Heini kertovat työstään.   

Mikäli kielitaidossa havaitaan selkeitä puutteita, asiakas ohjataan hänelle sopivaan kielikoulutukseen esimerkiksi Espoon työväenopistoon. Työsuhteen kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tarjolla on asiakkaiden tarpeiden pohjalta suunniteltua ryhmä- ja yksilöopetusta.

– Opetus integroidaan autenttisiin kielenkäyttötilanteisiin. Harjoittelemme työtilanteiden lisäksi kahvihuonekeskusteluja ja työkavereihin tutustumista. Ryhmät tarjoavat myös rohkaisevaa vertaistukea, opettajat kertovat.

Toiminnalla pyritään lisäämään motivaatiota kehittää kielitaitoa

Toiminnan tavoitteena on lisätä työpaikkojen kielitietoisuutta ja rohkaista asiakkaita käyttämään suomen kieltä.

– Toimimme suomen kielen oppimisen asiantuntijoina prosessissa, jonka myötä työpaikka oppii huomioimaan maahanmuuttajan kielitaidon ja maahanmuuttaja motivoituu käyttämään suomea ja kehittämään kielitaitoaan, Lempinen ja Heini kuvailevat.

Maahanmuuttajien työllistymisen tukeminen vaatii useiden eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Jalkautuvat S2-opettajat ovat yksi monista toimijoista.

– Asiakaskuntamme kestävä työllistyminen vaatii moniammatillista osaamista ja erilaisten toimijoiden yhteistyötä. Toivomme avointa keskustelua, ideointia ja toimintaa kaikkien kohderyhmän parissa työskentelevien kanssa!   

Teksti: Milla Granlund

Omnian Osaamiskeskus OSKE tarjoaa ammatillista osaamista lisääviä ja työllistymistä edistäviä palveluita yli 18-vuotiaille espoolaisille maahanmuuttajille, joilla on oleskelulupa. OSKEn palveluihin kuuluvat esimerkiksi uraohjaus ja työelämätaitoihin liittyvä ohjaus, suomen kielen vahvistamisen tuki ja apu TE-toimiston ja Kelan kanssa asioimiseen. OSKEsta saa myös ohjausta ja tukea jaksamiseen.
 

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Monikulttuurisuus
Työelämäyhteistyö
Työllisyys