Hyppää pääsisältöön

Innovaatioista ratkaisuja hiilineutraaliin toimintaan

Uutinen | 02.03.2021
Omnian strategian kulmakivenä on kestävä kehitys. Linjaus on selkeä ja velvoittava.

Omnia-konsernilla on vahva rooli merkittävänä tien raivaajana niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Toisen asteen opetuksen laadukkaan tarjonnan ohella jatkuva oppiminen, osallistamisen ja monimuotoisuuden edistäminen sekä jokaisen asiakkaan vahvuuksien kehittäminen johtavat ehdottomasti myös tulevaisuuden edellytysten tiedostamiseen.

Hyvillä kestävillä ratkaisuilla ja konkreettisella tekemisellä vaikutamme sekä opiskelijoidemme että yhteistyökumppaneidemme välityksellä suoraan yli 35000 espoolaiseen ja 3000 yritykseen. Kansainvälisten kumppaneidemme (mm. UNEVOC, Xarxa PT, European Training Foundation, Euro App Mobility…) sekä hankkeiden kautta voimme välittää suomalaista kestävän kehityksen osaamista lukuisiin maihin niin Euroopassa kuin laajemminkin.

Kestävän tulevaisuuden rakentamista ei voi jättää Greta Thunbergille – kestävää tulevaisuutta ei toteuta ”joku muu”. Vuoden 2021 kestävän kehityksen teemanamme on hiilineutraali Omnia. Hiilijalanjälkeä pienennetään järkevillä valinnoilla hankinnoissa, toimintatavoissa ja prosesseissa. Tavoitteena on olla hiilineutraali sekä saada aikaan energiaomavaraisuusasteen merkittävä kasvu:  vuonna 2025 Omnian toiminta ei muuta ilmakehän hiilipitoisuutta eli sen nettohiilijalanjälki on nolla.

Kohti tavoitetta

Omniassa käynnistettiin joulukuussa 2020 hiilijalanjäljen laskenta. Se huomioi kiinteistöjen energiankulutuksen ja jätemäärät, henkilöliikenteen sekä tuotelajikohtaiset hankinnat. Laskennan tuottamien lähtötietojen avulla suunnittelemme ja toteutamme konkreettisia käytännön toimenpiteitä ja prosessien muutoksia päästöjen vähentämiseksi. Laskennan perusteena käytetään GHG protocol -standardia. Laskennan valmistuttua Omnian päästötiedot raportoidaan.

Kestävän kehityksen verkosto tukee erilaisilla toimenpiteillä henkilöstöä ja opiskelijoita kestävien valintojen tekemisessä. Kaikille tarjotaan perehdytys kestävään kehitykseen verkkokoulutuksena. Henkilökunta ja opiskelijat voivat myös osallistua yhdessä rakennetun älypuutarhan toimintaan.

Omnialla on kaksi kestävän kehityksen järjestelmää tukemassa matkaamme kohti hiilineutraaliutta. Ympäristöjärjestelmä Ekokompassi on käytössä ruoka- ja ravintolapalveluissa sekä tilapalveluissa. OKKA-säätiön järjestelmä on erityisesti oppilaitosten käyttöön suunniteltu kestävän kehityksen järjestelmä, jonka avulla rakennamme koko oppilaitosta koskevaa kestävän kehityksen ohjelmaa. Järjestelmään liittyvän sertifioinnin avulla todennetaan, että Omnia todella toimii kestävällä tavalla.

Omnia on jo siirtynyt käyttämään omistamiensa tilojen lämmöntuotannossa sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Vähintään 50 prosenttia käyttämästämme sähköstä on vihreää sähköä. Kiinteistöjen energiatehokkuutta parannetaan siirtymällä asteittain energiatehokkaampaan led-valaistukseen. Keittiöiden tuotannonohjauksessa on otettu käyttöön Jamix-järjestelmä, joka tarjoaa tietoja annoskohtaisesta hiilijalanjäljestä. Sähköautojen latauspisteitä on asennettu Omnian eri toimipisteisiin yhteensä 11 kappaletta…

Kaipaamme ja kehitämme lisää käytännön toimenpiteitä - rakennetaan yhdessä Omniasta hiilineutraaliuden suunnannäyttäjä!

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Kestävä kehitys
Vastuullisuus