Ajankohtaiset

Ikebana – tuulahdus japanilaista kulttuuria

Perusasetelmassa on kolme päälinjaa, jotka kuvaavat taivasta, ihmistä ja maata (tulevaisuus, nykyisyys, menneisyys). Asetelma muodotuu maljakosta, oksista ja kukista, joiden tulee muodostaa tasapainoinen kokonaisuus. Asetelma on epäsymmetrinen ja siinä on tyhjä tila, josta ajatus mahtuu kulkemaan. Oksia leikataan, karsitaan ja taivutellaan, jotta asetelmasta saadaan halutunlainen. Harmoninen vaikutelma muodostuu oikeista mittasuhteista, väreistä ja muodoista.

Työväenopiston Ikebana-kurssin teoksia, Katariina Pirhonen, Jyrki Setälä ja Milla Mäkinen

Ikebanataide on kehittynyt ja monipuolistunut aina ajan hengen mukaisesti. Japanissa on nykyisin satoja ikebanakoulukuntia sekä tuhansia ikebanakouluja. Tunnetuimmat koulukunnat ovat klassiset Ikenobo ja Saga Goryo sekä laajalti levinneet modernit koulukunnat Ohara ja Sogetsu. Espoon työvääenopistossa opetettava Ikebana on Sogetsu koulukunnan mukaista. 1927 perustettu Sogetsu ikebanakoulu on suurin ja laajimmalle levinnyt moderni koulukunta niin Japanissa kuin muuallakin maailmassa. Sogetsukoulun tunnuslause on: ''Ikebana-asetelmia voi tehdä kuka tahansa, milloin tahansa, missä tahansa, mistä tahansa materiaalista.''

Kurssin opettajan toimii taidemaalari, KuM, STA ikebanaopettaja Jyrki Setälä. Setälä on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin koti-ja ulkomailla. Hän on myös toiminut maalauksen opettajana mm. Taideteollisessa korkeakoulussa ja Oriveden opistossa. Ikebanaopettajaksi Setälä valmistui 2015 ja jatkaa opintoja edelleen Suomessa Ja Japanissa. Setälä mukaan ”Moderni ikebana on luovaa taidetta ja vertautuu kuvanveistoon, arkkitehtuuriin tai performanssitaiteeseen. Oleellinen ero muihin taidelajeihin on kuitenkin siinä, että ikebanataiteessa aina on mukana myös elävää materiaalia.”

Ikebana -kurssilla harjoitellaan aluksi perusasetelmia ja niiden muunnelmia matalaan ja korkeaan maljakkoon. Perusasetelmat harjaannuttavat saksien käytössä ja erilaisissa tukitekniikoissa, sekä edistävät kasvien tuntemusta ja esteettistä silmää. Kuten eräs kurssin opiskelija toteaa:" Ikebana -kurssi on opettanut, että kukat yhdessä maljakon kanssa muodostavat hengittävän tilan.  Kurssilla on oppinut myös sen, että kukkaa voi tutkia ja työstää sitä ennen maljakkoon asettamista esim poistamalla sen osia."

Opiskelijoiden taitojen karttuessa kokeillaan myös erilaisten teemojen mukaisia vapaa-asetelmia. Ikebana-asetelma on aina tekijänsä näköinen. Se viestittää tekijän tunteita ja tunnelmia, mielentilaa. Asetelma voi kertoa tarinoita, vihjailla ja sanoa suoraan. Parhaimmillaan se on kokemus, joka herättää katsojassa suuria tunteita. "Löysin ikebanan elämääni kun ystäväni ilmoitti minut Espoon työväenopiston tunneille. Ikebana on antanut uudenlaista luovuutta elämääni. Elämässä on yleensä kamala hoppu ja kiire joka paikkaan. Ikebana-tunneilla saan pysähtyä hetkeksi ja keskittyä harrastukseeni."

Kevään 2017 ikebana -kurssi kokoontuu joka toinen viikko torstaisin Leppävaarassa Adjutantinkadulla. Kevään kurssilla on vielä tilaa. Mukaan mahtuu niin aloittelijoita kuin ikebanaa aikaisemmin harrastaneitakin.

Katso kevään Ikebana-kurssin tiedot.