Hyppää pääsisältöön

Ihmisten kaupunki -teemaillassa kysyttiin, kuinka kaupunkilaisten ääni saadaan kuuluviin

Uutinen | 16.02.2022
Meidän Espoo 20X0 kokosi jälleen espoolaiset yhteiseen teemailtaan. Tiistaina 15.2. aiheena oli kaupunkilaisten osallisuus. Teemaillan avasi Marketta Kyttä Aalto-yliopistosta. Hän kertoi Mun Espoo kartalla -kyselyn tekemisestä ja tuloksista. Kyselyyn vastasi yli 6000 espoolaista ja sen kartoille tehtiin lähes 70 000 paikkamerkintää.
Kuvassa Marketta Kyttä ja teksti: Meidän Espoo 20X0 Puhetta tulevaisuuden kaupungista.

Kaupunkilaisten osallisuudesta oli keskustelemassa joukko kaupungin edustajia sekä asukkaita. Erityisesti tilaisuudessa kannettiin huolta hiljaisten äänen kuulumisesta kaupunkisuunnittelussa. Lisäksi kaivattiin uusia osallistumisen muotoja.

Puheenvuoroissa nousi esille myös harmi siitä, että kerätyt palautteet eivät tunnu näkyvän, kun kaupunkia kehitetään. Kaupunkisuunnittelun palvelupäällikkö Heli-Maija Nevala totesi, että kaupunkisuunnittelussa kuullaan suuren joukon toiveita ja ajatuksia. Toisinaan kaupunkilaisten toiveet poikkeavat toisistaan. Kaupunkisuunnittelua tehdään kokonaisuutena tulevaisuutta ajatellen. Vaikka oma toive ei näkyisi tunnistettavasti lopputuloksessa, on asukkaiden ajatukset otettu prosessin aikana huomioon. Nevalan mukaan tästä viestimiseen kaupunkisuunnittelu voisi panostaa enemmän.

Espoota rakennetaan nykyisille ja tuleville kaupunkilaisille

Tilaisuudessa kysyttiin, suunnitellaanko Espoota nykyisille vai tuleville kaupunkilaisille. Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos ovat megatrendejä, jotka vaikuttavat myös Espoossa. Nyt rakennettavan kaupunkiympäristön tulee toimia myös tulevaisuudessa.

”Kaupunkisuunnittelua tulee tehdä sekä niille, jotka ovat jo valinneet Espoon kodikseen, että tuleville espoolaisille. Kaupunkisuunnittelussa on otettava huomioon myös kestävä tulevaisuus”, Nevala totesi. Teemaillan aikana tehdyssä kyselyssä osallistujat painottivat sitä, että nykyisten asukkaiden äänien tulee kuulua vahvasti suunnittelussa.

Meidän Espoo 20X0 -tapahtumissa kerätään asukkaiden ideoita myös Espoon työväenopiston kurssitarjonnan kehittämistä varten.  Osallistujat toivoivat tarjontaan kurssia kaavoituksesta, jotta kaupunkisuunnitteluun osallistuminen helpottuisi. Toive otetaan huomioon seuraavan lukukauden suunnittelussa.

Elinikäisen oppimisen ajatusta edistävät kansanopistot ovat tärkeitä kaupunkilaisten osallisuuden ja osallistumisen edistäjiä.

”Kouluttautuminen ja oppiminen edistävät aktiivisuutta ja osallisuutta. Espoossa jokaisella on mahdollisuus osallistua työväenopiston kursseille ja vaikuttaa myös kurssitarjontaan”, totesi toimialarehtori Anna-Maija Iskanius tapahtumaan lähettämässään tervehdyksessä. Valitettavasti Iskanius oli sairastapauksen vuoksi estynyt osallistumaan tapahtumaan.

Kyselytutkimuksella tavoitetaan ihmisryhmät, joita ei muuten tavoiteta

Mun Espoo kartalla -kyselyn tutkimuksessa kiinnitettiin erityisesti huomiota iäkkäisiin sekä lapsiin ja nuoriin. Kysely pyrittiin toteuttamaan niin, etteivät tietotekniset taidot olisi osallistumisen esteenä. Nuorten osallistumista vahvistettiin tekemällä yhteistyötä koulujen kanssa.

Vieraskielisten osallistumista pyrittiin tukemaan tekemällä kysely suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tästäkin huolimatta vieraskielisten osuus vastaajista jäi valitettavan alhaiseksi.

Aalto-yliopiston professori Marketta Kytän mukaan osallistumisen tapoja tulee kehittää jatkuvasti, jotta jokaisella on mahdollisuus löytää itselleen sopiva tapa vaikuttaa. Kyselyiden lisäksi on tärkeää jalkautua ja käydä dialogia kuntalaisten kanssa. Myös kyselyiden kieliversioita lisäämällä voidaan lisätä vastausaktiivisuutta.

”Uusia tapoja vaikuttaa toivotaan paljon. Kaupungista tulee oma silloin, kun se on täynnä inhimillisiä kohtaamisia”, totesi myös Espoon kaupungin asukasosallisuuden kehittämispäällikkö Mario Ticklén.

Arjen kannalta tärkeisiin paikkoihin voidaan suhtautua myös negatiivisesti

Mun Espoo kartalla -kyselyssä kaupunkilaiset saivat merkitä itselleen merkittäviä paikkoja ja määrittää vaikuttavatko ne elämään negatiivisesti vai onko paikka merkittävä positiivisessa mielessä.

Aalto-yliopiston opiskelijat kävivät läpi karttamerkintöjä ja huomasivat, että osalle vastaajista negatiivisesti merkittäviä paikkoja olivat esimerkiksi liikuntapaikat. Myös pyöräilijöiden kokemus ympäristöstä oli negatiivisempi kuin muita liikkumismuotoja käyttävien.

"Eräs opiskelijaryhmä kiinnitti huomiota, että espoolaiset liikuntapaikat oli koettu aika negatiivisina ympäristöinä ja opiskelijat ihmettelivätkin sitä, että onko aina välttämätöntä rakentaa liikuntapaikat erilleen kaupunkirakenteesta sellaisiksi, että niihin pääsee kulkemaan lähinnä vaan autolla”, Kyttä kertoi.

“Erityisen tärkeää on kehittää paikkoja, joihin ihmisillä liittyy negatiivisia kokemuksia, sillä niiden vaikutus elämänlaatuun on merkittävä”, Kyttä sanoi.

Meidän Espoo 20X0 on laaja tapahtumasarja, jossa asukkaat, päättäjät ja asiantuntijat suunnittelevat ja rakentavat Espoon tulevaisuutta yhdessä. Kokonaisuus sisältää 14 tapahtumaa, jotka ajoittuvat tammi–toukokuulle. Teemailloissa Espoon muutoksiin sukelletaan eri näkökulmista ja keskusteluilloissa asukkaat pääsevät sanomaan painavan sanansa oman asuinalueensa tulevaisuudesta. Tapahtumasarja juhlistaa myös Espoon 50-vuotista taivalta kaupunkina.

Teksti: Milla Granlund

Lue myös:
Ilmoittaudu mukaan Meidän Espoo 20X0 -tapahtumiin Ilmonetissä (ilmonet.fi)
Meidän Espoo 20X0 innosti kaupunkilaiset kysymään ja kyseenalaistamaan

Takaisin ylös

Lisätietoja antaa

Tagit:
Uutinen
Hyvinvointi
Osallisuus