Ajankohtaiset

Hyvinvointia metsästä!

Luontokäyntien fysiologisina vaikutuksina on puolestaan havaittu verenpaineen ja stressihormoni kortisolin pitoisuuden laskeminen, pulssin hidastuminen, lihasjännityksen väheneminen, immuunipuolustusjärjestelmän. Luontoympäristön vaikutus näkyy fysiologisissa mittauksissa jo melko pian metsässä oleskelun jälkeen, jo 15–20 minuutissa (Lee ym. 2012, Tsunetsugu ym. 2013).  Mm. Yleisradio uutisoi 2015 metsäntutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta, jossa todettiin, että jo 20 minuutin oleskelu metsässä laskee verenpainetta https://yle.fi/uutiset/3-7739746

Espoon työväenopiston syksyn kurssiuutuutena on ”Stressi pois! Metsäretki ja teeseremonia” (E173015). Metsäretki järjestetään Espoon Keskuspuistossa lauantaina 26.8. Retkellä keskitytään tuntemaan ihmisen ja luonnon välistä syvää yhteyttä. Retkellä tehdään erilaisia harjoitteita mm. ohjattua myötätuntomeditaatiota, luonnosta löytyvien materiaalien tunnustelemista ja luonnosta löytyvien hyötykasvien maistelemista. Retken lopussa rauhoitutaan teeseremonian ääreen.

Teeseremoniassa kokoonnutaan yhteen, istutaan hiljaa ja juodaan teetä. Teemestari hauduttaa teen huolella, ja tarjoaa se vieraille kauniisti. Vieraiden osana on vain olla oma itsensä, ja nauttia teestä ja tästä hetkestä, sellaisena kuin se on. Retki sopii kaikille, jotka hakevat luonnosta rentoutusta sekä kokonaisvaltaista kokemusta.

Retken vetäjinä toimivat Tuomas Lilleberg ja Ville Sorsa. Molemmat ovat kokeneita metsänkävijöitä sekä takaavat turvallisen, leppoisan ja henkisiä voimavaroja lataavan retken.

Tuomas Lilleberg on vastavalmistunut biologian ja maantiedon aineenopettaja (FM), ympäristöbiologi ja luonto-opas. Hän pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuutta oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin välttämättömyydestä ja tuomaan naurua, toivoa ja merkitystä jokapäiväiseen elämään. Tuomas pyrkii kohtaamaan jokaisen aidosti ja läsnäolevasti. Hänen tavoitteenaan on levittää ajatusta, että ihminen ja luonto on samalla puolella.

Ville Sorsa on lääketieteen opiskelija, joka on harjoittanut zen-meditaatiota ja teeseremoniaa päivittäin vuoden 2014 kesästä lähtien. Hänen tavoitteenaan on lisätä ihmisten hyvinvointia ja kannustaa ihmisiä kestävämpään elämäntapaan, tarjoamalla kokemuksia yhteydestä itseen, muihin ihmisiin ja luontoon. Aikaisempien teeseremonia vieraiden palautteiden perusteella teeseremonia voi antaa esim. pysäyttävän rauhan ja selkeyden kokemuksen, kauneuden kokemuksen tai vastauksia mieltä pitkään painaneisiin kysymyksiin.

Ilmoittaudu mukaan!

Lähteet:

Grahn, P., & Stigsdotter, U. K. 2010. The relation between perceived sensory dimensions of urban green space and stress restoration. Landscape and Urban Planning, 94(3–4), s. 264–275.

Korpela, K., Ylén, M., Tyrväinen, L. & Silvennoinen, H. 2010. Favorite green, waterside and urban environments, restorative experiences and perceived health in Finland. Health Promotion International 25, s. 200–209.

Lee, J., Li, Q., Tyrväinen, L., Tsunetsugu, Y., Park, B.-J., Kagawa, T. & Miyazaki, Y. 2012. Nature therapy and preventive medicine. In: Maddock, J. (ed.). Public Health - Social and Behavioral Health. InTech, s. 325–350.

Tsunetsugu, Y., Lee, Y., Park, B.-J., Tyrväinen, L., Kagawa, T. & Miyazaki, J. 2013. Physiological and psychological effects of viewing urban forest landscapes assessed by multiple measurements. Landscape and Urban Planning 113, s. 90–93.

Tyrväinen, L., Ojala, A., Korpela, K., Lanki, T., Tsunetsugu, Y., & Kagawa, T. 2014b. The influence of urban green environments on stress relief measures: A field experiment. Journal of Environmental Psychology, 38, s. 1– 9.