Ajankohtaiset

Helinä Rautavaaran museossa järjestettiin taidetyöpajoja osana yhteisötaideprojektia

Yleisomanageri Taina Kilpelä esittelee museoesineistoa oppilaille

Helinä Rautavaaran museon yleisömanageri Taina Kilpelä esittelee oppilaille museoesineistöä

Media-alan opiskelijat järjestivät maaliskuun alussa kaksi taidetyöpajaa osana yhteisötaideprojektia. Työpajat järjestettiin Helinä Rautavaaran museossa, joista ensimmäiseen osallistui Auroran koulun 5-luokkalaisia ja toiseen Omnian monikulttuurinen lähihoitajaryhmä. Yhteisötaideteos, Helinän tarinamekko, tulee olemaan opiskelijoiden piirtämistä, Helinä Rautavaaran museoaineistoon pohjautuvista ja taidetyöpajoissa väritetyistä värityskuvista koottu mekko.

Ensimmäisessä taidetyöpajassa koululaiset valitsivat mieleisensä värityskuvan. Tämän jälkeen museon yleisömanageri Taina Kilpelän opastuksella kierrettiin tutustumassa kuvia esittäneisiin oikeisiin esineisiin. Kierroksen jälkeen koululaiset pääsivät värittämään ja koristelemaan kuvia kierrätysmateriaaleilla.

Auroran koulun opettaja Raija Herralan mielestä koululaisille on tärkeää päästä opiskelemaan ja oppimaan myös koulurakennuksen ulkopuolelle. Eri alojen ammattilaisten yhteistyöstä hyötyvät kaikki osapuolet, eniten varmasti oppilaat, lisää Herrala. Työpajassa mukana olleet oppilaat kertoivat projektin olevan mieluisa juttu.

Oppilas värittää taidetyöpajassa kuvaa joka perustuu Helinä Rautavaaran museon esineistöön

Yhteisötaideteos on yhteistyöprojekti, jossa on mukana Helinä Rautavaaran museo, Auroran 5-luokka ja Lasten kulttuurikeskus Aurora. Yhteistyö toteutetaan osana jokaisen mukana olevan toimijan arjen työtä, eikä tässä ole ulkopuolista hanketta tai rahoitusta, kertoo Omnian opettaja Annukka Mikkola.

Taideohjaaja Jenni Vilander kertoo, että toisessa projektissa koululaiset tulevat vielä tekemään Lasten kulttuurikeskus Auroran pihapiiriin taidepolun, jonka varrella on heidän itsensä tekemiä taideteoksia. Taidepolun teemana on ilmastonmuutos, joka sai eniten ääniä koululaisten ideoinnin ja äänestyksen pohjalta. Taidetyöpaja tarjosi myös näihin tuleviin taideteoksiin inspiraatiota.

Omnian yhteisötaiteen kurssin projekti pohjautuu opiskelijoiden piirtämiin, Helinä Rautavaaran museoaineistoon pohjautuviin värityskuviin. Kolmiosaisessa pedagogisessa yhteisötaidehankkeessa, Helinän tarinamekossa, ommellaan seuraavaksi työpajassa syntyneistä kuvista paperikimonoita. Näistä kootaan Helinän tarinallinen mekkopolku Entressestä Omniaan ja Lasten kulttuurikeskus Auroraan. Tarinamekkoon liitetään myös naamio ja berimbau-soitin. Projektin kolmannessa osassa toteutetaan värityskuvista värityskirja, jossa on myös tietoa Helinä Rautavaaran museon esineistöstä.

Ensimmäisessä taidetyöpajassa olivat mukana opiskelijat Maija Hyvärinen, Carolina Kalske, Eedi Tjurin, Evgenij Tapdygov, Gülen Tapalogiu ja Artur Efimou.