Ajankohtaiset

Espoon työväenopiston kädentaitojen kevätnäyttely Yhdessä tehden

AVAJAISET TI 30.5.2017 KLO 17–19
Espoon kulttuurikeskus, näyttelytila, Kulttuuriaukio 2, Tapiola
Avoinna: 31.5.–11.6., ma–pe klo 10–20, la–su klo 10–15

Käsityön taiteen perusopiskelijoiden kevään teemana oli veistoksellinen kolmiulotteisuus sekä kovan ja pehmeän materiaalin yhdistäminen. Näyttelyyn valmistettu teos on perusopintojen lopputyö, jossa on käytetty kolmen vuoden aikana opittuja käsityötekniikoita ja materiaalintuntemusta uudella ja luovalla tavalla. Tekstiilitekniikat kuten ompelu, huovutus, kone- ja käsin kirjonta, värjäys, räppäys, ryijyn ompelu, neulonta ja virkkaus ovat saaneet veistoksellisia muotoja ja niihin on yhdistetty mm. keramiikkaa, lasia, helmiä, rannoilta kerättyjä kiviä, metallia sekä kierrätys- ja luonnonmateriaaleja. 

Veistoksellisissa teoksissa voi aistia Suomen luonnon runollisen ja satumaisen tunnelman. Löydät metsän kuninkaan kruunun, luovia ideoita kasvavia mustikanvarpuja sekä salaperäisen lummelammen, jonka voi nähdä vain öisin. Aallot kohisevat rannalla ja värikkäät kukat loistavat kesäisellä niityllä. Seitsemän veljestä ja Venla sekä taivaalla lentävät joutsenet vievät ajatukset 100-vuotiaan Suomen juhlavuoteen.

Käsityön taiteen perusopintojen syventävien opintojen opiskelijat saavat 6-vuotiset opintonsa päätökseen keväällä 2017. Näyttelyssä on esillä ryhmän keväällä 2017 tekemät opintojen päättötyöt. Päättötyön aiheena ryhmällä oli ”Melodia – luonnontunnetta. Tekstiilisäveliä 100-vuotiaalle Suomelle”. Kukin opiskelija lähestyi aihetta omalla tavallaan ja omista kokemuksistaan käsin. Tuloksena on 9 opiskelijan persoonalliset päättötyöt, joissa myös käytettyjen materiaalien ja käsityötekniikoiden kirjo on suuri. Töissä  ”Melodia - luonnontunne” tulee esille niin mielleyhtymiä erilaisiin luontokokemuksiin ja luonnonääniin kuin myös viittauksia suomalaiseen musiikkiin, esimerkiksi yhdessä työssä lähtökohtana on ollut Finlandia-hymni.

Kädentaitojen lopputyönäyttelyn yhteydessä on mahdollista kuunnella myös "Luo looppeja, sukella minimalistiseen musiikkiin" -kurssilta valmistuneita sävellyksiä, joita opiskelijat ovat tehneet tietokoneella. Ideana on, että tilassa soiva musiikki antaa katselukokemukselle syvyyttä ja uusia ulottuvuuksia. Käsityön taiteen perusopetuksen syventävien ryhmän teema, tekstiilisäveliä, sopii tähän yhteyteen täydellisesti, sillä tekstiilien kudoksissa ilmenee samankaltaista toisteisuutta kuin minimalistisessa musiikissa.

Pukutaide ja valokuvauskurssilla toteutettiin yhdessä ideoiden fantasia siitä, mitä opiskelijat ovat halunneet olla. Näyttelyssä on esillä valokuvia ja pukuja. Pukutaideopiskelijoiden asukokonaisuuksissa on toteutettu oma suunnitelma joko ompelemalla tai olemassa olevaa tuunaamalla. Valokuvaajien kanssa on mietitty, millaiseen ympäristöön ja tunnelmaan malli puvussaan on haluttu sijoittaa. Kuvauksen valaisuineen toteuttivat valokuvausopiskelijat. Ulkoasun ovat viimeistelleet maskeeraaja- ja kampaajaopiskelijat. Opiskelijoiden yhdessä heittäytymisen lopputuloksena syntyi upeita kuvia hämmästyttävistä muodonmuutoksista.

Yhteistyössä mukana olivat myös Stadin aikuisopiston teatterialan maskeeraajaopiskelijat, Kansallisteatteri, HIAP Suomenlinna ja Aalto-yliopiston Printlab. Lämmin kiitos tuestanne.  

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

Lisätiedot: