Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Biovaaka tuo helpotusta ruokahävikkiin

Uutinen | 16.09.2021
Omnian Kirkkokadun toimipisteen ruokalassa on otettu käyttöön biovaaka, jolla mitataan ruokahävikkiä. Tuotannon biovaaka keittiössä auttaa ammattilaisia.

13.9.–19.9.2021 vietetään hävikkiviikkoa. Omnian ruokapalveluissa syntyvää hävikkiä seurataan tarkasti. Kirkkokadun toimipisteen ruokalassa käytössä oleva biovaaka on tärkeä seurannan väline.

Biovaa’an käyttöä on pilotoitu vuoden ajan. Korona-ajan erityisjärjestelyjen vuoksi vaa’an käyttöä on varsinaisesti päästy kokeilemaan vasta tänä syksynä opintojen alettua.  

Palvelupäällikkö Tarja Hämäläinen ja Kirkkokadun keittiön esihenkilönä toimiva Maarit Nikkanen kertovat, että keittiön käytössä oleva vaaka on erinomainen apuväline hävikin mittaamiseen. Kirkkokadulla on lisäksi linjaston päässä oleva lautasvaaka, jolla kukin ruokailija voi mitata oman hävikkinsä.

Tarja Hämäläisen mukaan lautasilta tuleva hävikki muodostaa noin 19 prosenttia kaikesta jätteisiin menevästä ruoasta.

"Määrä on merkittävä, ja toivonkin, että lautasvaa’an käyttö auttaa herättelemään ajatusta omasta ruokailusta ja siitä, miten paljon ruokaa lautaselleen ottaa", hän painottaa.

Hyötyjä seurataan

Maarit Nikkasen mukaan ruokailijoilta tullut palaute biovaa’an käytöstä on ollut myönteistä ja sitä käytetään ahkerasti.  

"Keittiössä se on helpottanut työtä. Kokit käyttävät vaakaa tarkasti hyödykseen ja katsovat hävikin ruokailijamäärien mukaan", hän sanoo.

Biovaa’an käyttöönotto on osa Omnian kestävän kehityksen suunnitelmaa. Pilotin jälkeen on tarkoitus päättää jatkotoimenpiteistä sekä kartoittaa muiden toimipisteiden tarve.

Tarja Hämäläisen mukaan erityisesti vilkkaassa Kirkkokadun toimipisteessä sekä tuotannon vaa’an että lautasvaa’an käyttö on paikallaan.  

Biovaa’an käyttöä seurataan tänä lukuvuonna ja toukokuussa 2022 tarkastellaan, minkälaisia hyötyjä sen käytöstä on saatu Omniassa.

Biovaaka Kirkkokadun toimipisteellä mittaa ruokahävikkiä.
Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Kehittäminen
Kestävä kehitys