Ajankohtaiset

ATOY:n Janne Mäki: Työssä tarvitaan nöyryyttä ja kunnianhimoa

ATOY Autohuolto Oy:n operatiivinen johtaja Janne Mäki peräänkuuluttaa työelämään tulevilta nuorilta nöyryyttä ja kunnianhimoa.

”Muun muassa autoala on muuttunut valtavasti ja teknologioiden kehittyessä muuttuu edelleen”, Mäki toteaa. ”Työnantajalla on suuri vastuu siinä, että työssä oppimassa olevat alan opiskelijat pääsevät tutustumaan alansa tehtäviin ja työhön monipuolisesti.”

Janne Mäki vastaa ATOY Autohuolto Oy:n kolmestatoista toimipisteestä. Atoy Group toimii neljässä maassa. Varaosien tukkutoiminta on suurin osa liiketoiminnasta ja Atoy Autohuolto osa toimintaa. Mäki uskoo, että monella kokeneella työntekijällä on paljon annettavaa nuorille.

”Ehkä oppilaitoskin on hyvä paikka opettaa nuorille kunnianhimoista asennetta. Autoalalla asentaja voi nykyisin päästä vaativiinkin tehtäviin, kun tahtoa, taitoa ja asennetta on riittävästi”, hän tuumii. ”On paljon paikkoja, joissa työ vaatii korkean tason teknistä osaamista, olkoonkin, että monissa paikoissa tehdään edelleen raskasta fyysistä työtä.”

Nopea teknologioiden kehitys haastaa myös alan koulutusta tarjoavat oppilaitokset. Esimerkiksi sähkö- ja hybridiautot tekevät tuloaan aiempaa voimakkaammin. Vaihtoehtoiset energialähteet ja esimerkiksi tietokoneella tehtävät auton huoltotoimenpiteet vaativat uudenlaista osaamista alan kouluttajilta ja alalle tulevilta nuorilta. Janne Mäen mukaa työelämään tulevilta nuorilta vaaditaan ennen kaikkea reipasta asennetta ja valmiutta kysyä neuvoa tarvittaessa.

”Käsillä tekeminen on joillekin nuorille luontaista, ja olisi hienoa, jos esimerkiksi tälle alalle ei vain päädyttäisi. Autoala on äärimmäisen mielenkiintoinen ympäristö, jossa voi päästä ammatillisesti pitkälle ja kehittää osaamistaan.”