Ajankohtaiset

Alumniaamiaiset käynnistyivät polttavalla kysymyksellä - Voivatko aivosi hyvin?

Mikä olisikaan parempi hetki pohtia aivojen hyvinvointia, kuin hämärä marraskuun aamu työviikon alussa?  Juuri tällaiseen hetkeen järjestettiin Omnian ensimmäinen Alumniaamiainen, joka kokosi runsaslukuisasti Omnian johtamis- ja esimiestutkinnoista sekä tuotekehitystyön koulutuksista valmistuneita tärkeän asian äärelle – aivojen hyvinvointi modernissa työympäristössä. Toimialarehtori Tommy Mårdin avauspuheenvuoron jälkeen Helsingin yliopiston aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisala johdatti osallistujat aivokunnon saloihin.Omnian alumniaamiaisella toimialarehtori Tommy Mård on pitämässä avajaispuheenvuoroa.

Aivokunnon rapauttajat

Moisalan luettelema lista modernin työelämän haasteista aivokunnolle olivat monelle kuulijalle arkipäivää. Kiire, uuden oppimisen vaatimus, infoähky, multitasking sekä keskeytysten kulttuuri ovat pahempia aivokunnon rapauttajia.

Moni meistä uskoo olevansa tehokas tekemällä montaa asiaa yhtä aikaa - multitaskaamalla. Totuus on kuitenkin aivan toinen. Aivoja ei ole suunniteltu monisuorittamaan. Ihminen voi tehdä kerrallaan vain yhtä keskittymistä vaativaa asiaa, siitä pitävät huolen aivojen vanhat mekanismit. Multitasking on siis mahdotonta. Tehokkaan tekemisen sijaan multitasking kuormittaa aivoja, heikentää työn tulosta ja stressaa. Moisala kannustikin keskittymään yhteen asiaan kerrallaan ja pitämään päivän aikana lyhyitä taukoja. Niiden avulla syntyy parempaa työssä parempaa jälkeä!

Keskeytyksen kulttuuri

Helsingin yliopiston aivotutkija, psykologian tohtori Mona MoisalaMoisalan esittämä kysymys siitä, montako kertaa työ keskeytyy työpäivän aikana esimerkiksi työkaverin kysymyksen, puhelimen merkkiäänen tai oman käyttäytymisesi takia, sai aikaa vilkasta keskustelua yleisössä. Moni tunnisti keskeytyksen kulttuurin. Moisala muistutti, että keskeytykset kuormittavat aivoja, mutta ovat myös aikasyöppöjä. Keskeytyksen jälkeen saattaa kestää jopa 20 minuuttia päästä takaisin kiinni työhön.

Moni meistä on myös hankkinut itselleen itse itsensä keskeyttäminen -taidon. Keskittymiskyky on kadonnut ja tilalle on tullut itseaiheutettu keskittymishäiriö ADT. Siitä onneksi voi ja kannattaa hankkiutua eroon opettelemalla keskittymisen taito uudelleen.

Virtaukset ja silputOmnian alumniaamiaseen osallistujia Omnian Kookoskuppilassa.

Moisala kannusti osallistujia luomaan työpäiväänsä uuden työaikalain, jossa työpäivä jaetaan erilaisiin jaksoihin, kuten virtaus- ja silppujaksoihin. Virtausjaksoilla tehdään tärkeät työt. Puhelimet ovat silloin poissa näkyvistä ja työtä tehdään ympäristössä, joka mahdollistaa työhön keskittymisen. Virtausjaksolla kukaan tai mikään ei saa häiritä työtä. Nämä jaksot kannattaa keskittää aamupäivään, jolloin myös aivot ovat yön jälkeen virkeimmillään. Vähemmän keskittymistä vaativille sälähommille on oma silppujaksonsa iltapäivän puolella. Silloin hoidetaan juoksevia asioita – vastataan sähköposteihin ja hoidetaan puheluita.

Lajissaan ensimmäinen Alumniaamiainen synnytti paljon keskustelua ja pohdintaa siitä, miten voisimme ylläpitää niin omaa aivokuntoamme kuin myös toimia työpaikoilla aivokuntoa tukevina esimiehinä. Tilaisuus oli sopivasti ajoitettu aivojen virkeimmälle aamuajanjaksolle, ja mukaan tarttuikin monta vinkkiä niin Monalta kuin tilaisuuden osallistujilta.

Teksti: Eeva Seppälä
Kuvat: Teija Hakala