Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilija

”Tarjoilijalla pitää olla halu tehdä asiakaspalvelutyötä. Sydämestä lähtevä asenne tuntuu ja näkyy asiakkaalle!”

– Kouluttaja Jaana Karvinen, Omnia

Tarjoilijan työ on monille tuttu – asiakkaan näkökulmasta. Tarjoilun perussäännöt, tapakulttuuri, asiakkaan kohtaaminen ja puhuttelu, kattaminen, viinipullon avaaminen ja juomatietous ovat tarjoilijan ammattitaidon ydintä.

Tarjoilijan koulutuksessa suurin osa opista kertyy tekemällä käytännön työtä. Omnia tarjoaakin mahdollisuuksia päästä työn makuun jo osana opintoja: aivan alkuun harjoitellaan opetuskeittiössä, jossa tulevat kokit valmistavat ruuan ja tarjoilijat tarjoilevat. Myöhemmin harjoittelu jatkuu Omnian omassa ravintolassa, Ravintola Henricuksessa.

Kannustamme Omniassa opiskelijoita osallistumaan kilpailutoimintaan. Nuorille järjestettävän vuosittaisen Taitaja-kilpalun lisäksi kilpaillaan kovatasoisessa ravintola-alan oppilaitosten välisessä kilpailussa. Omniasta lähtee vuosittain kymmeniä hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijoita kansainväliseen vaihtoon.

Lue mitä Omnian tarjoilijaopiskelijat kertovat kokemuksistaan.

Tarjoilijalta kysytään joustavuutta sekä työaikojen, että työn sisällön suhteen. Työtehtävät voivat vaihdella joskus saman työpäivänkin aikana. Hyvä tarjoilija on motivoitunut, oma-aloitteinen, palveluhenkinen ja luonteva asiakkaita palvellessaan: hän osaa ottaa asiakkaan toiveet huomioon.

Joukkuepelaajahenkeä tarvitaan, koska tarjoilijat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä muun keittiö- ja ravintolahenkilökunnan kanssa.

Tarjoilijat työskentelevät lukuisissa erityyppisissä ravintoloissa. Työpaikkoja on fine dining -ravintoloiden ohella ketjuravintoloissa ja liikenneasemilla. Vilkas kahvilakulttuuri on avannut tarjoilijoille työpaikkoja myös kahviloihin.

Tarjoilijoiden työllisyysnäkymät ovat hyvät ja osaavasta henkilöstöstä on pulaa. Monet tarjoilijat työllistyvät henkilöstönvuokrausyritysten kautta.

Suoritus­vaihtoehdot

Näyttötutkinto on erityisesti aikuisille sopiva tapa suorittaa ammatillinen tutkinto. Näyttötutkinnossa osoitat opintojen tai työkokemuksen kautta kertyneen ammattitaidon aidoissa työtilanteissa. Tarvittaessa osallistut valmistavaan koulutukseen.

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet työskentelystä erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä kahvilassa ja ravintolassa.

Haku koulutukseen
6.2.2017 - 30.4.2017

Hae koulutukseen täyttämällä lomake.

Opiskelijavalinta

Valintainfo 10.5.2017 klo 17:00

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi, kutsutaan sähköpostilla suomen kielen kokeeseen (taso B1.2.).

 

Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan sähköpostilla vko 22/2017. Opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan pyynnöstä myös kirjeitse.

Muista täyttää hakulomakkeelle myös sähköpostiosoitteesi. Toimitamme kaikki kutsut sähköpostilla. Otsikkona on kutsun aihe ja viestikentässä olevasta linkistä pääset lukemaan koko viestin. Kannattaa katsoa myös roskaposti, jos et ole saanut meiltä viestiä. Hakeutumista koskevat tiedustelut: haku(at)omnia.fi.

 

Koulutusaika
14.8.2017 - 31.12.2018

Opetusta on iltaisin klo 16.15 - 20.15 lukujärjestyksen mukaan. Koulutuksessa tärkeässä roolissa on työssä oppiminen, joka tehdään työelämän työaikoina.

Opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Tutkinnon voi myös suorittaa ilman valmistavaa koulutusta, jos sinulla on jo olemassa tutkinnossa vaadittava osaaminen.

Ilman aikaisempaa osaamista koulutus kestää keskimäärin 1,5 vuotta. Osaaminen tunnistetaan henkilökohtaistamisen yhteydessä.

 

Toimipiste

Lakelankatu 1, Espoon keskus

Toteutus

Opetus muodostuu lähiopetuksesta ja verkko-opinnoista sekä työssä oppimisesta. Työssä oppimassa ollaan työpaikan normaalina työaikana.

Tutkinnon suorittajalle laaditaan koulutuksen alkaessa henkilökohtaistamista koskeva asiakirja. Päätoimisen opiskelun edellytys on 3 ov/kk. Opetuskieli on suomi.

Pääsyvaatimuksena on suoritettu oppivelvollisuus ja alalla vaadittava terveys.

Koulutuksen sisältö

Tutkintoon sisältyy kolme pakollista ja kolme valinnaista tutkinnon osaa.

Pakolliset tutkinnonosat:

  • Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen
  • Asiakaspalvelu ja myynti
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu

Valinnaiset tutkinnonosat:

  • Kokouspalvelut
  • Á la carte-tarjoilu
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu
  • Juomien myynti ja tarjoilu
  • Kahvilapalvelut
  • Pikaruokapalvelut
  • Yritystoiminnan suunnittelu
Hinta

Tutkintomaksu 58 €

Opetushallitukselle tilitettävän tutkintomaksun 58 euroa tutkinnon suorittaja maksaa ilmoittautuessaan  näyttötutkintoa suorittamaan.

Lisätietoja antaa

Kouluttaja Matti Kuosmanen
p. 040 126 4918, matti.kuosmanen(at)omnia.fi

Opinto-ohjaaja Satu Mähönen
p. 040 126 7446, satu.mahonen(at)omnia.fi

Peruutusehdot

Tutkintomaksua ei palauteta, mikäli tutkinnon suorittaja eroaa tai keskeyttää opintonsa tutkinnon suorittamisen ilmoittautumisen jälkeen.

Muutokset mahdollisia.