Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Kirjastopalveluiden käyttösäännöt

Omnian kirjasto- ja tietopalvelut on tarkoitettu Omnian ammatillisille ja lukio-opiskelijoille sekä henkilökunnalle. Lainausoikeus ei koske Työväenopiston opiskelijoita.
Käyttösäännöt ovat vahvistettu kuntayhtymän johtajan päätöksellä 27.4.2017 § 28.

Lainausoikeus ja kirjastokortti

Kirjastokortin saa täyttämällä kirjaston ilmoittautumislomakkeen ja todistamalla henkilöllisyytensä kuvallisella henkilöllisyystodistuksella. Kirjastokortin omistaja sitoutuu noudattamaan näitä käyttösääntöjä. Sama kortti on käytössä Espoon keskuksen ja Leppävaaran kirjastoissa. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja esitettävä lainattaessa. Asiakkaan on ilmoitettava yhteys- ja henkilötietojen muutokset kirjastoon. Hän on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta ja kertyneistä maksuista. Asiakas joutuu lainauskieltoon, mikäli hänellä on myöhästymis- tai muita maksuja 5 euroa tai enemmän.

Laina-ajat

Aineiston laina-aika on 28 vrk. Lainattavien lehtien laina-aika on 14 vrk. DVD:den laina-aika on 3 vrk. Henkilökunnan työkokoelmasta lainatun aineiston laina-aika on maksimissaan yksi lukukausi. Käsikirjoja ei lainata.

Lainaaminen ja palauttaminen

Aineisto lainataan kirjastokortilla joko lainausautomaatista tai palvelutiskiltä. Lainat on palautettava tai uusittava eräpäivään mennessä. Palauttaa voi joko palvelutiskille tai palautuslaatikoihin, joihin materiaalia voi jättää myös kirjastojen aukioloaikojen ulkopuolella. Lainaaja on itse velvollinen seuraamaan lainojensa eräpäiviä. Lainan erääntymisestä ilmoitetaan asiakkaalle sähköpostitse 2 päivää ennen eräpäivää. Eräpäivän jälkeen myöhästymisilmoitukset lähetetään postitse 7 ja 28 päivää eräpäivän jälkeen. 2 kuukautta eräpäivän jälkeen palauttamattomasta lainasta ja myöhästymismaksuista lähetetään lasku. Mahdolliset häiriöt sähköposti- tai verkkopalveluissa eivät vapauta asiakasta maksuista.

Uusiminen ja varaaminen

Aineiston varaaminen ja uusiminen on ilmaista ja tehdään internetin kautta kirjaston verkkosivuilla. Asiakas ei voi varata itsellään lainassa olevaa aineistoa.  Lainoja voi uusia, mikäli niihin ei ole varauksia. Internetin kautta ja kirjastossa lainoja voi uusia 3 kertaa, jonka jälkeen ne on tuotava kirjastoon uusittavaksi.

Maksut

Asiakkaalta peritään maksuja myöhässä olevasta, kadonneesta tai rikkoutuneesta aineistosta. Omnia siirtää palauttamattoman aineiston ulkoiseen perintään. Laskun maksamisen jälkeen asiakas ei ole oikeutettu hyvitykseen, vaikka palauttaisi korvatun aineiston.

  • Myöhästymismaksu 0,20 €/laina/vuorokausi
  • DVD:t 1,00 €/laina/vuorokausi

Myöhästymismaksua ei kerry kirjaston kiinniolopäiviltä. Myöhästymismaksu voi yhdeltä lainalta olla enintään 5€. Kadonnut tai rikkoutunut aineisto korvataan maksamalla kirjaston esittämä korvaushinta tai toimittamalla kirjastoon uusi, vastaava teos.

  • Uusi kirjastokortti kadonneen tilalle 3,00€

Kaukopalvelu

Mikäli aineistoa ei löydy omasta tai lähikirjastojen kokoelmista, se voidaan kaukolainata muista Suomen kirjastoista pääkaupunkiseudun kirjastoja lukuun ottamatta. Kaukolainan hinta määräytyy lainan lähettävän kirjaston hinnaston mukaan. Omnian kirjasto- ja tietopalvelut välittää kirjastoille kaukolainoja kotimaahan yleiskokoelmasta. Kaukolaina maksaa 10,00€ /kirja. Kaukolainapyyntö tehdään sähköpostitse.

Tietopalvelu

Asiakkaat saavat opastusta erilaisissa tiedonhallintaan liittyvissä ongelmissa. Tiedonhakupyynnöt tehdään sähköpostitse (kirjasto@omnia.fi). Kaikki uudet opiskelijat ja henkilökunta perehdytetään kirjaston toimintaan ja tiedonhakuun pienryhmissä järjestettävissä esittelyissä. Erillistä tiedonhaun opastusta ja ohjausta pidetään opiskelijoille ja henkilökunnalle pyydettäessä.

Tietosuoja

Asiakasrekisterin henkilötietoja ei luovuteta ulkopuolisten käyttöön. Todistettuaan henkilöllisyytensä asiakkaalla on oikeus tarkistaa omat tietonsa rekisteristä. Lainaustietoja käytetään vain lainausten valvontaan. Rekisteriseloste on nähtävissä kirjastossa ja Omnian verkkosivulla.

Takaisin ylös
Tagit:
Turvallisuus