Matkailu-, ravitsemus- ja talousala

Alkoholijuomien anniskelu. Ohje 4/2018

Materiaali anniskelupassin suorittamiseen.
Ylläpitäjä: Valvira sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto

Ammattikeittiön ABC - videomateriaalia

Viisi lyhyttä videota kuvaa ammattikeittöalan keskeisiä toimintoja ja osaamisvaatimuksia.

Videoidut teemat ovat:

  • Ruoanvalmistusmenetelmät
  • Ergonomia ja työturvallisuus
  • Hygienia ja omavalvonta
  • Kestävä kehitys
  • Asiakaspalvelu

Tekijä: Ammattikeittiöosaajat ry

Barista

Pauligin lehti kahvin maailmasta.

Elintarvikkeiden pakkaaminen

Perustietoa materiaaleista, menetelmistä, pakkauksen tehtävistä sekä ympäristövaikutuksista.
Ylläpitäjä: Opetushallitus

Energiatehokas ammattikeittiö

Oppaaseen on kerätty tietoa niistä ratkaisuista ja käytännön keinoista, joilla ammattikeittiöissä voidaan tehokkaasti ja tuloksellisesti säästää energiaa.
Ylläpitäjä: MaRa ry

Evira - elintarviketurvallisuusvirasto

Tietoa mm. elintarvikkeista sekä hygieniaosaamisesta.

Fineli - elintarvikkeiden koostumustietopankki

Tietoa mm. ruokavalioista, ravitsemussuosituksista sekä elintarvikkeiden koostumuksista.
Ylläpitäjä: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Hotellihuoneen siivous - videomateriaalia

Videot on tuotettu PUHVI- puhdistusalan virtuaaliset oppimisympäristöt- hankkeessa. Sisältää seuraavat aiheet:

  • Siivouksen valmistelu, 2:24 min
  • Lattian pyyhintä, 2:56 min
  • Vuoteen petaus, 5:40 min
  • Parivuoteen petaus, 8:44 min
  • Siivous, 9:54 min
  • Siivouksen lopputyöt, 3:00 min
  • WC-tilan ylläpitosiivous, 2:42 min
  • Suihkutilan ylläpitosiivous, 2:50 min

Hygieniaosaaminen selkokielellä

Verkkomateriaali tukee samannimistä kirjaa ja sisältää tehtäviä kirjan eri aihealueista.
Ylläpitäjä: Opetushallitus

Hygieniaosaaminen

Duuniin-hankkeessa tuototettu selkokielinen materiaali.

Tekijä: Hyria koulutus

Javisst: hotelliala

Hotellialan asiakaspalvelutilanteisiin liittyvää ruotsin kielen aineistoa. Videoita, tekstejä ja harjoituksia mm. asiakkaiden tervehtimisestä, tuotteiden ja palveluiden esittelystä sekä ohjeiden antamisesta.
Ylläpitäjä: Yle

Javisst: ravintola-ala

Ravintola-alan asiakaspalvelutilanteisiin liittyviä ruotsin kielen aineistoja. Videoita, tekstejä sekä harjoituksia muun muassa tilauksen vastaanottamisesta, ruokalajien esittelystä sekä laskun tuomisesta.
Ylläpitäjä: Yle

Kanapen taittaminen - video

Kesto: 1.44 min
Tekijä: Samu Koskimies

Kokkipeli

Asiakaspalvelua käsittelevä verkkopeli sisältää 500 monivalintakysymystä, käsitellen tarjoilutapoja, ruokailutilan kunnostamista, asiakaspalvelua, kassatoimintoja sekä maksuvälineitä. Pelissä on myös eri aihealueita käsitteleviä kuvatehtäviä ja videokysymyksiä.
Ylläpitäjä: Opetushallitus

Laatuvirheitä leipomossa

Teoriaa ja tehtäviä sisältävä materiaali valmistusprosessista ja tuotteen laadusta.
Ylläpitäjä: Opetushallitus

Leipätiedotus ry

Leipomoteollisuuden tiedotusyksikkö. Sivustolta löytyy reseptejä sekä mm tietoa leivän historiasta ja viljalajeista.

Lupa kokata

Sivustolta löytyy mm. elintarvikehygienian perusteet.

Majoitustoiminta ja palveluosaaminen

Harjoituskysymyksiä ja tehtäväviä liittyen samannimiseen kirjaan.
Tekijät: Mirja Rautiainen ja Mika Siiskonen

MaRan toimialatietoa

MaRa on matkailu-, majoitus-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan sekä niihin liittyvän hyvinvointipalvelualan yrittäjien ja työnantajien edunvalvoja ja työmarkkinajärjestö. Sivustolta löytyy ajankohtaista tietoa ja tilastoja toimialasta.
Julkaisija: MaRa ry

Marsipaaniruusun tekeminen - video

Kesto: 4.38 min
Tekijä: Lapin ammattiopisto - Leipuri-kondiittorit.

Matkailu kotimaassa.fi

Kotimaan matkailun erikoislehti ja arkisto.

Matkailualan kuluttajansuoja

Tietoa kuluttajille sekä matkatoimistoille matkustamiseen liittyvästä kuluttajansuojasta.
Ylläpitäjä: Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Matkailulehti

Perhe-, kulttuuri-, ja ryhmämatkailun erikoislehti.

Matkailun turvallisuustyökalut / Tourism safety tools

Sivustolta löytyy majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluihin liittyviä turvallisuusasioita.
Julkaisija: Lapin ammattikorkeakoulu

Matkailusilmä

Matkailualan ajankohtaisia teemoja käsittelevä lehti ja arkisto.
Julkaisija: MEK

Matkaviikko

Matkailualan ammattilaisten online-uutispalvelu.
Ylläpitäjä: Matkaviikko Kustannus.

Niki

Sinebrychoffin asiakaslehti (K-18)

Purtavaa puhtaasti

Opiskele hygieniaosaamista. Materiaali sisältää hygieniaosaamistestissä tarvittavat perustiedot.
Ylläpitäjä: mm. Opetushallitus

Ravintolakeittiö - ett restaurangkök  - a restaurant kitchen

Oppimisaihio joka sisältää  englannin-, ruotsin ja suomenkielisiä sanastoja ja harjoituksia.
Ylläpitäjä: Opetushallitus

Ruokatieto

Tietoa elintarvikkeista, ruoasta ja suomalaisesta ruokakulttuurista.
Ylläpitäjä: Ruokatieto yhdistys ry

Tapahtuman järjestämisen turvallisuus

Oppimateriaali kuvaa turvallisuutta tapahtuman järjestämisen eri vaiheissa.
Ylläpitäjä: Lapin matkailuyliopisto & Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti.

Toiminnallista matematiikkaa elintarvikealoille

Tehtävät sopivat kaikille aloille, joilla käsitellään elintarvikkeita.
Materiaalin tavoitteena on saada opiskelijat kiinnostumaan matematiikasta ja integroida se mielekkäästi työhön.
Osa tehtävistä vaatii myös keittiö työskentelyä.
Ylläpitäjä: Opetushallitus

Visit Finland

Matkailun markkinointi, tilastointi ja tutkimustietoa.
Ylläpitäjä: Visit Finland (entinen MEK).

Vitriini

Vitriini-lehden verkkoartikkeleita. Painetut lehdet löytyvät kirjaston lehtisalista.
Julkaisija: MaRa ry

Voie expresse

Ruoka- ja keittiösananstoa sekä tehtäviä ranskaksi.
Ylläpitäjät mm. Opeko & Ranskan kulttuurikeskus.