Kansainväliset työssäoppimisjaksot

Syvennä ammatillista osaamistasi ja paranna kielitaitoasi ulkomailla.

Omniassa voit suorittaa osan ammatillisista opinnoistasi työssäoppimisena ulkomailla oman alasi yrityksessä. Ulkomaanjaksot ovat yleensä 2-10 viikon mittaisia. Ammatillisen osaamisen lisäksi ulkomaan vaihtojaksot parantavat kielitaitoasi ja opit toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja kulttuureissa.

Omnia myöntää opiskelijoilleen EU:n tai Opetushallituksen apurahoja erilaisten verkosto- ja muiden hankkeiden kautta. Apurahat kattavat yleensä matka- ja majoituskulut. Näissä projekteissa ovat mukana useat EU-maat, Japani, Intia, Kiina, Tansania, Nepal ja Venäjä.

Voit myös itse etsiä ulkomailta työssäoppimispaikan. Jos kohdemaa ei ole kumppanimaana Omnian hankkeissa, sinulla on mahdollisuus hakea Omnian omaa apurahaa, joka on 300-500 € kohteesta riippuen. Huomaathan kuitenkin, että Omnialta ei saa tukea työssäoppimisjaksoille Yhdysvaltoihin, Kanadaan tai Australiaan, sillä esimerkiksi Yhdysvaltoihin ei myönnetä viisumeita toisen asteen opiskelijoiden työssäoppimisjaksoja varten.

Keskustele hyvissä ajoin, noin vuosi ennen vaihtojaksoa, ryhmänohjaajasi tai vastuukouluttajasi, työssäoppimisen ohjaajasi ja osastosi kv-vastaavan (ammatillinen perusopetus, ammatillinen aikuisopetus) kanssa mahdollisuudesta suorittaa työssäoppimisjakso ulkomailla.

Kevät Bilbaossa, Minuutteja maailmalta, Jenna Wörlin. CIMO/OPH

Lukuvuoden 2018-2019 ulkomaan TOP-jaksoille on kaksi hakuaikaa

Syksyn 2018 jaksoille haku päättyi maaliskuussa 2018 ja kevään 2019 jaksoille haetaan pe 21.9.2018 mennessä.

Kaikki vaihtojakson hakuasiakirjat (alustava hakulomake, Europassi-CV ja vapaamuotoinen hakukirje) tulee palauttaa kv-toimistoon hakuajan päättymiseen mennessä.

Tärkeimmät valintaperusteet kansainvälisille (kv) työssäoppimisjaksoille

  • Hakuajan päättymiseen mennessä palautettavat asiakirjat:
  • Hyvä käytös ja edellytykset edustaa Omniaa ja Suomea sekä ajallaan suoritetut opinnot.
  • Kohdemaan kielen/englannin kielen riittävä taito.
  • Hyvä terveydentila.
  • Pääsääntöisesti viimeisen vuoden opiskelija ja 18 vuotta täyttänyt (lisäksi työssäoppimisjakso Suomessa suoritettu/alan työkokemusta).
  • Ammatillisessa perusopetuksessa opiskelevalla tulee olla valittuna kansainvälisyyspolku.

Omniasta maailmalle, KV-vaihto. Kokkikilta Original Espoo, Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto; Omnia

Hakuprosessi kansainväliselle TOP-jaksolle

Kun alustava hakemuksesi on käsitelty ja hyväksytty omalla osastollasi, kv-vastaava/ryhmänohjaaja/vastuukouluttaja toimittaa hakulomakkeesi kv-toimistoon.

Hakuajan päätyttyä oman alasi kv-koordinaattori on sinuun yhteydessä. Kaikille hakeneille järjestetään myös pakollinen kv-info, jossa saat vastauksia käytännön kysymyksiin hakuprosessista.

Lisäohjeita kv-jaksolle hakeutumisesta ja Omnian opiskelijoiden matkablogeja löydät Omnialaiset maailmalla-blogista.

Kaksi minuuttia maailmalta – Ville Luonuansuu, Köln. Minuutteja maailmalta. CIMO/OPH

Kansainvälisiä kokemuksia voit hankkia myös kotimaassa

Ulkomaanvaihtojen lisäksi kansainväliseen toimintaan on mahdollista osallistua myös Suomessa kotikansainvälistymisen kautta. Voit tavata Omniaan työssäoppimisjaksoille tulevia ulkomaalaisia opiskelijoita ja osallistua heille järjestettävään vapaa-ajan ohjelmaan.

Ammatillisen perusopetuksen opiskelijana sinulla on myös mahdollisuus valita kansainvälinen opintopolku osaksi opintojasi. Polulla pääset tutustumaan eri maiden kulttuureihin ja voit sisällyttää opintoihisi myös kielikursseja (katso työväenopiston kielikurssit ja lukion kielikurssitarjonta).

Vaihtojakson jälkeen

Täytä alla oleva palautelomake kv-työssäoppimisjaksosi jälkeen. Lomake on suomenkielinen.

Palautelomake Omniasta ulkomaan TOP-jaksoilla olleille