Kansainväliset työelämässä oppimisjaksot

Syvennä ammatillista osaamistasi ja paranna kielitaitoasi ulkomailla.

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen kansainväliset vierailut ja vaihdot on peruttu 31.3.2021 saakka. Voit kuitenkin hakea kevään 2021 liikkuvuusjaksoille normaalisti lokakuun 2020 loppuun mennessä. Kevään tilannetta tarkastellaan uudelleen vuoden 2021 puolella, jolloin tiedotamme jälleen tilanteesta.

Omniassa voit suorittaa osan ammatillisista opinnoistasi työssäelämässä oppimisena (TO) ulkomailla oman alasi yrityksessä. Kansainväliset työelämässä oppimisjaksot ovat yleensä 2-10 viikon mittaisia. Voit myös häkeä pidemmälle: 3-12 kuukauden mittaiselle Erasmus+Pro-jaksolle. Ammatillisen osaamisen lisäksi kansainväliset työelämässä oppimisjaksot parantavat kielitaitoasi ja opit toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja kulttuureissa.

Omnia myöntää opiskelijoilleen EU:n tai Opetushallituksen apurahoja erilaisten verkosto- ja muiden hankkeiden kautta. Apurahat kattavat yleensä matka- ja majoituskulut. Näissä projekteissa ovat mukana useat EU-maat, Japani, Intia, Kiina, Tansania, Nepal ja Venäjä.

Erityisen tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleva opiskelija voi hakea apurahan lisäksi harkinnanvaraista korotettua ruokarahaa vaihtojakson mahdollistamista varten. Korotettua ruokarahaa haetaan suoraan kansainvälisyyspalveluista vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella.

Voit myös itse etsiä ulkomailta työelämässä oppimispaikan. Jos kohdemaa ei ole kumppanimaana Omnian hankkeissa, sinulla on mahdollisuus hakea Omnian omaa apurahaa, joka on 300-500 € kohteesta riippuen. Huomaathan kuitenkin, että Omnialta ei saa tukea jaksoille Yhdysvaltoihin, Kanadaan tai Australiaan, sillä esimerkiksi Yhdysvaltoihin ei myönnetä viisumeita toisen asteen opiskelijoiden työelämässä oppimisjaksoja varten.

Keskustele hyvissä ajoin, noin vuosi ennen vaihtojaksoa, vastuuopettajasi ja osastosi kv-vastaavan kanssa mahdollisuudesta suorittaa työelämässä oppimisjakso ulkomailla.

Hakuprosessi kansainväliselle työelämässä oppimisjaksolle

Kun alustava hakemuksesi on käsitelty ja hyväksytty omalla osastollasi, kv-vastaava tai vastuuopettaja toimittaa hakulomakkeesi kv-palveluihin.

Hakuajan päätyttyä oman alasi yhteyshenkilö kansainvälisyyspalveluissa on sinuun yhteydessä. Kaikille hakeneille järjestetään myös pakollinen kv-info, jossa saat vastauksia käytännön kysymyksiin hakuprosessista.

KV-vastaavat opettajat aloittain:

 • Autoala: Jari Tallgren
 • Hius- ja kauneusalat: Niina Guerra
 • Hiusala: Auli Maunuvaara
 • Kirkkonummen toimipisteen alat: Kai Ström
 • Kone- ja tuotantotekniikka ja tekninen suunnittelu: Nina Tuupanen
 • Laboratorioala: Petra Gynther
 • Liiketoiminta (Lehtimäentie): Päivi Ukkonen
 • Liiketoiminta (Leppävaara): Topi Lindgren
 • Matkailuala, hotelli: Leena Uusimäki
 • Media-ala ja kuvallinen ilmaisu: Jukka Järvinen
 • Puutarha-ala: Mika Rohunen
 • Puuteollisuus ja taideteollisuusala (puu): Mona Olander
 • Rakennusala: Markku Narinen
 • Ravintola- ja cateringala ja elintarvikeala: Oona Haapakorpi
 • Sosiaali- ja terveysala: Ulla-Maija Arminen
 • Taideteollisuusala (metalli): Ilkka Laakso
 • Talotekniikka ja sähkö- ja automaatioala: Marjo Savela
 • Tarjoilijat: Jaana Karvinen
 • Tekstiili- ja muotiala: Outi Tuohino
 • Tieto- ja tietoliikennetekniikka ja tieto- ja viestintätekniikka: Stephanus Vermeulen
 • Turvallisuusala: Juho Laakso

Oman alasi kv-asiantuntijan yhteystiedot.

Ennen vaihtojaksoa

Jokainen vaihtojaksolle lähtevä osallistuu kv-infotilaisuuteen ja suorittaa ennen lähtöään kansainvälisiä teemaopintoja. Kursseilla käydään läpi esimerkiksi vieraan kulttuurin kohtaamista sekä valmistaudutaan lähtöön. Lisäksi kaikkien lähtijöiden tulee opiskella kohdemaan kielen alkeita itsenäisesti tai Omnian tarjoamalla kurssilla.

Muistathan myös hyödyntää Omnian kirjasto- ja tietopalveluiden tarjontaa. Omnian kirjastossa on lainattavissa erilaisia matkaoppaita. Lisäksi tarjolla on eri maita ja kulttuureja käsittelevää kirjallisuutta sekä matkakertomuksia.

Kun olet saanut kv-koordinaattoriltasi varmistuksen jaksosi toteutumisesta, toimi seuraavasti:

 • Varaa aika koulun terveydenhoitajalle. Toimita terveydenhoitajan tapaamisen yhteydessä saatu todistus kv-toimistoon.
 • Tee rahoitussopimus kv-koordinaattorin kanssa. Huom! Sopimusten allekirjoittamisen jälkeen vaihdon peruutus on mahdollista tehdä kuluitta vain pakottavista syistä, kuten sairaustapauksessa tai läheisen kuoleman johdosta. Muussa tapauksessa vaihtonsa peruuttanut tai keskeyttänyt sitoutuu palauttamaan hänelle maksetut apurahat sekä korvaamaan oppilaitokselle peruutuksesta tai keskeytyksestä aiheutuneet kulut.
 • Täytä englanninkielinen koulutussopimus (Training Agreement) yhdessä top-ohjaajasi kanssa.  Sopimus tulee allekirjoituttaa opettajalla sekä vastaanottavassa yrityksessä. Sopimuspohjan saat kv-koordinaattoriltasi. Jos olet oikeutettu maksuttomaan lounaaseen kotimaan työssäoppimisjaksoilla, saat ateriakorvausta 3,60 € vaihtojaksosi jokaiselta päivältä (ma-su). Tukea saa myös matkapäiviltä.  Hyvissä ajoin ennen vaihtojaksosi alkua täytä sähköinen Ateriakorvauslomake. Valitse ”Selvitys”-kohdassa: ”Työssäoppiminen ulkomailla” ja kirjoita työssäoppimisen ohjaajan sähköpostiosoite lomakkeeseen.
 • Välitä kopio turvallisuustietolomakkeesta kv-koordinaattorillesi. Lomake on ladattavissa Omnian sivuilla kohdassa Kansainvälisyysvaihdon lomakkeet.
 • Mikäli suoritat näytön ulkomailla, täytä näyttösuunnitelma yhdessä työssäoppimisen ohjaajan kanssa.

Apuraha

Omnian myöntämä EU-apuraha kattaa useimmissa tapauksissa matka- ja majoituskulut. Saat 90 % apurahasta (vähennettynä lento- ja majoituskuluilla) ennen matkalle lähtöäsi ja loput 10 % matkan jälkeen, kun olet hoitanut kaikki sovitut tehtävät ja palauttanut vaaditut asiakirjat hyväksytysti.

Tarvitset jaksolle AINA myös omaa rahaa. Varaa omaa käyttörahaa ainakin 300-400 € vaihtosi pituus ja maan yleinen hintataso ja omat kulutustottumuksesi huomioon ottaen.

Opintotuki

Voit hakea vaihtojakson ajalle asumislisää, jos kansainvälinen työelämässä oppiminen kestää yli kaksi kuukautta.
Hakemukseen liitetään opiskelutodistus ulkomaan työssäoppimis- tai opiskelujaksosta, jonka saat kv-koordinaattoriltasi.

Luvat

Tarkista ja hoida mahdolliset luvat ja viisumit ajoissa. Voit selvittää tarvittavat asiakirjat kohdemaan lähetystöstä. Kohdemaahan voi tarvita esim. opiskelu-, oleskelu- tai työluvan tai viisumin (ei vaadita Pohjoismaissa eikä EU/ETA-maissa). Joissakin maissa tai aloilla vaaditaan rikosrekisteriote Suomesta (Oikeusrekisterikeskuksen sivut ja lomakkeet). Rikosrekisteriote haetaan täyttämällä sähköinen hakemus. Joissain erikseen ilmoitettavissa tapauksissa tarvitaan myös maksullinen kansainvälinen rikosrekisteriotelomake viisumia, työlupaa, oleskelulupaa tai muuta siihen verrattavaa syytä varten esitettäväksi ulkomaan viranomaiselle.

Vakuutukset

Hae Kelalta eurooppalainen sairaanhoitokortti. Koulun puolesta sinulla on tapaturma- ja vastuuvakuutus, joka on voimassa työaikana. Vapaa-ajalle sinun tulee hankkia matkavakuutus omasta vakuutusyhtiöstäsi. Vakuutuksen tulisi sisältää matkatavara- ja matkustajavakuutus. Varmista, että vakuutus on voimassa koko matkasi ajan. Useat jatkuvat matkavakuutukset kattavat enintään 45 päivää kestävien matkojen tapaturmat, sairastumiset tai vahingot.

Vaihtojakson aikana

Kansainvälisen työelämässä oppimisjakson aikana on hyvä olla säännöllisesti yhteydessä omaan työelämässä oppimisen ohjaajaan Omniassa ja kansainvälisyyspalveluihin.

Jokainen opiskelija tekee myös jaksostaan matkaraportin sekä Omnialle että EU-rahoittajalle. Lue tarkemmat ohjeet Omnian raportin tekemiseen alta.

Matkaraportin tekeminen

Jokaisen vaihtoonlähtijän tulee tehdä vaihtojaksostaan matkaraportti. Blogin pitäminen on kätevä tapa koota unohtumattomat oppimiskokemuksesi ja jakaa ne muille kiinnostuneille. Tälle sivulle olemme koonneet vinkkejä matkaraportin tekemiseen.

Jakaaksesi kokemuksiasi sosiaalisessa mediassa käytä hashtageja:

#omniamaailmalla

Vaihtojaksosi maan mukaan esimerkiksi #omniasaksassa

@omniasome

#VocationalSkills

#ILoveErasmusPlus

#ErasmusPlus

Matkaraporttissa tulee käsitellä seuraavia asioita:

 • työssäoppimispaikka (Huolehdi kuvausluvat!)
 • työtehtävät
 • mitä uutta opit
 • työkulttuurien erot
 • uudet työtavat ja -menetelmät. Onko työtavoissa huomattavia eroja verrattuna Suomeen?
 • mikä jäi mietityttämään
 • mahdollisten ongelmatilanteiden kuvaus ja ratkaisu
 • miksi kannattaa lähteä ulkomaan top-jaksolle
 • miten valmistauduit kv-top-jaksolle ja mihin valmistautumisessa olisi kannattanut enemmän panostaa?

HUOM: ethän kerro blogissa salassapidettäviä tietoja työelämässä oppimisyrityksestäsi tai asiakkaista, joiden kanssa työskentelet. Kysy myös aina lupa valokuvien tai videoiden ottamiseen ja julkaisemiseen.

Matkaraporttisi/ blogisi julkaistaan Omnialaiset maailmalle -Facebook-ryhmässä sekä Omnian sivustolla. Lisäksi raporttisi annetaan rahoittajatahon ja opettajien luettavaksi. Huomioithan tämän raporttia kirjoittaessasi. Käytä kohteliasta, neutraalia kieltä ja keskity yllä mainittuihin teemoihin. Voit halutessasi tehdä kavereille suunnatun vapaa-aikaan liittyvän blogin erikseen.

Raportin kieli voi olla suomi, englanti tai kohdemaan kieli.

Hyvin tehtyä blogia voit käyttää myöhemmin ammatillisen osaamisesi esittelemiseen ja hyödyntää sitä työnhaussa. Blogista jää sinulle hieno muisto vaihtojaksostasi.

Muistathan antaa linkin blogiisi kv-koordinaattorille ja työssäoppimisen ohjaajalle.

Alla vinkkejä bloggaamiseen:

 • Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
 • Video työssäoppimispaikassa:
 • Varmista ensin yritykseltä, että kuvaaminen ja videon julkaiseminen on sallittua.

Video voi koostua esimerkiksi seuraavista:

 1. Miltä työpaikka näyttää ulkopuolelta, missä se sijaitsee
 2. Mitä sisällä tapahtuu , näytä ja kerro…
 3. Millaisia töitä työpaialla tehdään, tyypillisimmät, entä kiinnostavimmat (kuvaa 3-5)
 4. Haastattele ammattilaista, pohdi kysymykset ja anna ne haastateltavalle etukäteen.
 5. Pyydä joku kuvaamaan kuinka itse harjoittelet/työskentelet.

Videon teko-ohje

Video-cv ohjeita

Ohjeita vaihtoblogin tekemiseen muualla internetissä: Opetushallituksen rahoittamassa Eurooppalainen opintopolku -verkostossa on tuotettu materiaalia myös matkaraportin tekemisestä blogimuodossa.

Kuvien käyttö ja kuvakollaasit

Kuvista kannattaa tehdä kollaaseja tai sarjakuvia. Näin katsojalle välittyy näppärämmin esim. työtehtävän eri vaiheet. Tutki millaisia kollaasi/sarjakuvasovelluksia köyttämiläsi laitteilla on ja lähde reippaasti testaamaan, sillä tekemällä oppii! YouTubessa on myös näppärä slideshow-toiminto.

Vaihtojakson jälkeen

Sovi aika paluupalaveria varten kv-koordinaattorin kanssa heti palattuasi ja toimita kv-toimistoon:

 • Allekirjoitettu ja vaihtojaksosi arvioinnin sisältävä Training Agreement.
 • Vapaamuotoinen matkaraportti (blogi, vlogi, PowerPoint-esitys tai Word-tiedosto). Lähetä se sähköisesti kv-koordinaattorillesi. Kirjoita raporttiisi erityisesti työssäoppimiskokemuksistasi (yritys, työtehtävät, työkulttuurien erot, mitä opit, uudet työtavat/-menetelmät) ja lisäksi ongelmatilanteiden ratkaisut, miksi kannattaa lähteä työssäoppimaan ulkomaille ja miten olisi kannattanut valmistautua yms. Raportit julkaistaan Omnian sivustolla ja Omnialaiset maailmalle -Facebook-ryhmässä. Muista julkisen raportin tyyliin soveltuva kielenkäyttö.
 • Mobility Tool+ -palauteraportti Erasmus+ -apurahansaajille.
 • Tee jälkimmäinen OLS-kielitesti. Sen tekemisestä tulee pyyntö sähköpostiisi.

Palauta projektikohtaiset raportit ja muut vaaditut asiakirjat allekirjoitettuna kv-koordinaattorille viimeistään 14 päivän kuluttua paluustasi.

Varaudu siihen, että sinua pyydetään kertomaan vaihtokokemuksistasi eri tilaisuuksissa (esim. omassa ryhmässä, toimipisteen kv-päivässä).

Olet tervetullut mukaan myös Omniaan tulevien ulkomaalaisten opiskelijoiden tutor-toimintaan! Lisätietoja saat Olga Pugachevalta kv-toimistosta (olga.pugacheva@omnia.fi).

Apurahan loppumaksatuksen edellytyksenä on yllämainittujen velvollisuuksien suorittaminen.