Ammattilukiolaisen opintojen suunnittelu ja tavoitteet

Henkilökohtaista ohjausta opintojen suunnitteluun.

Infot

Osallistu elokuussa ammattilukion aloittavien aloitusinfoon ennen ammattilukion opetuksen alkua. Tässä infossa keskitytään lukio-opintoihin. Toimipisteen ammatilliset opinto-ohjaajat ohjaavat sinua lukiokurssien valitsemisessa Wilman opintotarjottimelta.

Osallistu ennen yo-kirjoitusten aloittamista yo-infoon, jolloin saat tärkeää tietoa ylioppilaskirjoituksista, kokelaan oikeuksista ja velvollisuuksista sekä kirjoituksiin ilmoittautumisesta.

Opinto-ohjelman tekeminen

Ammattilukiossa tavoitteesi on suorittaa ylioppilastutkinto. Ammattilukion tarjottimella on valmiina kurssit eri lukuvuosina lukio-opinnot alusta aloittaville opiskelijoille. Opiskelet kolmen lukuvuoden aikana 2-3 kurssia/jakso ylioppilastutkintoon valmentavia kursseja. Lukio-opinnot on hyvä aloittaa äidinkielen, englannin, matematiikan ja ruotsin opinnoilla.

Jos olet opiskellut aikaisemmin lukiossa, toimita viimeisin todistus ammatilliselle opinto-ohjaajalle. Aikuislukion opinto-ohjaaja hyväksilukee kurssit, jonka jälkeen kurssit näkyvät harmaapohjaisina opintotarjottimella. Jatkat kirjoitusaineiden opiskelua tästä eteenpäin.

Saat henkilökohtaista ohjausta lukio-opiskelun tueksi ja päätösten tekemiseksi. Näin pystyt suunnittelemaan omaa kaksoistutkinnon opiskeluasi ja tekemään tarkoituksenmukaisia valintoja omat lähtökohtasi ja tavoitteesi huomioiden.

Ohjeita opintosuunnitelman tekoon

  • Yleensä opiskelet kahden ensimmäisen lukuvuoden aikana 4-5 lukioaineen kursseista 2-3 ja jatkat samoin seuravana lukuvuonna.  Hajautat yo-tutkinnon kolmannen lukuvuoden syksylle ja keväälle.
  • Valitse opintotarjottimelta aloitusvuotesi mukaiset kurssit. S2-opiskelijat aloittavat S200-kurssilla ja lyhyen matematiikan opiskelijoilla ensimmäinen kurssi MAY01 tehdään puolikkaina kahdella jaksolla.
  • Tarkista aina koeviikon jälkeisellä viikolla, minkä arvosanan (4-10) olet saanut. Kirjain P tarkoittaa, että sinulla on puuttuvia osasuorituksia ja O tarkoittaa, että olet osallistunut kurssille, mutta opettaja ei ole voinut arvioida sitä. 
  • Jos et pääse osallistumaan kurssikokeeseen, muista ilmoittaa opettajalle koepäivän aamuna poissaolosta. Ilmoittauduu heti seuraavan jakson uusintakokeeseen Wilmassa.  
  • Tarvitset lukio-opinnoista hyväksytyn arvosanan (vähintään 5) ammatillisiin opintoihin.
  • Voit paikata puuttumaan jääneen kurssin tai käydä kurssin uudelleen joko tekemällä sen aikuislukiossa Tapiolassa tai verkkokurssilla.
  • Tee syventäviä kursseja yo-kirjoitusaineissasi ja käy abikurssi.
  • Voit aloittaa yo-tutkinnon, kun sinulla on abistatus eli puolet ammatillisista opinnoista valmiina ennen ensimmäisiä yo-kirjoituksia.
  • Voit valmistua ylioppilaaksi, kun ammatillinen perustutkintosi on valmis. Voit silloin tarvittaessa jatkaa lukio-opintoja ja kirjoituksia aikuislukion opiskelijana.

Seuraa ajankohtaisia tiedotteita aikuislukion Wilmassa ja sähköpostiasi. Aikuislukion tunnuksilla Moodleen kirjauduttuasi näet Ammattilukion opinto-ohjauksen sisällöt (ei ole vielä käytössä). Opinto-ohjaajilta saat lisätietoa, kun haluat tarkistaa tai kysyä kaksoistutkinnon opinnoista.

Jos lukio-opinnoissa on haasteita tai haluat keskeyttää lukio-opinnot, keskustele ammatillisen opinto-ohjaajan kanssa.

Valmistuminen

Voit valmistua ylioppilaaksi, kun sinulla on valmis ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto.

Jos jatkat lukio-opintoja ammattiin valmistumisen jälkeen aikuislukiossa, voit hakea opintotukea jäljellä olevan opinto-oikeuden ajaksi. Ole yhteydessä aikuislukion opinto-ohjaajaan saadaksesi oppilaitoksen todistuksen. Katso lisää KELAsta.

Opinto-ohjaajat

Ammatilliset ja aikuislukion opinto-ohjaajat auttavat ja ohjaavat sinua lukio-opiskelun suunnittelussa ja tavoitteissa. Lue lisää tuesta ja ohjauksesta.

Ammattilukion kurssiaikataulut

Lisätietoja antaa
Sonja Kurki
Opinto-ohjaaja
0401267465
Sonja.Kurki@omnia.fi