Koulutuksen kuvaus
Lähihoitaja on auttamishaluisen, toisesta ihmisestä välittävän ammatti. Opit suunnittelemaan ja toteuttamaan asiakkaiden hoitoa ja kuntouttavaa toimintaa. Opit myös tukemaan asiakkaan arjen mielekkyyttä ja järjestämään esimerkiksi virikkeellistä toimintaa.
Lähihoitajien ensimmäinen opiskeluvuosi tarjoaa mainion tilaisuuden kurkistaa ammatin mahdollisuuksiin. Yhteiset opinnot antavat vahvan perustan lähihoitajan työhön ja tutustuttavat opiskelijat erilaisiin asiakkaisiin lapsista ja nuorista vanhuksiin. Vammaistyöhön erikoistuvat opinnot perehdyttävät sinut syvällisemmin vammaisien henkilöiden kanssa toimimiseen.
Vammaistyöhön suuntautuvissa opinnoissa opit tarvittavat käytännön työmenetelmät, kuten ergonomiaa, oikeita nostotekniikoita, apuvälineiden käyttöä ja erilaisten vuorovaikutusta tukevien välineiden käyttöä. Opit tukemaan asiakkaita itsenäisessä asumisessa ja esimerkiksi ammattiin kouluttautumisessa.
Vammaistyöhön kuuluvat olennaisesti myös erilaiset luovat menetelmät, joissa hyödynnetään esimerkiksi musiikkia, kuvataidetta tai askartelua. Asiakkaiden kanssa käytetään usein muita vuorovaikutuksen keinoja kuin puhetta, ja voit opiskella esimerkiksi viittomakieltä työsi tueksi.
Sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja tai työelämässä oppimisen jaksoja ulkomailla. Omnia on myös luonnostaan monikulttuurinen opiskeluympäristö, mikä näkyy opinnoissa rikkautena. Omnia on hyvä ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista. Kestävän kehityksen edistäminen on osa perustutkinto-opiskelijan opintoja. Voit hakea koulutuksen jälkeen ammattikorkeakouluun tai yliopistoon jatko-opintoihin.
Tutustu toteutussuunnitelmaan (opintopolku.fi) ja lue lisää tutkinnon rakenteesta (opintopolku.fi).
Koulutuksen tiedot
Minkälaisiin tehtäviin valmistut?
Vammaistyöhön erikoistuneena lähihoitajana työskentelet esimerkiksi asumispalveluyksiköissä ja kuntouttavassa työssä. Työpaikkoja on myös koti- ja laitoshoidossa.
Koulutuksen kesto
Opintojen kesto on yksilöllinen. Keskimäärin opinnot kestävät 2–3 vuotta. Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan ja siihen vaikuttavat mm. aikaisemmat opintosi, työkokemuksesi sekä yksilöllinen opiskelutarpeesi.
Toteutus
Koulutus muodostuu innostavista koulutuspäivistä, oppimistehtävistä, ryhmä- ja projektitöistä, itsenäisestä työskentelystä, pienryhmäohjauksesta ja työssä oppimisesta. Koulutuspäiviä on 3–5 kertaa viikossa.
Koulutuksen voit myös suorittaa oppisopimuksella.
Voit luoda oman opintopolkusi sisällyttämällä tutkintoon esim. AMK-opintoja, lukio-opintoja, aktiiviopintoja tai yrittäjyysopintoja. Urheilijat voivat joustavasti yhdistää ammatillisen opiskelun ja harjoittelun. Lue lisää suorituspoluista.
Hakeutuminen
Jatkuva haku
Jatkuvassa haussa voivat hakea kaikenikäiset hakijat aiemmasta koulutuksesta riippumatta. Jotkin haut voidaan avata vain kohdennettuina tietyille hakijaryhmille.
Tärkeät tiedot jatkuvasta hausta
Opiskelijavalinta
Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti. Hakijan tulee tutustua jatkuvan haun tärkeisiin tietoihin.
Tutkintoon ei ole pääsykoetta, mutta kaikki hakijat, joiden kielitaito on todettu riittäväksi, kutsutaan ohjauskeskusteluun. Ohjauskeskustelut toteutetaan hakijoille erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Kutsut lähetetään hakijoille sähköpostitse. Mikäli et pääse osallistumaan ohjauskeskusteluun, hakemuksesi joudutaan perumaan.
Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi
Kielitaidon arviointi
Hakija, jonka äidinkieli ei ole suomi, voi osoittaa suomen kielen taitonsa riittävän opiskeluun joko todistuksella tai osallistumalla kielitestiin (taso B1.1). Jos hyväksyttävää todistusta ei ole, niin hakija saa kutsun kielitestiin sähköpostilla. Se tulee läpäistä, jotta haku jatkuisi. Lue lisää kielitaidon arvioinnista.
Haku
Lehtimäki, päiväopetus
Hakuaika:
2.5.2022 klo 00.01 - 10.7.2022 klo 23.59Koulutus alkaa:
10.8.2022Lehtimäki, päiväopetus
Lisätiedot:
Ohjauskeskustelut järjestetään 5.-7.9.2022. Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan viimeistään 21.9.2022.
Hakuaika:
11.7.2022 klo 00.01 - 14.8.2022 klo 23.59Koulutus alkaa:
24.10.2022Yhteishaku
Yhteishaussa voivat hakea perusopetuksesta tai ulkomailla perusopetusta vastaavasta koulutuksesta valmistuneet nuoret, joilla ei ole toisen asteen koulutusta suoritettuna.
Tärkeät tiedot yhteishausta
Opiskelijavalinta
Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Katso muut yhteishaun valintaperusteet (opintopolku.fi).
Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi
Harkinnanvarainen valinta
Jos olet opiskellut sekä äidinkieltä että matematiikkaa perusopetuksessa yksilöllistetyn oppimäärän mukaisesti, olet automaattisesti mukana harkinnanvaraisessa valinnassa.
Sinut voidaan valita opiskelijaksi harkinnanvaraisesti myös seuraavista syistä:
- Oppimisvaikeudet
- Sosiaaliset syyt
- Koulutodistusten puuttuminen (jos olet keskeyttänyt peruskoulun)
- Koulutodistusten vertailuvaikeudet (jos haet ulkomaisella todistuksella)
- Tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito.
Hakija, jonka äidinkieli on muu kuin suomi, kutsutaan tarvittaessa suomen kielen kartoitukseen.
Lue lisää tietoa harkinnanvaraisesta valinnasta.