Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA)

VALMAssa löydät oman polkusi ammattiin.

Jos mietit minkä alan valitsisit, tai mikä olisi sinulle sopiva tapa opiskella, tule VALMA:an! VALMA:ssa voit rauhassa tutustua ammatillisiin perustutkintoihin sekä lukio-opintoihin ja punnita eri vaihtoehtoja. Suunnittelet itse VALMA-opintosi yhdessä ryhmänohjaajan kanssa ja etenet henkilökohtaisen suunnitelmasi mukaan.

Saat VALMA:sta lisäksi kuusi (6) lisäpistettä yhteishakuun. Voit siirtyä myös joustavasti kesken lukuvuoden ammatilliseen perustutkintoon, jos löydät kiinnostavan alan ja vapaita opiskelupaikkoja on. Voit suorittaa tutkinnon myös oppisopimuskoulutuksena, jos sopiva oppisopimuspaikka löytyy.

Lue opiskelijoiden kokemuksia VALMA-koulutuksesta.

Mitä VALMA:ssa tehdään?

VALMA:ssa voit kehittää

  • opiskelutaitojasi (äidinkieli/S2, englanti, ruotsi, matematiikka, tietotekniikka, fysiikka ja kemia, yhteiskuntatieto)
  • omaa toimintakykyäsi ja hyvinvointiasi (yhteistyötaidot, vuorokausirytmi, liikunta, vapaa-aika, kädentaidot, taide ja kulttuuri)
  • arkielämän taitojasi (ruoanlaitto, vaatehuolto, asuminen, raha-asiat, yhteiskunnan palvelut)
  • työelämätaitojasi (työssäoppimiseen valmentautuminen, oppisopimuskoulutukseen tutustuminen)

Voit myös suorittaa ammatillisen perustutkinnon tutkinnon osia tai osa-alueita sekä lukion kursseja.

Kenelle VALMA sopii?

VALMA sopii peruskoulun päättäneille nuorille joilla ei ole vielä toisen asteen tutkintoa, tai aikuisille maahanmuuttajille jotka haluavat siirtyä ammatilliseen peruskoulutukseen (kielitaitovaatimus A2.2). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Haku VALMA-koulutukseen

Yhteishaku Valmaan on päättynyt 7.4.2021 klo 15.00. Yhteishaku Valman seuraava hakuaika on keväällä 2022.  

VALMA:ssa on käytössä myös jatkuva haku. Hae Jatkuvassa haussa 2.7.2021 – 31.10.2021. Hakulomakkeen löydät opintopolku.fi -osoitteesta hakuaikana. Koulutukseen otetaan uusia opiskelijoita joustavasti myös lukukauden aikana.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

  • Yhteishaussa opiskelupaikan voi vastaanottaa sähköisesti linkin kautta, jonka hakija saa Yhteishaun hakemuksessa ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen.
  • Jatkuvassa haussa opiskelupaikka vastaanotetaan sähköisesti.

Tutustu VALMA:an katsomalla video

Lisätietoja antaa
Marja Muukkonen
Opinto-ohjaaja
0468514861
marja.muukkonen@omnia.fi