Lukioon valmistava koulutus (LUVA)

Espoon aikuislukion LUVA-koulutuksessa saat valmiudet hakeutua lukioon.

Jos haluat päästä opiskelemaan lukioon, hae LUVA-koulutukseen Espoon aikuislukioon.

Koulutus on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille peruskoulun suorittaneille maahanmuuttajille ja vieraskielisille. Jos olet jo suorittanut toisen asteen tutkinnon Suomessa tai ulkomailla, et voi hakea LUVAan. Sinulla tulee olla voimassa oleva oleskelulupa, peruskoulun päättötodistus Suomesta (suositus: lukuaineiden keskiarvo n. 6,7) tai vastaavat tiedot ja taidot ulkomailta. Suomen kielen taitosi tulee olla riittävä.

Koulutus kestää yhden vuoden, jonka aikana suoritat vähintään 25 kurssia. LUVA-koulutuksessa opiskellaan paljon suomen kieltä, kerrataan perusopetuksen asioita ja tehdään lukiokursseja, jotka saat lukioon siirtyessäsi hyväksiluettua osaksi opintojasi. 

Mitä hyötyä LUVAsta on?

Voit kehittää LUVAn aikana

  • suomen kielen taitojasi
  • taitojasi viestiä ja hankkia tietoa
  • suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan tuntemusta
  • lukio-opiskelussa tarvittavia tietoja ja taitojasi.

Mitä LUVAssa opiskellaan?

LUVAssa on

  • runsaasti suomen kielen opintoja (10 kurssia)
  • muiden kielten opintoja (3 kurssia)
  • matemaattisia ja luonnontieteellisiä opintoja (2 kurssia)
  • yhteiskuntatietoutta ja kulttuurisia opintoja (2 kurssia)
  • henkilökohtaista ja ryhmämuotoista opinto-ohjausta (2 kurssia)
  • valinnaisia opintoja (5-6 perusopetuksen/lukion kurssia ja/tai Tieto- ja viestintätekniikka).

Sinulle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma. Se voi sisältää LUVA-opintojen lisäksi lukion ja perusopetuksen kursseja. Suorittamasi lukiokurssit hyväksiluetaan myöhemmin aikuislukion oppimäärään.

Haku LUVA-koulutukseen

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistavaan koulutukseen hakeudutaan Opintopolku.fi:n kautta. Hakuaika 22.5.-24.7.2018 klo 15.00 mennessä. Kesän aikana saat kutsun kielikokeeseen. Opiskelijavalinoista ilmoitetaan aikaisintaan 3.8.2018. Jos tulet valituksi LUVA-koulutukseen, sinun on otettava koulupaikka vastaan 17.8. mennessä tai opiskelupaikka peruuntuu. 

Koulutus on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille peruskoulun suorittaneille maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Vain erityissyistä koulutukseen voidaan valita alaikäinen opiskelija. Hakijalla tulee olla
o    voimassa oleva oleskelulupa
o    peruskoulun päättötodistus Suomesta (lukuaineiden keskiarvo 6,7) tai vastaavat tiedot ja taidot ulkomailta 
o    Suomen kielitaitotaso B1.1
o    tavoitteena lukio-opinnot.
Sinun tulee pystyä seuraamaan opetusta suomeksi ja osallistumaan opetukseen suomeksi. Mikäli hakijoita on enemmän kuin voidaan ottaa, ensisijaisesti valitaan henkilöitä, joiden kotikunta on Espoo, Kirkkonummi tai Kauniainen. 

Aikuislukion seuraava lukuvuosi on 27.8.2018–31.5.2019 ja opinnot järjestetään klo 15.15–19.50 Tapiolassa osoitteessa Itätuulentie 1, hyvien kulkuyhteyksien vieressä.

Mitä LUVA maksaa?

Opetus on opiskelijalle maksutonta. Maksat itse oppimateriaalit, tarvittavat välineet ja tarvikkeet. Kysy TE-toimistosta mahdollisuutta opiskella LUVAssa kotoutumis- ja työttömyysetuudella jo ennen koulutukseen hakemista.

Lisätietoa

Lukioon valmistavan LUVA-koulutuksen opiskelijan opas ja kurssitarjotin

Lisätietoja antaa
Mirkka Pulkkinen
Opinto-ohjaaja
0401267225
Mirkka.Pulkkinen@omnia.fi