Tietotekniikka

Sosiaalinen media, digi- ja videokuvaus, kuvankäsittely ja erilaiset ohjelmistot ovat tämän päivän tietoyhteiskunnan kansalaistaitoja.

Tietotekniikka on avain tämänpäivän yhteiskuntaan. Perusteet luotsaavat tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen näppärään käyttämiseen, syventävillä kursseilla osaajat oppivat lisää.

COVID-19 ja terveysturvallisuus 

Haluamme varmistaa kurssilaisten hyvinvoinnin median ja tietotekniikan kursseilla. Mukautamme ryhmäkokoja vastaamaan vallitsevia suosituksia turvaväleistä. Suosittelemme käyttämään suojamaskia. Huolehditaan turvallisuudesta yhdessä:

  • Jos sinulla on flunssan oireita tai olet altistunut koronalle, älä tule tunnille
  • Pese kädet saippualla tai käytä käsidesiä ennen ja jälkeen opetuksen
  • Yski ja aivasta hihaan tai kertakäyttönenäliinaan
  • Pidä metrin turvaväli toisiin ihmisiin. Vältä oleskelua yleistiloissa, jotta ei synny ruuhkaa
  • Luokissa on yhteiskäytössä olevien laitteiden (tietokoneet, skannerit, salamalaitteet ym.) puhdistamiseksi puhdistusliinoja. Jokainen käyttäjä huolehtii puhdistuksesta ennen ja jälkeen käytön
  • Yhteiskäyttölaitteiden käyttöön voit halutessasi varautua myös kertakäyttökäsinein

Tietotupa

  • Luokkien henkilömäärää on rajattu, joten voit mahdollisesti joutua odottamaan vuoroasi
  • Opastaja on varustautunut suojavisiirin kera, eikä koske laitteeseesi
  • Turvaväliä voi olla Tietotuvassa vaikea pitää, joten sinun on hyvä käyttää suojamaskia
  • Kiertävä tietotupa pidetään aikataulujen mukaan. Mikäli Espoon palvelukeskukset ovat suljettuna koronan vuoksi, toteutuvat opastukset verkossa: Kiertävätietotupa

Lue lisää: Haluaisin kurssille, mutta korona huolestuttaa - mitäs nyt?

Taitoja digimaailmassa toimimiseen

Nykypäivän tietoyhteiskunnassa toimiminen vaatii meiltä monenlaista osaamista. 

Niin palvelujen kuin yhteiskunnan digitalisoitumisen myötä on entistä tärkeämpää osata käyttää eri laitteita ja palveluita sekä ymmärtää digitaalista maailmaa. Uudet teknologiat mahdollistavat ihmiselle myös uusia tapoja olla luova, toteuttaa itseään sekä luoda uutta.  

Ainealueen kurssitarjonta vastaa aktiivisen nykykansalaisen valmiuksien ylläpitämis- ja päivittämistarpeeseen. Ajankohtaisen tiedon ohella opitaan taitoja käytännössä. Kurssit ovat pääsääntöisesti intensiivisiä lyhytkursseja.

Perusteita sekä työelämän digivalmiuksia

Digiopastukset johdattavat sähköisen asioinnin maailmaan. Asiantuntijaluennon jälkeen opastajat auttavat heitä, joille palvelut eivät vielä ole tuttuja tai ovat hankalia käyttää (seniorit, erityisryhmät).

Erityisesti senioreille tarkoitetut kurssit järjestetään arkisin päiväaikaan. Sisällöltään senioreille suunnatut kurssit painottuvat erityisesti laitteen hallinnan, ohjelmien ja palvelujen käytön perusteisiin. Seniorikursseilla eteneminen on rauhallista ja kertausta on paljon. 

Office- ja Adobe-ohjelmistokurssit ovat päivän tai kaksi kestäviä ja reippaasti eteneviä kursseja tietotekniikan perusteet hyvin hallitseville. Ohjelmistokurssien kohderyhmänä on erityisesti työikäiset, jotka omassa työssään tai harrastuksissaan tarvitsevat ohjelmien monipuolista osaamista ja tehokasta hyödyntämistä.

Ohjelmointikurssit avaavat innokkaille opiskelijoille jopa uusia uria. Ohjelmointikurssit pidetään arki-iltaisin, ja ne on suunnattu kaikille kiinnostuneille, mutta perustaidot tietotekniikasta täytyy olla hallussa.

Monipuolista mediaosaamista

Nykyaikana jokainen voi olla oma mediansa. Digikuvauksen, videokuvauksen, kuvan- ja videonkäsittelyn, animoinnin, podcastien, sosiaalisen median ja blogikirjoittamisen kurssit tarjoavat tukea siihen. Erityisesti harrastajille ja pienyrittäjille suunnatut mediakurssit ovat lyhyitä arki-ilta ja viikonloppukursseja.

Katso poimintoja tulevista tietotekniikkakursseista.

Apua ja neuvoja tietotuvasta

Tietotuvassa pääset opiskelemaan laitteiden ja ohjelmien käyttöä itsenäisesti tai harjoittelemaan kursseilla opittuja asioita. Tarvittaessa voit kysyä apua ja vinkkejä ohjaajalta.

Voit käyttää luokan Windows-käyttöjärjestelmän tietokoneita, niiden ohjelmia ja skanneria.

Voit myös tuoda mukanasi oman tablettilaitteesi, älypuhelimesi, tai kannettavan tietokoneesi ja kysyä ohjaajalta neuvoa laitteen käyttöönottoon, tai perusasetuksiin liittyvissä asioissa.

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Kiertävät tietotuvat pidetään palvelukeskuksissa eri Espoon alueilla. Ajankohtaiset aikataulut ja paikat löydät www.ilmonet.fi  hakusanalla Tietotupa.

Palvelukeskusten ryhmätoiminnan ollessa keskeytettynä koronan vuoksi, järjestetään kiertävä tietotupa verkossa osoitteessa Kiertävätietotupa

PDF iconTietotupa

Tietotuvat opetuskaudella alkavat helmikuussa 2021. Muutokset mahdollisia ja päivitetty tieto löytyy aina Ilmonetistä hakusanalla tietotupa.

maanantaisin Tapiolassa klo 13.45–16.00, Itätuulenpiha 1

keskiviikkoisin Olarissa klo 13.45–16.00, Kuunkehrä 2

Kiertävä tietotupa toistaiseksi verkossa: Kiertävätietotupa torstaisin 7.1., 14.1., 4.2., 11.2., 4.3., 11.3., 1.4., 8.4., 6.5., 20.5. klo 13.00-15.00

TIEKEn tutkinnot

Espoon työväenopistossa voit suorittaa TIEKE:n @-kortti- sekä tietokoneen käyttäjän A- ja AB-tutkintoja näyttökokein. Kokeen suoritusajankohta sovitaan yhteistyössä kokeen valvojan kanssa. Kokeisiin ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse osoitteeseen satu.luhtanen@omnia.fi vähintään kaksi viikkoa ennen toivomaasi ajankohtaa. Kerro ilmoittautuessasi minkä moduulin haluat suorittaa. Yhteen kokeeseen varattava aika on 45 minuuttia (@- ja A -kortti) tai 2 tuntia 15 minuuttia (AB-kortti). Yhden kokeen hinta on 20 € ja todistus maksaa 11 €. Lisätietoa tutkinnoista osoitteesta www.tieke.fi/tutkinnot.

Lisätietoja antaa:

Satu Luhtanen, suunnittelijaopettaja

satu.luhtanen@omnia.fi