Ylioppilaskirjoitusten opiskelusuunnitelma

Miten yo-kirjoitukset kannattaa suunnitella?

Ylioppilastutkinto järjestetään sekä keväällä että syksyllä. Voit suorittaa koko ylioppilastutkinnon yhden koekerran aikana tai hajautetusti kahtena tai kolmena peräkkäisenä aikana (esim. kevät-syksy-kevät).

Lukion oppimäärää tekevänä sinulla on oikeus osallistua tutkinnon kokeeseen, kun sinulla on abistatus ja olet opiskellut ennen yo-kokeeseen osallistumista vähintään kyseisen oppiaineen pakolliset kurssit. Jos oppiaineessa ei ole pakollisia, niin reaaliaineesta tulee tehdä vähintään kaksi kurssia ja lyhyestä kielestä vähintään kolme kurssia. 

Opiskelusuunnitelman teko kannattaa

Ylioppilaskirjoituksia ei tule aloittaa liian aikaisin. Ylioppilastutkinnon tehtävät tulevat pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien perusteella. Tee suunnitelma siitä, miten toteutat kirjoitukset. Opiskelusuunnitelma on hyvä tehdä, jotta ehdit suorittamaan kaikki pakolliset kurssit viimeiseen tutkintokertaan mennessä.

Jos kirjoitat yo-tutkinnon aineet hajautetusti, muista että tutkinto täytyy saada valmiiksi kolmen peräkkäisen kirjoituskerran aikana. Ylimääräisiä kokeita voit kirjoittaa useampia. Tutkintoa voit myös täydentää ylimääräisillä kokeilla yo-tutkinnon suorittamisen jälkeen.